Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Lieky v tehotenstve: šetrné prístupy a starostlivosť o mamičku a bábätko

Počas tehotenstva sa niektoré alopatické lieky neodporúčajú alebo môžu byť dokonca kontraindikované. Hoci obdobie tehotenstva často sprevádza istý počet nepríjemností, pre budúce matky je napriek tomu užitočné nájsť alternatívu bez rizika pre ich dieťa alebo pre ne samotné.

Homeopatická liečba je vhodná na liečbu značného počtu bežných problémov u tehotných žien. Je tiež šetrným riešením, ktoré sa osvedčilo pri príprave na pôrod, v deň pôrodu, ako aj po ňom, na uľahčenie rekonvalescencie a dojčenia. Nezabudnite, že v tomto období sa treba vyhýbať akejkoľvek samoliečbe a že pred užívaním akýchkoľvek liekov je nevyhnutné poradiť sa s odborníkom.

Homeopatia na liečbu ťažkostí tehotných žien

Počas tehotenstva sa mnohé ženy stretávajú s problémami, ktoré sú síce menej závažné, ale napriek tomu predstavujú skutočné každodenné nepríjemnosti: nevoľnosť a zvracanie počas prvých mesiacov, tráviace problémy, nadmerné slinenie, gynekologické ťažkosti, ako je vaginálna mykóza a svrbenie, zápcha, zápal močového mechúra, hnačka, hemoroidy, ťažké nohy, kŕče, poruchy spánku, úzkosť, bolesti chrbta, kožné problémy, priberanie, vypadávanie vlasov atď.
Okrem zdravého životného štýlu a vhodnej stravy je homeopatická liečba bezpečnou voľbou pre zdravie dieťaťa a budúcej matky. V zahraničí je bežnou praxou, že pôrodné asistentky, vyškolené v homeopatii, ju predpisujú počas tehotenstva a pri príprave na pôrod.

Homeopatia v deň pôrodu

Mnohé pôrodnice v zahraničí zaviedli do svojich pôrodných izieb homeopatiu. Táto jemná terapia nemá za cieľ odstrániť bolesť, ale vytvára priaznivé podmienky pre pôrod. Môže uľahčiť pôrod tým, že podporuje pravidelné kontrakcie a zmäkčuje krčok maternice.
Homeopatia môže zohrávať dôležitú úlohu aj pri znižovaní stresu, ktorý budúca matka prežíva. Strach z bolesti, z toho, že sa dieťa nepodarí porodiť, alebo z toho, že sa dieťa dobre neprispôsobí, sú všetko faktory, ktoré prispievajú k stavu úzkosti. Homeopatia pôsobí na bolesť aj stres, dva úzko súvisiace problémy, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Znížením stresu umožňuje homeopatická liečba budúcej matke, aby bola menej citlivá na bolesť.
Bezprostredne po pôrode môže homeopatia tiež pomôcť matke vylúčiť placentu a psychicky sa zotaviť. Určité homeopatické lieky možno predpísať na podporu hojenia, najmä v prípade epiziotómie/nástrihu hrádze/. Vyškolené pôrodné asistentky môžu podávať aj homeopatické roztoky na liečbu následkov cisárskeho rezu, celkovej anestézie alebo bolesti chrbtice a bolesti hlavy spôsobené epidurálnou anestézou.
Homeopatický liek Sédatif PC* sa používa na zmiernenie úzkosti a stresu. Je vhodný aj počas tehotenstva, pôrodu a po pôrode.

Otvoriť galériu

Homeopatia po pôrode

Bábätko sa narodilo, ale pre mamičku sa práve začalo popôrodné obdobie. Ide o fázu od pôrodu až po návrat menštruácie. Telo sa potrebuje zotaviť z tehotenstva a pôrodu, ktoré spôsobili veľké fyzické a emocionálne otrasy. Častými potrebami sú zotavenie sa z únavy spojenej s pôrodom, zníženie krvácania, podpora hojenia v prípade epiziotómie, boj proti zápche, zmiernenie hemoroidov (ktoré sa môžu objaviť v dôsledku tlaku vyvíjaného počas pôrodu), opätovné získanie tonusu perinea, aby sa zabránilo úniku moču, a potlačenie baby blues.

Avenoc je homeopatický liek určený na liečbu hemoroidov. Na rozdiel od mnohých dostupných riešení je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy na liečbu hemoroidov a zlatej žily po pôrode.

Otvoriť galériu

Radosť z materstva je značná, ale niekedy je ťažké ignorovať určité nepríjemnosti. Čím skôr sa tieto nepríjemnosti začnú liečiť, tým skôr si mladá mamička môže užívať radosti materstva a naplno sa starať o svoje dieťatko. Popôrodné sledovanie zdravotníckym odborníkom (lekárom, farmaceutom) vyškoleným v homeopatii môže pomôcť prekonať mnohé nepríjemnosti šetrne a bez rizika.

Arnica montana 9CH* je v traumatológii indikovaný liek pre obmedzenie vzniku hematómov a následne bolesti. Je vhodný aj po pôrode v dávkovaní 5 granúl ráno a večer alebo podľa odporúčania zdravotíckeho odborníka.

Otvoriť galériu

Pre matky, ktoré nechcú dojčiť, je homeopatia riešením, ktoré im pomôže zastaviť dojčenie. A tým, ktoré sa rozhodli dojčiť, môže uľahčiť tvorbu mlieka a celkovo podporiť laktáciu. Táto možnosť prirodzene podporuje zásady odporúčané pôrodnými asistentkami: časté prikladanie, kŕmenie na požiadanie, dobrá poloha dieťaťa atď.

Ricinus communis 5CH podporuje laktáciu po pôrode alebo v období dojčenia, keď môže tvorba mlieka poklesnúť. Podporuje tvorbu materského mlieka po spontánnom pôrode, po cisárskom reze, v období laktačnej krízy aj po viacnásobnom pôrode. Zvyčajné dávkovanie pre mamičku je 5 granúl 2x denne alebo častejšie podľa potreby. Pri homeopatických liekoch platí, že po zlepšení stavu môže mamička postupne dávku znižovať. POZOR: v prípade potreby zastavenia dojčenia sa odporúča Ricinus communis 30CH (5 granúl 2 x denne) vo fialovej tubičke.

Otvoriť galériu

V starostlivosti o seba a o vaše bábätko sa môžete zorientovať v homeopatickej liečbe pomocou brožúry MUDr. Danuše Sivekovej na bežné zdravotné ťažkosti tehotnej ženy, mamičky a bábätka. V brožúre sú uvedené len niektoré, najčastejšie používané a osvedčené homeopatické lieky v danej problematike.

Viac sa dočítate vo voľne dostupnej brožúre Homeopatia pre ženy, mamičky a bábätká.

Lieky v tehotenstve: šetrné prístupy a starostlivosť o mamičku a bábätko

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky: Tvrdí, že má na to 3 dôvody
 V Lipanoch sa muž pod vplyvom alkoholu snažil ukradnúť auto.
Foto
Ožratý muž chcel ukradnúť auto: Budete sa chytať za hlavu, čo vyvádzal! Prípad ako zo zlého filmu
(ilustračné foto).
Horskí záchranári zasahovali v Malej Fatre: Uviazol tam turista! Čo sa mu stalo?
Ivan Kmotrík ml. s novou posilou
Kmotrík potvrdil koniec problémovej hviezdy: Je to pre nás facka!