Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Sulík po návšteve závodu Kia: Slovensko má kvalifikovanú pracovnú silu

Spoločnosť Kia Motors Slovakia má vysokú mieru automatizácie a robotizácie, ktoré sú do budúcnosti zárukou konkurencieschopnosti. Po návšteve automobilky v Tepličke nad Váhom to povedal podpredseda vlády SR a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

"Takto vyzerá hi-tech výroba. V závode, ako je Kia, sa ukazuje, že Slovensko má veľmi kvalifikovanú pracovnú silu. Chcem oceniť ľudí, ktorí tu pracujú. Zabezpečiť, aby boli zohrané stovky pracovníkov a desiatky robotov, aby všetko plynulo a dokázali v minútovom takte vyrobiť jedno auto, to vôbec nie je maličkosť. Keď si pozriete aj iné automobilky na Slovensku, tak tu naozaj hráme prím," uviedol minister hospodárstva.

Otvoriť galériu

Slovensko je podľa neho najväčším výrobcom automobilov na obyvateľa a veľkú budúcnosť v automobilovom priemysle môžu mať vodíkové technológie. "Na konferenciu Vodíková budúcnosť Slovenska som pozval ľudí, ktorí majú k tomu čo povedať. Aby sme sa spoločne poradili, ako postupovať, ako môže ministerstvo hospodárstva podporiť vodíkové technológie. S Technickou univerzitou v Košiciach máme v pláne zriadiť centrum vodíkového výskumu, ale chystám sa navštíviť aj Žilinskú univerzitu," doplnil Sulík.

Otvoriť galériu

Pripomenul, že Kia a Hyundai sú výrobcami vodíkových áut. "Dúfam, že jedného dňa by sa aj v tomto závode, keďže je to jediný závod Kia v Európe, mohlo aspoň v malých sériách vyrábať vodíkové auto. Nový šéf Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry dostal pri nástupe priame zadanie čím skôr postaviť na Slovensku štyri až osem čerpacích staníc na vodík. Je to vec, ktorej sa budeme venovať ešte túto jeseň. Dúfam, že to je otázka mesiacov a Slovensko bude mať niekoľko vodíkových čerpacích staníc," skonštatoval minister hospodárstva.

 

Výkonný riaditeľ Hyundai Motor Group Brussels Office Jan Burdinski poukázal na skutočnosť, že v Nemecku je 85 čerpacích staníc na vodík. "Verím, že vláda dokáže pomôcť rozvoju infraštruktúry v tejto oblasti. Pretože len takýmto spôsobom dokážeme nabudiť dopyt a predávať autá s vodíkovou technológiou. Veríme, že vláda aj minister hospodárstva nemyslia na to, čo bolo včera alebo čo je dnes, ale myslia naozaj dopredu. Inovatívny potenciál vlády by sme veľmi radi využili, aby sme dokázali našu technológiu ponúknuť čo najširšiemu množstvu zákazníkov," dodal Burdinski.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3 600 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách - päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,6 milióna vozidiel a 5,3 milióna motorov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí