Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2020 14:10 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Slovenský fotograf nafotil obálku Vogue, vyvolala búrlivú reakciu: Ľudia si vyžiadali jej stiahnutie!

Módne časopisy Vogue sa prispôsobili dobe a v posledných mesiacoch uverejňujú editoriály a články, ktoré sa snažia pokryť zložité udalosti, ktorým čelí celý svet.

Čitatelia ich ale upozorňujú, že júlovo-augustové číslo Vogue Portugal zobrazilo tému duševného zdravia neprimerane.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Za posledné mesiace bežné titulné strany časopisov Vogue nahradili nezvyčajné, ale dobu vystihujúce fotografie. Britský Vogue dal v júlovom čísle na obálku zdravotníkov z prvej línie, taliansky Vogue zreflektoval pandémiu v aprílovom čísle prázdnou obálkou, kde biela strana "nie je o vzdávaní sa, ale stranou čakajúcou na nový príbeh, ktorý sa každú chvíľu začne", vysvetlil Emanuele Farneti na stránke magazínu. Portugalský Vogue sa ale tento mesiac rozhodol stiahnuť jednu zo štyroch obálok, na ktorej sa nachádza slovenská modelka Simona Kirchnerová, píše bbc.com.

View this post on Instagram

🇬🇧 Our July/August issue is themed ‘The Madness issue’, with four different covers each designed to address different dimensions of human behaviour, during a time when the global pandemic has brought people to confinement. One of the covers portrays a hospital scene where the model is being taken care of by her real life mother and grandmother, shot by photographer Branislav Simoncik. Our intention is to open up the topic of mental health, and bring to the discussion the institutions, the science and the people that are involved with mental health today. The cover story explores the historical context of mental health and is designed to reflect real life and authentic stories, inspired by deep research of hundreds of reportage photographs from some of the most relevant and famous documentarists who have captured mental health hospitals. Inside the issue, features interviews and contributions from psychiatrists, sociologists, psychologists and other experts in the field. Mental health forms just one of the topics explored within the issue and is not linked to the theme of madness but instead covered as an aspect of human emotions and behaviour. We acknowledge the significance of the topic of mental health and our intention, through visual storytelling, is to shine a light on the important issues of today.

A post shared by Vogue Portugal (@vogueportugal) on

 

"Náš júlovo-augustový výtlačok je na tému "The Madness issue" so štyrmi rôznymi obálkami. Každá má vyjadrovať rôzne dimenzie ľudského správania sa v období, kedy globálna pandémia ľudí prinútila uzatvoriť sa do seba. Jedna z obálok zobrazuje scénu z nemocnice, kde sa o modelku stará jej skutočná matka a stará matka, ktorú nafotil Branislav Šimončík. Náš zámer je otvoriť tému duševného zdravia a zahrnúť do diskusie inštitúcie, vedu a ľudí, ktorí sa dnes duševnému zdraviu venujú. 

Obálka sa venuje historickému kontextu duševného zdravia a má reflektovať skutočný život a autentické príbehy, inšpirované podrobným preskúmaním stoviek reportážnych fotografií od relevantných a známych dokumentaristov," vysvetľuje Vogue v príspevku na Instagrame. 

View this post on Instagram

THE MADNESS ISSUE. COVER 1/4 It’s about love. It’s about life. It’s about us. It’s about you. It’s about now. It’s about health. It’s about mental health. #themadnessissue It’s about time. . Edição julho/agosto disponível em vogue.pt/shop Nas bancas disponível a partir de 10 de julho. ___
 July/August issue available at vogue.pt/shop Newsstands available from July 10th. . Photography @branislavsimoncik Styling @ninaford_ @nemamconaseba Hair @janmolnarofficial Make up @lukaskimlicka Models @simonakirchnerova Assistants Branislav Waclav / @PatrikHopjak / @fosia.rvs @exitmodelmanagement . #vogueportugal @lighthouse.publishing #editorinchief @sofia.slucas #creativedirection @jsantanagq

A post shared by Vogue Portugal (@vogueportugal) on

"Vo vnútri výtlačku sú rozhovory so psychiatrami, sociológmi, psychológmi a ďalšími expertmi z tejto oblasti. Formy duševného zdravia sú len jedna z tém v tomto výtlačku a nie sú prepojené s témou šialenstva (pozn. red. "šialenstvo" je názov obálok), ale venujú sa aspektom ľudských emócií a správania sa," obhajujú si svoj zámer.

Autorom snímky je slovenský fotograf Branislav Šimončík, ktorý sa k búrlivej diskusii vyjadril v príspevku na Instagrame.

"V krajine, kde som sa narodil, zatvárali ľudí do väzenia kvôli nesúhlasu s oficiálnou štátnou kultúrou, a to najmä umelcov. Totalitný režim, v ktorom som vyrastal, zastrašoval tých, ktorý chceli vysloviť svoj názor a nesúhlas, často znamenal nielen sociálnu likvidáciu, ale aj existenčnú. Podľa môjho chápania sila umenia spočíva v možnosti zmeny. Umenie nesmie ubližovať, povzbudzovať nenávisť alebo diskrimináciu a nesmie byť použité ako nástroj na dehumanizáciu.

Mnoho ľudí požiadalo o stiahnutie mojej fotografie z obálky posledného výtlačku Vogue Portugal. Avšak, väčšina z nich zatiaľ nevidela rozsiahly fotografický príbeh, ktorý bol inšpirovaný históriou a dokumentárnou fotografiou.

Ako autor fotografie, by som sa k tomuto rád vyjadril. Po prvé, odsudzujem akúkoľvek diskrimináciu duševne chorých ľudí a mojím zámerom nikdy nebolo zjednodušovať tému duševného zdravia.

Sám mám blízkeho člena rodiny, ktorý opakovane strávil čas v psychiatrickej starostlivosti na Slovensku, odkiaľ pochádzam, a kde bol tento editoriál nafotený. Naozaj mi je ľúto reakcií, ktoré moja fotografia vyvolala. Určite nemalo ísť o povzbudenie stigmatizovania pacientov, fetišizovať alebo glorifikovať predošlé praktiky. Titulná fotka mladej ženy, ktorá je neschopná sa umyť a ktorú umývajú zdravotné sestry, nikdy nemala nikoho uraziť alebo schvaľovať praktiky, ktoré boli v minulosti v psychiatrických nemocniciach akceptované.

Počas tvorby tohto editoriálu som sa rozhodol, ako mnohokrát predtým, inšpirovať sa historickými udalosťami a autentickými dokumentárnymi snímkami v psychiatrickej liečebne. Je nesprávne poukázať na zlyhania z minulosti? Na neľudské praktiky, ktoré často znamenali absolútnu degradáciu a zdevastovanie jedinca? Zámer rozhodne nebol oslavovať, ale kriticky navrátiť minulosť.

Naším zámerom bolo začať diskusiu, vytvoriť priestor pre rôznorodé názory. Na miesto toho nás, bohužiaľ, obvinili z hanobenia tých, ktorí zápasia s duševnými chorobami. Ospravedlňujem sa tým, ktorých som urazil, i keď to považujem za obyčajné nedorozumenie. 

Pokiaľ táto fotografia a konverzácia, ktorá okolo nej vznikla, prispela ku zvýšenému záujmu o tému problémov duševného zdravia, a pokiaľ polemika pomohla aspoň jednej osobe, stálo to za to."

Simona Kirchnerová, ktorá je na obálke odfotografovaná vo vani spolu s mamou a starou mamou, na Instagrame uviedla, že je to jej "kariérny vrchol". V najnovšom príspevku priznala: "Táto obálka by nás nemala rozdeľovať! O duševných chorobách by sme mali hovoriť otvorene, lebo sú veľmi bežné a má s nimi skúsenosti skoro každý, aj ja. Trpela som silnými depresiami a musela som absolvovať terapiu, aby som sa cítila lepšie. Určite si stojím za touto titulkou!"

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život