Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2020 00:17 | Správy | Domáce správy

Automobilka Volkswagen plánuje zmeny v produkcii: S vládou podpísali dohodu

Automobilka Volkswagen v utorok podpísala so zástupcami slovenskej vlády Spoločné vyhlásenie zámerov tzv. Letter of Intent. Informáciu potvrdil pre agentúru SITA samotný koncern. Detaily dohody však komentovať odmietol.

Zároveň informoval, že z dôvodu vypuknutia koronakrízy a jej výrazných dopadov na svetový automobilový trh pozastavil plánovacie aktivity na výstavbu nového výrobného závodu. Dostupné kapacity sú podľa automobilky v terajšej výrobnej sieti jej závodov nateraz postačujúce.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Koncern Volkswagen preto pracuje na optimálnom prerozdelení produkcie do rôznych výrobných závodov po celom svete. To platí aj o vyťažení závodu v Bratislave s budúcimi modelmi a s tým spojenými investíciami. Podobné plány existujú ale, samozrejme, aj pre iné závody," priblížila spoločnosť. K rozhodnutiu dozornej rady koncernu o pridelení projektov podľa zverejnených informácií zatiaľ neprišlo. "Rámcové rozhodnutie by mohlo padnúť počas leta," avizuje automobilka.

Ako pre agentúru SITA dodala hovorkyňa bratislavskej fabriky Lucia Kovarovič Makayová, ešte začiatkom roka 2019 predstavili iniciatívu „Plán 2025“ ako súhrn konkrétnych aktivít k podpore zvýšenia konkurencieschopnosti a atraktivity závodu v rámci koncernu. "V tejto súvislosti bol v utorok dosiahnutý ďalší dôležitý medzník z nášho Plánu 2025. Popri prísľuboch vedenia spoločnosti v oblasti rastu efektivity, ako aj dosiahnutých dlhodobo udržateľných a primeraných tarifných podmienkach, sa podarilo s vládou Slovenskej republiky podpísať Spoločné vyhlásenie zámerov tzv. Letter of Intent. Táto dohoda upravuje možnú podporu zo strany vlády v prípade, ak by koncern Volkswagen uskutočnil na Slovensku ďalšie investície," objasnila Makayová.

 

Začiatkom júla agentúra SITA priniesla informáciu o tom, že po rozhodnutí nemeckej automobilky nepostaviť zamýšľanú novú továreň v Turecku smeruje na Slovensko výroba novej generácie Passatov a Superbov. O takomto riešení sa špekulovalo už mesiace. Volkswagen totiž svoje rozhodnutie ohľadom novej tureckej fabriky, ktorá sa mala stať domovom výroby práve pre spomínané Passaty aj Superby, počas predchádzajúcich mesiacov niekoľkokrát odložil pre turecké vojenské operácie v Sýrii. Tentokrát sa už v správach vojenské aktivity Turecka v odôvodnení rozhodnutia nespomínajú. Dôvodom má byť prepad dopytu po nových autách v dôsledku pandémie koronavírusu.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 6 miliónov vozidiel. Je pilierom slovenského exportu, jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov v krajine a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už viac ako 4,5 mld. eur. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Porsche Cayenne Coupé, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii electric, ŠKODA CITIGOe iV. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona