Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2008 09:00 | Správy | Zaujímavosti

Zrkadlo duše

Ak je vaša budúcnosť jedna veľká neznáma, ak ste zúfalá, ak potrebujete ukázať smer... obráťte sa na tarot.

Nepoznám človeka, ktorý by netúžil vedieť, čo ho v živote čaká. Dnes. Zajtra. O týždeň. O rok. O desať rokov. Ľudská zvedavosť je nekonečná. Aj preto sa predpovedanie budúcnosti stalo dobrým biznisom. Keď nám mysteriózne pôsobiaca žena prezradí vyhliadku na najbližšie mesiace, hneď nám je ľahšie na duši. A potom netrpezlivo čakáme, kedy sa to stane. Medzitým nám život uniká pomedzi prsty. Nežijeme v prítomnosti, nevychutnávame si to, čo je tu a teraz, ale fixujeme sa na niečo, čo bude. Presne ako Klaudia.

Po romániku so ženatým mužom zistila, že čaká dieťa. Musela bežať k veštici. Všetko vyzeralo viac ako nádejne. Vraj teraz ešte nie, ale o pár mesiacov to praskne, otec odíde od svojej žienky a dvoch detí a bude to veľká láska. Dni ubiehali a narodil sa Jakub. Otec sa príležitostne ukázal, oboch poobjímal a zase zmizol. Klaudia poctivo čakala, snívala o spoločnom bývaní a šťastnej rodine. Keď malý oslávil prvé narodeniny, tatko vyšiel s pravdou von. Miluje ich, ale svoju skutočnú rodinu miluje viac. A vtedy sa Klaudia zaprisahala, že k veštici už v živote nevkročí. Čakala takmer dva roky a nič. Nebyť tej „čarodejnice“, možno už mohla mať šťastnú rodinu... ale s niekým iným. Veď sympatických mužov sa okolo nej prehnalo neúrekom!

Nástroj na sebapoznanie.

Aj tak to niekedy dopadne, keď človek nezaklope na správne dvere. Prípadne posolstvo veštice zle pochopí. Alebo sa na mágove slová príliš fixuje. Pretože nič nie je nemenné. Mali by ste to mať na pamäti, nech už vyskúšate veštenie z kávy, krištáľovú guľu, čítanie z ruky, cigánske karty či tarot. Práve ten sa EVE najviac osvedčil. Pretože nejde len o „predpovedanie budúcnosti“, ako sa mnohí mylne nazdávajú, ale aj o vynikajúci nástroj na sebapoznanie a rozvoj osobnosti. Pravý tarot má v balíčku 78 kariet, ktoré fungujú ako zrkadlo – veľmi presne odrážajú, kým v skutočnosti sme. Hoci majú karty mnoho podôb, hovoria univerzálnym a zrozumiteľným jazykom. Sú výbornou pomôckou pri duchovnom raste a rozhodovaní o budúcnosti. Každá karta má svoj obrázok, meno a číslo. Tieto významné údaje jej dodávajú nezameniteľný význam a vypovedajú o veciach ukrytých hlboko v nás. Pri výklade vyplávajú na povrch aj veci, ktoré podvedome potláčame alebo odmietame.

Karty hovoria pravdu.

Všetci mágovia zhodne tvrdia, že tarot nikdy neklame. Karty neveštia, iba usmerňujú a ukazujú cestu. Otvárajú nové obzory v oblasti vzťahov, kariéry či osobného naplnenia. K výberu konkrétnej tarotovej karty nás vedie niečo v našom vnútri, čo sa v danej chvíli chce alebo musí prejaviť vo vonkajšom svete. Dá sa teda povedať, že karty si vyberajú nás a prostredníctvom symbolov nám odovzdávajú vzácne posolstvo. Odhaľujú našu momentálnu energiu, náladu a pocity, pomáhajú nám uvedomiť si, čo v živote chceme. Po sedení človek neraz zistí, že odpoveď alebo riešenie podvedome poznal, ale neodvážil sa naň pomyslieť ako na reálne. Na tarote teda nie je nič strašidelné ani nebezpečné a už vôbec nejde o dielo diabla. Tieto myšlienky sú len pozostatky názorov zo stredoveku, keď sa cirkev desila všetkého, čo bolo ezoterické alebo zaváňalo mágiou. Preto začala tieto mystické karty spájať s temnými okultnými vedami a ľudia sa ich báli. Tarot však nie je proti žiadnemu náboženstvu ani viere.

Sám sebe veštcom

 

1. KÚPA.Ak chcete byť majiteľkou tarotových kariet, obehnite pár kníhkupectiev či ezoterických obchodov a prezrite si čo najviac kartových súprav. Nakoniec dajte na svoju intuíciu a vyberte si tú, ktorej obrazové spracovanie vás najviac oslovilo. Ak nie je pri kartách výkladová kniha, kúpte si ju samostatne, lebo inak vám budú nanič.

2. SPOJENIE. Keď vyberiete karty z balíčka prvýkrát, rozložte ich na stôl a nechajte „dýchať“, teda vyžarovať svoju energiu a prijímať do seba tú vašu. Spojte sa s nimi, dotýkajte sa ich, berte ich do ruky.

