Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2022 09:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Putin sa pohráva s Európou: Zvládnu firmy na Slovensku stopku plynu z Ruska?

Plyn je pre Rusko zlatá baňa, skoro celú Európu ním drží v šachu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Viacero krajín je od jeho dodávok závislé a na krízový scenár nevyspytateľného vládcu sa nepripravilo. Čo ak by prezident Vladimir Putin zavrel kohútik? Nebolo by to prvý raz, keď by Rusko plynom svojich partnerov vydieralo. Nový Čas sa pozrel na to, ako by to zvládli slovenské firmy. Ak by Rusko okamžite prestalo Slovensku dodávať plyn, viaceré slovenské podniky by to položilo na lopatky.

Podnikatelia združení v Klube 500, ktorý vedie Vladimír Soták, so znepokojením sledujú vyhlásenia politikov o okamžitom zrušení odberu plynu z Ruska. Aj predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók sa vyjadril, že „treba mať chladnú hlavu“. Slovensko je krajinou, ktorá je od dodávok plynu medzi najviac závislými, pripomínajú predstavitelia Klubu 500, hovoriť o okamžitom zastavení dodávok z Ruska je preto podľa podnikateľov nereálne.

„Buď tu bude plyn, alebo nebude, buď pôjde ekonomika, alebo nepôjde,“ vyjadril sa k téme Soták, šéf Klubu 500 a šéf Železiarní Podbrezová. Ak by sa dodávky plynu okamžite zastavili, fabrika v Podbrezovej by mohla zavrieť, pretože by vyhasli pece. „Budeme musieť odstaviť technológie a prestaneme vyrábať,“ pokračoval Soták.

Zamestnanci by museli dokončiť prácu a odísť domov. „Naspäť by sme ich zavolali až vtedy, keď budeme mať znovu plyn,“ povedal Soták. Podnikatelia apelujú na vládu, aby zabezpečili dostatočné dodávky plynu z iných oblastí, ak by Putin prešiel k radikálnemu kroku.

Doplatilo by aj Duslo Šaľa

Okamžité zastavenie plynu z Ruska by výrazne pocítilo aj Duslo Šaľa. Fabrika je súčasťou koncernu Agrofert rodiny bývalého českého premiéra Andreja Babiša a odoberá najviac plynu na Slovensku, čo je zhruba 10 až 11 percent celkovej spotreby. Pre chemickú fabriku je priam kľúčový pri výrobe hnojív pre poľnohospodárov, ako aj roztoku močoviny Adblue. Kvapalina je potrebná tiež do sanitiek, do policajných, vojenských či nákladných áut. Využívajú ju tiež vozidlá mestskej hromadnej dopravy.

„Nejdeme na sto percent, začíname postupne znižovať spracovanie. Nedá sa, pretože my kupujeme časť zemného plynu na dlhé kontrakty, časť na spote, ten spot je teraz taký nevýhodný, že sa nám to ekonomicky nevypláca, takže postupne začíname znižovať spracovanie, aby sme sa veľmi skoro priblížili k hranici technologického minima, ďalej budeme čakať a uvidíme,“ povedal generálny riaditeľ Dusla Šaľa Petr Bláha.

„Pokiaľ bude odstavená dodávka plynu, nastáva vyššia moc a nie sme schopní dodávať Adblue, pretože tá spotreba zemného plynu je taká vysoká, že sa tu nedá hovoriť o nejakých alternatívnych dodávkach alebo o nejakých alternatívnych zdrojoch dodania,“ povedal generálny riaditeľ. „Duslo rovnako ako ktorýkoľvek iný producent čpavku a minerálnych hnojív nemá žiadne zásoby zemného plynu,“ uviedol pre Nový Čas generálny riaditeľ firmy Petr Bláha.

 

Je to problém  celej EÚ

Ján Bača, U. S. Steel Košice

- Budeme postupovať tak ako v prípade strategických surovín. Budeme hľadať riešenia. Zatiaľ sa nám to darí. Keďže je Slovensko členom EÚ, budú naše alternatívy v súlade s tým, ako sa dohodnú členské štáty. Nebude to totiž len problém U. S. Steel Košice, ale celej EÚ

 

Nevieme zabezpečiť  výrobu

Anton Molnár, hovorca Slovnaftu

- Pre fungovanie rafinérie je zemný plyn rovnako dôležitý ako ropa, bez neho nevieme zabezpečiť výrobu palív, ako ani ďalších produktov

 

Zatiaľ to zvládneme

ŽSR, Barbora Šugárová, odbor komunikácie

- ŽSR používajú plyn najmä pri vykurovaní priestorov staníc. Momentálne informácie ohľadom zásob plynu – aj vzhľadom na koniec vykurovacej sezóny – by nemali mať vplyv na činnosť ŽSR.

 

Aktivoval by sa krízový plán

Miriam Filová, tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR

- Slovensko má riadne zaplatené dodávky zemného plynu a najbližšia platba sa očakáva až v máji. V prípade zastavenia dodávok plynu by sa aktivoval krízový plán a na základe údajov plynárenského dispečingu by došlo k obmedzeniu spotreby pre priemyselných odberateľov. Domácností by sa takáto regulácia nedotkla.

 

Treba sa pripraviť na jeseň

Martin Hošták, Republiková únia zamestnávateľov

- Republiková únia zamestnávateľov považuje za mimoriadne dôležité, aby Slovenská republika v záujme všetkých odberateľov prijala opatrenia, ktoré nás pripravia na viaceré alternatívy vývoja situácie. Práve ukončená vykurovacia sezóna je obdobím, ktoré je potrebné využiť na prípravu tak, aby bolo Slovensko, teda domácnosti i podniky, pripravené na obdobie vyššej spotreby plynu na jeseň.

 

Ministerstvo hospodárstva SR

- Ak by došlo k reálnemu zastaveniu dodávok plynu zo strany Ruska, Slovensko bude postupovať podľa platnej legislatívy, teda zákona o energetike, ktorý defi nuje nevyhnutné kroky počas krízovej situácie. MH SR má na základe tohto zákona vypracovaný a verejne dostupný aj núdzový plán. Prípadné zastavenie dodávok plynu z RF by však bolo potrebné riešiť aj spoločne na úrovni EÚ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie