Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2021 05:00 | Správy | Domáce správy

Známeho kajúcnika prepustil Lipšic: Imrecze je naslobode! O čom vypovedal?

Pol roka a dosť. Bývalý nominant Smeru ako riaditeľ Finančnej správy František Imrecze (49) sa dostal z väzby na slobodu.

Rozhodol o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic (48), ktorý tvrdí, že po vykonaní procesných úkonov pominuli dôvody na jeho väzbu. Čo to znamená pre samotnú kauzu?

Lipšic prepustil z väzby okrem Imreczeho aj jeho spolupracovníka Milana Gregu. Vo väzbe boli od 29. januára. Bývalý šéf finančnej správy bol obvinený v januári tohto roku z toho, že pripravoval objednávky pre IT firmu na mieru, ktoré následne so svojím poriadeným, šéfom IT sektoru Milanom Gregom odkúpili. Jednou z káuz bol aj tender na virtuálnu pokladnicu. Štát zaň zaplatil 5,2 milióna v roku 2014 firme, ktorá bola priamo napojená na Michala Suchobu a oligarchu Jozefa Brhela.

Otvoriť galériu

Po procesných úkonoch v tomto týždni však podľa Špeciálnej prokuratúry pominuli dôvody pre ich väzbu. „Obvinený František I. sa k trestnej činnosti, ktorá sa mu kladie za vinu, priznal a úprimne ju ľutuje. Obvinení sú trestne stíhaní za pokračovací, obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy v rámci veci známej pod názvom Mýtnik,“ informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa prokuratúry.

„Zároveň spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní na objasňovaní ďalšej závažnej trestnej činnosti,“ doplnila Tökölyová. Zadržaná bola aj konateľka firmy Allexis Jana Rovčaninová. Firma, ktorá bola priamo prepojená na podnikateľa Suchobu, v minulosti získala miliónové štátne zákazky. Z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku boli obvinení aj Suchoba, Grega a Rovčaninová. Štátu mali spôsobiť škodu v hodnote vyše 42 miliónov eur.

Imrecze nedávno začal rozprávať aj o praktikách za vlády Smeru, ktorý ho do funkcie menoval. Expremiér Robert Fico hovoril, že ho môžu vo väzbe aj mučiť a odmietal, že by niečo protizákonné robili. Imrecze opisoval, že na tajných schôdzkach za účasti Fica či Roberta Kaliňáka riešili možné stíhanie Andreja Kisku či Igora Matoviča. Imrecze tiež opisoval, že mu mal podnikateľ Jozef Brhel kompenzovať nižší plat na Finančnej správe. Straníci Smeru to popierajú. „Nedovolím si atakovať človeka, ktorý je vo výkone väzby. Úplne si viem predstaviť, ako tam je týraný a psychicky ničený. Najmä v tomto teple,“ hovoril Fico.

 

O čom vypovedá Imrecze

  • priznáva sa k netransparentnosti obstarávania na Finančnej správe, pripravovať mal tendre pre IT fi rmu šité na mieru v  hodnote desiatok miliónov eur
  • začal opisovať aj pomery za minulej vlády, čo sa vyšetruje
  • hovorí, že na Úrade vlády za účasti predstaviteľov Smeru plánovali diskreditáciu Kisku či Matoviča, Fico aj Kaliňák to odmietajú
  • vo výpovedi zase hovoril o  Petrovi Pellegrinim, u  ktorého malo skončiť 150-tisíc eur na presadenie projektu virtuálnej registračnej pokladnice, Pellegrini to odmieta s tým, že nikdy nič od nikoho neobdržal
  • Imrecze tiež na tajnej nahrávke so Zurianom rozpráva o  úplatku, ktorý mal vziať minister vnútra Roman Mikulec v minulosti, oficiálne o  tom však vypovedať nemal, Mikulec popiera akýkoľvek úplatok s tým, že to už preverovali aj OČTK
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bf, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!