Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2021 11:24 | Správy | Zahraničné správy

Nórsko si pripomína 10 rokov od Breivikovho masakru: Vyjadrenia jednej z preživších naháňajú strach

Nesmieme dopustiť, aby mala posledné slovo nenávisť, povedala vo štvrtok nórska premiérka Erna Solbergová na pietnej spomienke na obete útoku pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika z 22. júla 2011.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Informovala o tom agentúra AFP.Spomienka na útoky, od ktorých ubehlo vo štvrtok desať rokov, sa uskutočnila neďaleko sídla nórskej vlády v Osle, na mieste, kde Breivik odpálil podomácky zhotovenú bombu, ktorá zabila osem ľudí. Na neďalekom ostrove Utöya následne zabil strelnými zbraňami ďalších 69 ľudí, prevažne mladých účastníkov letného tábora mládežníckeh o krídla ľavicovej Strany práce.

"Terorizmus z 22. júla bol útokom na našu demokraciu," povedala Solbergová, ktorú cituje agentúra DPA. Uchýliť sa k násiliu proti ľuďom len preto, že majú iné názory, je absolútne neprijateľné, dodala nórska premiérka predtým, ako prečítala mená všetkých 77 obetí útokov. Solbergová zároveň v prejave pred príbuznými obetí a ľuďmi, ktorí útoky prežili, zdôraznila pokrok, ktorý Nórsko za ostatných desať rokov zaznamenalo v oblasti bezpečnosti a boja proti extrémizmu.      

Vtedajší premiér a súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg krátko po útokoch sľúbil, že odpoveďou Nórska na Breivikov čin bude  "viac demokracie" a "viac ľudskosti". Desať rokov po útoku má však mnoho preživších pocit, že Nórsko sa stále nevyrovnalo s ideológiou, ktorá Brievika doviedla k vraždeniu. "Smrtiaci rasizmus a pravicový extrémizmus sú stále medzi nami," vyhlásila na pietnej spomienke Astrid Eide Hoemová, ktorá útok prežila a teraz vedie mládežnícke krídlo Strany práce.

"(Tieto ideológie) sú prítomné na internete, sú s nami pri stole, žijú v mnohých ľuďoch, ktorých veľa (iných) ľudí počúva," pokračovala Hoemová.
Nórska tajná služba PST tento týždeň informovala, že "krajne pravicová ideológia, ktorá útok podnietila, je stále hybnou silou pravicových extrémistov doma i v zahraničí".

Breivikovo konanie inšpirovalo za ostatných desať rokov niekoľko ďalších násilných činov vrátane útokov na mešity na Novom Zélande a v Osle, pripomína PST. V utorok niekto napísal "Breivik mal pravdu" na pamätník 15-ročného Benjamina Hermansena, ktorého v roku 2001 zavraždili v Osle neonacisti, pretože jeho otec bol Afričan.

Verdikt sudcov si Anders Breivik vypočul 24. augusta 2012. Dostal 21 rokov tzv. ochranného väzenia, čo je v Nórsku maximálny možný trest. V princípe sa ochranné väzenie môže stať väzením doživotným, lebo trest možno predlžovať bez obmedzenia, a to vždy o päť rokov, ak ani po rokoch nezaznamenajú zásadnú zmenu v myslení odsúdeného.

Nórsky terorista Anders Breivik, ktorý si zmenil v roku 2017 meno na Fjotolf Hansen, požiadal v septembri 2020 o podmienečné prepustenie z väzenia. Reakcie na túto správu boli okamžité a negatívne. Právo na súdne preskúmanie žiadosti o podmienečné prepustenie má však až po odpykaní si prvých desiatich rokov svojho trestu, teda až od júla 2021.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?