3. ŠTÚDIUM. Venujte kartám dostatok času. Vyhnite sa túžbe získať stručné alebo zjednodušené odpovede. Aby ste porozumeli reči obrázkov, najskôr si dôkladne naštudujte ich symboliku a rôzne metódy vykladania.

4. PROSTREDIE. Keď budete pripravená na svoj prvý výklad, nájdite si tiché a príjemné miesto, kde sa budete môcť sústrediť.

5. MEDITÁCIA. Pred miešaním kariet sa skoncentrujte - zapáľte sviečky, nechajte hrať tichú hudbu, upokojte svoju myseľ. Čím viac sa uvoľníte, tým lepšie pochopíte odkaz kariet.

6. OTÁZKA. Vyhnite sa formulovaniu otázok, v ktorých sa zriekate vlastnej voľby. Namiesto: Vráti sa ku mne bývalý partner? sa opýtajte: Chcem, aby sa ku mne vrátil bývalý partner. Ako môžem zlepšiť vzťah medzi nami?

7. VÝBER. Dajte si pozor, aby ste karty miešali lícom nadol. Pri ťahaní jednotlivých kariet sa sústreďte na to, čo vás zaujíma.

8. OBJEKTIVITA. Nepremietajte do kariet svoje vlastné túžby – ide o najťažšiu vec pri výklade tarotu pre vlastnú potrebu, pretože všetko, čo vidíme, si zvykneme prifarbovať podľa seba.

9. OCHRANA. Po každom použití vráťte karty do škatuľky alebo ich zabaľte do hodvábnej šatky. Ochránite ich tým pred nebezpečnými energiami a škodlivým slnečným žiarením.

10. OČISTA. Ak budete vykladať karty negatívnemu človeku, po skončení vykonajte očistný rituál.

Historické okienko: Pôvod (ne)známy

Túžba vedieť čo sa stane nie je charakteristická len pre dvadsiate prvé storočie. Už príslušníci starovekých kultúr predvídali budúcnosť rôznymi metódami – hádzali mincami, vetvičkami, čajovými lístkami, skúmali tvar kaluží po daždi. A v istom období sa objavili aj tarotové karty. Dnes však nikto s istotou nevie, kde presne tarot vznikol. Historici, spisovatelia a okultisti ponúkajú množstvo vysvetlení. Okrem toho nikto netuší, odkiaľ sa vzalo slovo „tarot“. Niektoré pramene uvádzajú, že je odvodené od mena egyptského boha mágie a slov Thovta. Podľa iných ide o skomolenú podobu hebrejského slova tóra, ktoré označuje židovský posvätný text.

● Sady mystických číslovaných kariet existovali v Indii i na Ďalekom východe. Do našich končín ich vraj priniesli križiaci alebo kočujúci cigáni.
● Prvé balíčky tarotových kariet sa v Európe objavili na začiatku 14. storočia a boli maľované ručne.
● Pravý tarot sa skladá zo 78 kariet Veľkej a Malej arkány (veľkého a malého tajomstva). Veľká arkána je údajne kniha pochádzajúca zo starovekého Egypta alebo súprava doštičiek obsahujúca mystickú múdrosť.
● Niektorí mágovia používali tarotové karty aj na komunikáciu s „anjelmi“.

259205Gina: „Cestu si nakoniec musí vybrať každý sám.“

Veštecké schopnosti mali v rodine, ale nevenovala im pozornosť. K štúdiu tarotu ju „dokopali“ až kamarátky, ktoré si všimli, že keď mala „tušáka“, väčšinou prišlo na jej slová. Dnes sa dvorná veštkyňa EVY pozerá na tarot ako na nekonečnú knihu života. Zakaždým keď ju otvorí, nájde v nej niečo nové.

Kto k vám chodí najčastejšie?

Jasné, že prevažujú ženy. Muži tvoria približne tretinu klientov, najmä vysokoškolská inteligencia ako advokáti, právnici, manažéri, podnikatelia. Vyhlasujú síce o sebe, že sú racionálni a spočiatku sa schovávajú za prácu, ale nakoniec vždy riešime aj súkromné záležitosti a vzťahy. Chodia však za mnou i partneri, rodičia s deťmi, ba mala som už aj skupinku, ktorá si nechala vyložiť karty spolu.

Na aké veci sa ľudia vypytujú vo veľkom?

Na prvom mieste sú láska a vzťahy. Za nimi nasleduje práca, podnikanie, kúpa, predaj a zdravie. Na zdravie sa pozerám len v prípade, ak je na to vážny dôvod. Či bude mať človek chrípku alebo si vyvrtne členok určite nehovorím. Keď je niekto zdravý, mal by sa tam hore za to poďakovať. V prvom rade sa snažím ľuďom pomôcť vyjasniť situáciu, v ktorej sa ocitli, a nájsť to najlepšie riešenie. Ak mi karty niečo ukážu, ešte to neznamená, že sa to aj stane. Ja za nikoho nerozhodujem. Ukazujem len rôzne alternatívy, teda čo vás môže stretnúť, keď pôjdete doprava a s čím sa budete musieť popasovať, ak vykročíte vľavo. Cestu si však nakoniec musí vybrať každý sám.

