Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2024 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Maťo Ďurinda bol talentovaným hokejistom: BRUTÁLNE, čo sa mu stalo!

Málokto vie, že líder skupiny Tublatanka, nestarnúci rocker Maťo Ďurinda (62) bol v mladosti talentovaným hokejistom. Na ľade stretával mnohé veľké hviezdy slovenského hokeja. Aj keď vymenil hokejku za gitaru, na ľade zostalo stále jeho srdce a tak sa rozhodol zložiť novú pesničku a vyjadriť ňou obrovskú poctu našim skvelým hráčom.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Viem o vás, že ste v minulosti hrávali hokej...

Ako malý chlapec som chodieval na verejné korčuľovanie a naučil som sa to celkom dobre. Jedného dňa stál za mantinelom hokejový tréner Paľo Siroťák a hľadal nejaké deti, ktoré by chodili na hokej. Zavolal si ma, povedal mi, že veľmi dobre korčuľujem a spýtal sa ma, či by som nechcel skúsiť hokej. Moje srdce zaplesalo, a tak som prišiel v nedeľu ráno o šiestej na hokejový štadión. Otec zobral teplý čaj, ja svoju najlepšiu hokejku a korčule a začal som trénovať. Hokej ma tak chytil, že som sa stal mladším a neskôr aj starším žiakom za BEZ (Bratislavské elektrotechnické závody).

Túžili ste byť hokejistom?

Áno, veľmi. Vôňa štadióna, a hlavne tej hokejovej šatne, i keď je tam trošku smrad, je vzrušujúca. (smiech) Spotené chrániče, dresy, rukavice, proste to má takú atmosféru. Chcel som sa stať hokejistom kvôli tomu, že hrať hokej je strašný pôžitok. Vždy som s otcom pozeral všetky zápasy, chodievali sme na starý zimný štadión a sedávali na tribúne A. Keď som bol starší, chodieval som už na C tribúnu, tam bol ten kotol, v ktorom boli už takí chuligáni a nadávali na rozhodcov. (smiech)

Na fotení ste mali v ruke zaujímavú prilbu. Viaže sa k nej nejaký príbeh?

Túžil som po prilbe CCM, všetci malí chlapci ju chceli vlastniť. Môj otec mal kamaráta emigranta a napísal mu do Ameriky, či by mi ju nemohol kúpiť. Nezohnal ju, ale kúpil mi túto a poslal ju do Československa. Otec to nejako vybavil cez colnicu, a tak som v nej potom hrával. Bol som veľmi šťastný, lebo som bol jediný, kto takú mal. Nevedel som, že to nie je typická hokejová prilba, ale taká, ktorú v tom čase používali hráči amerického futbalu a ragbisti. Súperi ma v nej už poznali. (smiech)

Odložili ste si ju na pamiatku?

Bola 52 rokov odložená v mojej pivnici. Na začiatku bola nádherná biela, ale za tie roky chytila už poriadnu patinu a vyzerá, akoby bola vytiahnutá z hrobky Tutanchamona. (smiech) Mala takzvaný náhubok, ktorý mi chránil zuby. Dnes už majú hokejisti plexisklo, a to je perfektné. Pamätám si na jeden zápas v Trenčíne, keď to na ľade poriadne iskrilo. Bolo to napínavé a išlo o rozhodujúci gól. Bránil som, Trenčín útočil a v tom na mňa zrazu letel puk. Inštinktívne som sa otočil, pretože som sa mu chcel vyhnúť, ale trafil ma do nosa a zlomil mi ho. Kompletne sa mi skrivil na pravú stranu tváre, bola to hrozná bolesť, spadol som na zem a všade bolo veľa krvi. Tréner s asistentom mi prikladali naň ľad, ale zrazu ho tréner chytil a dal ho do pôvodnej polohy. Videl som vtedy asi všetkých svätých. (smiech) Samozrejme, išli sme potom do nemocnice, kde mi dali dlahu. Keď som sa z toho dostal, hrával som zase s veľkým nadšením, ale dostal som zákerný bodyček od silného hráča, ktorý bol rozbehnutý a zlomil mi kľúčnu kosť. Získal som teda voči hokeju veľký rešpekt. Pamätám si, že som sa z tejto zlomeniny liečil, mal som ešte obväzy a v bazáre na Obchodnej ulici som natrafil na krásnu červenú gitaru Jolana Hurikan a kúpil som si ju. Začal som cvičiť podľa rôznych rokových platní legendárne sóla a rozmýšľal som, či pokračovať s hokejom.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Biden predstavil ambiciózny plán na prímerie v Gaze: Štáty vyzývajú Izrael a Hamas, aby pristúpili k dohode
Ilustračné foto
Zahraničné noviny vydali s prázdnou titulnou stranou: Dôvod? Sú za tým veľké obavy
Americkí astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová sedia v dodávke, ktorá ich odváža po zrušení pvého štartu kozmickej lode Boeing Starliner.
Kozmická loď Boeing Starliner nakoniec nepoletí: Bude znovu pripravená na štart?
(ilustračné foto)
Čistíte si zuby poriadne a stále sú žlté? Nezúfajte: S týmto krokom môže byť všetko inak
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Orbán má zarobené na problém: Jeho najsilnejší kritik podáva žalobu, tohto sa mal premiér dopustiť
Radosť Dávida po expresnom góle.
Foto
Ponuky na Hancka pribúdajú: Slovenský obranca je v hľadáčiku ďalšieho anglického klubu
Talianska premiérka Giorgia Meloniová.
Meloniová pred nadchádzajúcimi voľbami do EP: Prišiel čas na zmenu! Drsný odkaz pre Úniu
Photo Young Contemplated Woman Lying On Bed
Nemôžete zaspať? Prinášame vám pár tipov, ako zlepšiť svoje návyky!
(ilustračné foto).
Leňošenie môže byť pre naše srdce nebezpečné: Dodržiavajte týchto 7 tipov a budete sa cítiť lepšie!
Benátky, Taliansko
Jedno z najnavštevovanejších miest zavádza ďalšie zákazy: Na toto radšej ani nepomyslite
(ilustračné foto)
Problémy s vyrážkami? Zbavíte sa ich JEDNOU vecou! Nikdy to nebolo jednoduchšie
Na hrobe Prigožina v Petrohrade odhalili jeho bronzovú sochu.
Foto
Prigožin († 62) by dnes oslávil narodeniny: Dostalo sa mu veľkej pocty! Pri jeho hrobe odhalili čosi nevídané