Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2022 15:50 | Správy | Európa

Ochrana práv detí v digitálnom svete

Pred tridsiatimi tromi rokmi sa zišli svetoví lídri, aby prijali Dohovor o právach dieťaťa – celosvetové potvrdenie toho, že práva detí sú ľudskými právami, ktoré si rovnako zaslúžia ochranu.

Vizionárski lídri, ktorí v roku 1989 vypracovali návrh dohovoru, nemohli vedieť, aká radikálna zmena detstvo čaká s nástupom digitálnych technológií a internetu. Základ, ktorý položili, nám však môže byť pomocným vodidlom v čoraz digitálnejšom svete.

Otvoriť galériu

Deti na celom svete vstupujú do sveta internetu skôr a trávia na ňom dlhší čas. Od roku 2010 do roku 2020 sa čas, ktorý deti trávia online, v mnohých krajinách takmer zdvojnásobil. Počas pandémie COVID-19 prudko narástol čas, ktorý deti strávia pred obrazovkou, pričom európske deti sú podľa odhadov online 6 až 7,5 hodiny denne. Z nedávneho výskumu vyplýva, že väčšina detí so smartfónmi uvádza, že ich na pripojenie, najmä na sociálne médiá, používa „takmer neustále“.
 

Výhody tejto zásadnej zmeny sú zrejmé – rozšíril sa prístup k vzdelávaniu, zábave a rozmanitým príležitostiam. Zrejmé sú však aj riziká.
 

Každé tretie dieťa na svete uvádza, že na internete zažíva šikanovanie. 33 % dievčat a 20 % chlapcov v Európe uviedlo, že sa v roku 2020 prinajmenšom raz za mesiac stretlo na internete so znepokojivým obsahom. Z nedávneho výskumu uskutočneného v niektorých častiach Afriky a Ázie vyplýva, že 1 % až 20 % detí zažilo v rokoch 2020 až 2021 online aspoň jeden prípad sexuálneho vykorisťovania alebo zneužívania.
 

Deti sú tiež čoraz viac vystavené zabudovaným a neviditeľným technológiám vrátane algoritmov, prediktívnych analytických systémov a dokonca sledovania polohy, čo môže potenciálne narúšať ich právo na súkromie či mať ešte horšie dôsledky.
 

Je veľkým paradoxom, že napriek všadeprítomným digitálnym technológiám milióny detí stále nemajú prístup k výhodám internetu. V čoraz digitálnejšom hospodárstve bude vplyv týchto rozdielov ešte výraznejší, ak sa nepodujmeme na ich riešenie už teraz.
 

Každé dieťa má rovnaké právo na bezpečnosť a začlenenie bez ohľadu na to, kým je a odkiaľ pochádza. A všetky deti si zaslúžia príležitosť, aby prospievali v digitálnom prostredí, v ktorom sa tieto práva rešpektujú a chránia. Ide o ťažisko návrhu Európskej komisie na vyhlásenie o európskych digitálnych právach a zásadách, ktorý bol predložený začiatkom tohto roka. Ďalším míľnikom v tejto súvislosti je aj nedávne prijatie aktu o digitálnych službách v EÚ. Tento akt stanovuje prísne požiadavky pre digitálne platformy na ochranu maloletých online a zavádza zákaz reklamy a potenciálne škodlivého algoritmického obsahu zameraného na deti, čím pomáha vytvoriť bezpečnejší digitálny priestor. Podobne aj nová stratégia Lepší internet pre deti, ktorá je digitálnou časťou stratégie EÚ v oblasti práv dieťaťa, pomôže zabezpečiť, aby bolo každé dieťa v Európe na internete chránené a rešpektované a aby bolo jeho postavenie v online priestore posilnené. Európska komisia začína v rámci tejto stratégie zostavovať kódex správania pre koncepciu digitálnych produktov a služieb primeranú veku a deti zapojí do jeho vypracúvania. Podporí aj účinné nástroje na overovanie veku a pomôže krajinám vymieňať si osvedčené postupy vzdelávania v oblasti mediálnej gramotnosti.

 

Na ochranu detí online a zlepšenie ich prístupu k digitálnemu vzdelávaniu a iným digitálnym možnostiam takisto dôrazne sústredí svoju činnosť aj UNICEF na celom svete. Jeho práca v tomto ohľade siaha od partnerstva s vládami až po vypracúvanie politík a právnych rámcov, ako je rámec EÚ, až po podporu ministerstiev vzdelávania pri presadzovaní rozvoja zručností detí v oblasti digitálnej gramotnosti a bezpečnosti online až po vzájomnú spoluprácu s vedúcimi predstaviteľmi jednotlivých odvetví pri hľadaní inovačných riešení, ktoré zaistia bezpečnosť detí na internete.

UNICEF zároveň prostredníctvom programov ako Global Kids Online a projektov ako Disrupting Harm pomáha pri budovaní informačnej základne o digitálnych právach detí, ktorá nám má pomôcť pochopiť, ako digitálna transformácia spoločnosti ovplyvňuje život a blahobyt detí.

 

UNICEF spolupracuje aj s partnermi na úrovni vlád a v technologickom priemysle na tom, ako každé dieťa zapojiť do digitálneho vzdelávania. Napríklad program Giga využíva skúsenosti UNICEF-u v oblasti vzdelávania a verejného obstarávania, odborné znalosti ITU v oblasti regulácie a politiky a schopnosť súkromného sektora promptne uplatňovať technologické riešenia v snahe o pripojenie každej školy na svete k internetu. Digitálna vzdelávacia platforma The Learning Passport, ktorá bola spustená v roku 2018 pre potreby spojenia s vysídlenými deťmi, v súčasnosti slúži viac ako 2 miliónom detí v 17 krajinách.

 

Je to v záujme každého z nás. Preto sa tvorcovia politík, vedúci predstavitelia jednotlivých odvetví, pedagógovia, rodičia, deti a mladí ľudia zišli koncom októbra na Fóre pre bezpečnejší internet v Bruseli, aby diskutovali o tom, ako môžeme urobiť z internetu lepšie miesto pre deti.

 

Zásadné je posilniť ich postavenie v tomto ohľade. Deti – a aj ich rodičov, opatrovateľov a učiteľov musíme naučiť, ako rozpoznať riziká v online priestore, pochopiť, čo je skutočnosť a čo je falošné, a ako čo najlepšie využiť príležitosti, ktoré digitálny svet ponúka. V celej Európe pri tom pomáhajú Centrá pre bezpečnejší internet, a to aj tým, že mladým ľuďom poskytujú platformu, kde môžu vyjadriť svoje obavy a hľadiská. A každá krajina by mala zvážiť vybudovanie podobných digitálnych podporných sietí.

 

Ochrana v online priestore, posilnenie postavenia a zručností v digitálnej oblasti a digitálna inklúzia sú celosvetovými výzvami. Spoločnými silami môžeme tieto otázky riešiť účinnejšie a efektívnejšie. Musíme sa usilovať o bezpečný, zabezpečený a dôveryhodný digitálny priestor, ktorý bude pilierom našej digitálnej spoločnosti – a to pre každé dieťa a pre každého z nás, kdekoľvek na svete.

 

Dubravka Šuicová, podpredsedníčka Európskej komisie pre demokraciu a demografiu,
Thierry Breton, člen Európskej komisie zodpovedný za vnútorný trh,
Catherine Russellová, výkonná riaditeľka UNICEF

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu