Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2020 11:20 | Správy | Zahraničné správy

Krajiny EÚ postupne otvárajú hranice, no zvažujú tvrdé opatrenie: Toto Američanov a Rusov nepoteší

Krajiny Európskej únie (EÚ) postupne uvoľňujú opatrenia a znovu otvárajú hranice, no zároveň v tejto súvislosti zvažujú zakázať vstup návštevníkom z niektorých krajín, vrátane Spojených štátov.

Spravodajskému portálu CNN to povedali nemenovaní predstavitelia únie s tým, že zatiaľ nevideli konkrétne zoznamy krajín.

V súvislosti s nárastom potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v niektorých častiach sveta spolupracujú členské krajiny EÚ na vypracovaní dohody, ktorých cestovateľov označiť za bezpečných a povoliť im od 1. júla vstup na svoje územie. Vychádzať by pritom mali z epidemiologickej situácie v krajinách pôvodu. CNN zároveň upozorňuje, že konečné rozhodnutie o otvorení hraníc bude na jednotlivých členských štátoch.

Informáciu o tom, že by sa Američania ani po otvorení európskych hraníc nemuseli dostať na starý kontinent, priniesol v utorok denník The New York Times, podľa ktorého by sa mal zákaz týkať aj Rusov a Brazílčanov.

Miesto odpovede na otázku, či sú skutočne Spojené štáty na zozname krajín, ktorých obyvateľom možno zakážu vstup do EÚ, odkázal európsky diplomat CNN na usmernenie Európskej komisie z 11. júna.

V ňom komisia uvádza, že "na to, aby boli opatrenia na vonkajších hraniciach EÚ účinné, musia byť koordinované a jednotné. Keďže cestujúci vstupujúci do EÚ sa môžu v Únii voľne pohybovať z jednej krajiny do druhej, je nevyhnutné, aby členské štáty koordinovali rozhodnutia o zrušení cestovných obmedzení. Preto by sa členské štáty mali dohodnúť na spoločnom zozname krajín mimo EÚ, pre ktoré sa cestovné obmedzenia môžu zrušiť od 1. júla, pričom tento zoznam by sa mal pravidelne preskúmavať."

Rozhodnutie zrušiť obmedzenia pre konkrétnu krajinu by pritom malo vychádzať z epidemiologickej situácie, opatrení v reakcii na koronavírus v uvedenej krajine, schopnosti uplatňovať opatrenia na zamedzenie šírenia počas cestovania, ako aj z toho, či táto krajina zrušila cestovné obmedzenia voči EÚ. Obmedzenia by sa mali najskôr zrušiť pre krajiny, kde vládne epidemiologická situácia podobná priemeru EÚ a kde sú zavedené dostatočné kapacity na boj proti vírusu. Obmedzenia by mali zostať v platnosti pre krajiny, kde je situácia horšia než v EÚ.

Spojeným štátom patria celosvetovo prvé priečky v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom aj v počte úmrtí. Podľa štatistík Johns Hopkins University dosiaľ potvrdili ochorenie COVID-19 u vyše 2,3 milióna ľudí a viac ako 121-tisíc mu podľahlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Nora Krchňáková: Aká svetová hviezda ju ŠKRTILA?! Pohľad do zákulisia šoubiznisu
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP vie, čo vás čaká: KONFLIKT so šéfom aj vážne ochorenie! Kto sa dozvie prekvapujúcu novinku?
Prababička Jana (72), babka Janka (50) a mama Veronika (31), Bzince pod Javorinou (okr. Nové Mesto nad Váhom). Tri ženy spolu držia celý život v dobrom aj v zlom. Na nedeľu nepripravujú nič výnimočné, no vždy si na seba spomenú. Ich láska je nekonečná.
Sviatok najdôležitejších žien v našich životoch: Zmenilo sa materstvo v priebehu času?
Jednoduchá činnosť je základom zdravia.
6 krokov, ako si správne umyť ruky: Postup, ktorý musíte naučiť deti!
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Pomsta ukrajinskej armády, ruský Belgorod mali zasiahnuť desiatky rakiet: Strašné následky
Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!