Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2020 13:11 | Správy | Domáce správy

Kollár otvoril schôdzu, očakáva sa jeho odvolávanie: Toto všetko chcú poslanci stihnúť

Rokovanie o takzvanom podnikateľskom kilečku, zmena spôsobu voľby generálneho prokurátora či štyri novely týkajúce sa interrupcií čakajú poslancov Národnej rady (NR) SR na deviatej schôdzi parlamentu, ktorú v utorok popoludní otvoril predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Na schôdzi by sa mala riešiť aj kauza diplomovej práce šéfa parlamentu, očakáva sa jeho odvolávanie.

V úvode schôdze sa majú poslaneckého mandátu ujať Miriam Šuteková a Andrea Letanovská (obe Za ľudí). Počas schôdze majú v pléne vystúpiť aj slovenskí europoslanci, ktorí chcú hovoriť o návrhu využitia finančnej pomoci od EÚ. O vystúpenie požiadali v otvorenom liste, malo by sa tak stať 8. júla.

Poslanci majú na schôdzi v rámci vládnej novely označovanej ako podnikateľské kilečko prerokovať v zrýchlenom režime balík 114 zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia COVID-19. Zákon by mal upraviť napríklad výšku správnych poplatkov, ruší tiež viacero oznamovacích povinností podnikateľov.

 

Plénum má rokovať aj o vládnom zákone o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. Zaviesť má vstupné preverenie predpokladov u žiadateľa, ktorý chce začať vykonávať ekologickú poľnohospodársku výrobu.

Poslanci by mali na júlovej schôdzi definitívne rozhodnúť o tom, ako sa upraví spôsob výberu a voľby šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR. Novelou zákona o prokuratúre by sa mal okrem iného rozšíriť okruh osôb, ktoré môžu na túto funkciu kandidovať.

Plénum sa bude zaoberať tiež zmenami v oblasti potratov. Novelu zákona predložili koaliční poslanci za OĽaNO, ktorí navrhujú podporné opatrenia pre ženy, ktoré zvažujú umelé prerušenie tehotenstva. Žene by mal byť podľa návrhu zabezpečený dostatok informácií pred zákrokom, aby sa dokázala komplexne rozhodnúť. Podobný návrh predložili aj nezaradení opoziční poslanci. Dva návrhy na obmedzenie vykonávania potratov predložili poslanci za ĽSNS.

Poslanci majú rokovať aj o koaličnom návrhu, ktorým by mohli obce na svojom území zakázať hazardné hry aj bez potreby petície občanov. Na programe schôdze je aj návrh zmeny v podmienkach na odvolanie komisárky pre deti a tiež komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím. Zaoberať sa majú aj zmenou pri ústavnom zastropovaní dôchodkového veku. Poslanecký návrh zákona chce odstrániť krivdu, ktorá vznikla ženám ročníkov 1957 až 1963.

Zákonodarcovia by mali tiež rokovať o návrhu antibyrokratického zákona, ktorý predložila skupina opozičných poslancov na čele s podpredsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Nezaradený poslanec Ján Podmanický a Marián Kéry (Smer-SD) zase predložili do parlamentu návrh zákona, ktorým by sa zakázal nedeľný predaj.

Plénum tiež podľa návrhu programu čakajú voľby člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, kandidátov na člena Regulačnej rady, kandidátov na členov disciplinárnych senátov a zástupcu navrhnutého reprezentatívnymi združeniami zamestnávateľov do Dozornej rady Sociálnej poisťovne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?