Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Klimatológ o počasí v septembri: Výrazná zmena oproti minulosti je zlá správa pre vinárov

September sa stáva daždivejším mesiacom, než býval v minulosti, a tento trend sa potvrdzuje aj v tomto roku.

Pre TASR to uviedol klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). "Platí to najmä na krajnom západe a juhozápade Slovenska, teda na Záhorí, v oblasti Malých Karpát a v časti Podunajskej nížiny," povedal Faško.

Vyplýva to z porovnania priemerných mesačných úhrnov zrážok v septembri v rokoch 1991 až 2020 s predchádzajúcim tridsaťročným obdobím rokov 1961 až 1990.

V Pezinku priemerný septembrový úhrn zrážok za posledných 30 rokov predstavuje 64 milimetrov (mm), čo je 173 percent oproti priemeru z rokov 1961 až 1990 – vtedy napršalo v septembri priemerne iba 37 mm. Na Kolibe septembrový úhrn zrážok vzrástol zo 47 na 74 mm, čo je 157 percent pôvodného dlhodobého priemeru, v Modre zo 40 na 66 mm, čo je 165 percent. V Borinke z 54 mm na 86 mm (159 percent), v Jablonici zo 47 na 72 mm (153 percent), v Gbeloch z 37 na 62 mm (168 percent) a v Jelke z 36 na 60 mm (167 percent).

"Ďalej na východ prírastok zrážok počas septembra nie je taký dramatický a pohybuje sa pod hranicou 150 percent. Napríklad v Kamenici nad Cirochou priemerný úhrn zrážok v tomto mesiaci narástol zo 61 na 71 mm, čo je 116 percent pôvodnej hodnoty. Na stanici Vyšný Čaj je údaj z oboch období rovnaký, 52 mm. Dokonca v Košiciach priemerný septembrový úhrn zrážok klesol z 53 na 50 mm, čo však predstavuje výnimku," vysvetlil Faško.

Podobná situácia nastala aj vlani, keď ochladenie spojené s dažďom prišlo 25. septembra a takýto ráz počasia vydržal až do októbra. Toho roku sa neskoré leto skončilo už v piatok 17. septembra.

"Tento rok boli opäť veľmi výrazné zrážky na juhozápade Slovenska, a to najmä na začiatku minulého víkendu. Napríklad v Bratislave v Mlynskej doline napršalo v noci na piatok 54,8 mm zrážok. Stanica je v prevádzke od roku 1982. Za tento čas sa tu vyskytli denné úhrny 50 a viac milimetrov zatiaľ jedenásťkrát. A z toho až päť bolo v septembri," doplnil klimatológ. Menej výdatne a opäť najmä na západe Slovenska pršalo aj v stredu 22. septembra.

"Na konci leta sa zrážky vyskytovali aj v minulosti, ale nenapršalo pri nich tak veľa ako teraz. Fakt, že je tento jav výrazný na juhovýchodných svahoch Malých Karpát, určite nie je dobrá správa pre vinárov, keďže ide o známu vinohradnícku oblasť," dodal Faško.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha