Dvakrát denne ho rehabilitačná sestra núti do krátkej prechádzky, hoci slovenský motocyklový jazdec stále leží na uzatvorenom oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti.
„Bolí to a dosť ma to vyčerpáva, no lekári tvrdia, že pohyb je veľmi dôležitý. Ak by sa to zanedbalo, bolelo by to neskôr ešte viac,“ povedal utrápeným hlasom Jaroslav Katriňák, keď ho Nový Čas zastihol práve po takejto „rozcvičke“ v Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe.
Okrem bolesti cítiť vo vašom hlase aj obrovskú úľavu, nie?
- Jasné, je to super, že sa to všetko tak dobre podarilo. Celkovo mám podstatne lepšiu náladu ako pred operáciou, možno som dostal pečeň nejakého humoristu... (smiech) Ale ešte nie je koniec, musím sa dať poriadne dohromady.
Tá vaša transplantácia bola blesková. Veď ešte aj vy sa natrápite dlhšie s výmenou pneumatík v boxoch.
- (smiech) Presne... Lekári tu v IKEM-e to zvládli perfektne. Zdá sa, že nová pečeň sadla a okrem tých boľavých prechádzok sa cítim zatiaľ perfektne. A mám taký čistý moč ako batoľa. Taký som už dávno nemal.
Vtipkujete a už chodíte. To už môžete behať za sestričkami?
- Zatiaľ som rád, keď ma rehabilitačná sestra pridŕža, aby som nespadol. To chodenie dosť bolí, ale musí to byť.
Aký bol váš prvý pocit po transplantácii?
- Neviem. Fakt si nepamätám, zobudil som sa v noci a asi som zasa aj zaspal.
Pýtali ste sa lekárov, čosa stalo s vašou „starou“ pečeňou?
- Čo sa s nou stalo, neviem, ale pýtal som sa, ako vyzerala. Tvar bol vraj úplne normálny, len bola sfarbená do žltozelena. Od tej žlče, ktorá nemohla odtekať zo zapálených a upchatých žlčovodov. Vraj tu majú aj horšie prípady.
Možno skončí niekde v anatomickom múzeu...
- (smiech) Áno a so štítkom: Aj s takouto pečeňou sa dá odjazdiť Dakar.
Čo je hepatálna diéta?
- Ide o diétu, ktorá nezaťažuje pečeň.
- Podáva sa strava s obmedzením tukov.
- Treba vylúčiť živočíšne tuky, koreniny a údeniny.
- Hlavným zdrojom energie majú byť sacharidy (výrobky z múky, ryža, zemiaky).
- Postupne sa do jedálneho lístka pridáva chudé mäso.
- Zelenina sa dusí, ovocie je vhodné vo forme kompótov
- až neskôr podľa znášanlivosti v čerstvej forme.