Čo klientovi nikdy neprezradíte?

Mojou povinnosťou je informovať o všetkom, čo karty ukážu. Musím si však zvoliť vhodný jazyk. Hoci viem ľudí dosť dobre odhadnúť, nikdy si nemôžem byť stopercentne istá, či negatívnu správu psychicky zvládnu. A určite si dávam pozor na informácie o chorobách. Bavím sa o nich len vtedy, ak sa na ne človek pýta alebo ich už má. Autosugescia je silná vec a ja by som nerada niekoho naočkovala negatívnymi informáciami. Okrem toho sa bez vážneho dôvodu nepozerám na malé deti a nikdy nepredpovedám smrť. Predstavte si, že raz prišiel za mnou mládenec, ktorý sa nevedel dočkať dedičstva a chcel vedieť, kedy zomrie babka...

Ako človek spozná dobrú vešticu?

Kartárka by sa mala sústrediť na to, čo vás zaujíma a nerobiť všeobecné výklady. Akonáhle hovorí veľmi všeobecne, od veci alebo varí žabí sliz, je to jednoznačný dôkaz, že ste na zlej adrese. Ak to nie je pre vás dôležité, nemala by sa vám hrabať ani v minulosti. Najlepšie je, keď zistíte, že to, čo vám povedala, ste niekde vnútri tušili alebo ste si to mysleli. Vtedy ste natrafili na dobrú vešticu.

259206Somezeda: „Karty sú viac ako len pomôcka na veštenie.“

K tarotu sa dostala zvláštnym spôsobom - v klinickej smrti. Mala pocit, že je to niečo posvätné, čo je filozofickým základom celého sveta a jeho bytostí. Dnes patrí medzi najvyšších mágov tarotu. Tarot ju učí zodpovednosti za svoj život a berie jej nezodpovednosť.

Aký je váš pohľad na tarot?

Každý majster, ktorý vnikol do hlbín tarotu, ho nejakým spôsobom dotvoril a podobne je to i v mojom prípade. Určité zásady a filozofiu som zhrnula do systému, ktorý som nazvala archetypálny tarot. Zaoberá sa zásadnou otázkou Aristotelovej metafyziky, hľadaním svojho stredu. Dotýka sa zmyslu bytia ako takého, teda i úvahy, kto je boh, prečo je človek jeho súčasťou, prečo by sa mal dostať do svojho stredu a nie do stredu Vesmíru, ako môže rýchlejšie spoznať samého seba a tým aj svoje možnosti.

Čo hovoríte na podnikanie v oblasti predpovedania ľudského osudu?

Veštkyne sa rozhodne nemôžu sťažovať na nedostatok klientov. Vidina, že dopredu budeme vedieť niečo, čo sa nám stane alebo nestane, je lákavá. Niektorí ľudia idú za kartárkou len zo zábavy, iní prikladajú výkladu hlboký význam a návšteva u veštkyne sa stáva rituálom, bez ktorého by dlho nevydržali. Sú aj takí, ktorí si so svojím životom nevedia rady a chytajú sa každej možnosti, ktorá sa im naskytne. Ak sa však človek dostane k tarotu bližšie a začne ho vnímať ako „knihu v obrazoch“, zistí, že karty sú viac ako len pomôcka na veštenie. Je v nich ukryté vyššie posolstvo, filozofia, symboly i numerológia. Ale všetko má dve strany. Nožom si môžeme odkrojiť chlieb i zabiť. Je len na nás, ktorú stranu budeme chcieť vidieť a použiť.

Do akej miery je tarotová predpoveď spoľahlivá?

Žiadna predpoveď nie je spoľahlivá ani pravdivá. Iba manipulujúca alebo zavádzajúca. Tarot nepredpovedá. Ukazuje cestu, po ktorej je vhodné alebo primerané ísť, a je len na klientovi, či touto cestou pôjde, alebo nie. Človek, ktorý si verí, neočakáva nič iné ako absolútne správny výsledok, teda nič ho neprekvapí ani nesklame.

Dá sa tarot niekde študovať?

Pred trinástimi rokmi som založila špeciálnu ezoterickú školu vysokoškolského typu Academia Arcana de Tarot. Je to jediná škola na svete, v ktorej sa šťastne skĺbila náuka o tarotových arkánach, filozofia od najstarších čias po dnešok, psychológia a holistická medicína do jedného vyváženého celku. Vychováva filozofov, psychoanalytikov a odborníkov v holistickej medicíne, čo sa dá zhrnúť do jedného slova „archetypológia“. Zaujímavé je, že o nás vedia v zahraničí, máme dokonca záujemcu o štúdium z Kanady, ale akoby nás ignorovala vlastná krajina, ktorá asi nemá rada ľudí so svojím názorom a s presadzovaním úcty voči sebe samému.

259207Mária: „Dobrý mág nevykladá budúcnosť.“

Ku kartám ju pritiahla osobná kríza a hľadanie odpovedí. Tarot ju naučil vyznať sa v sebe i vo svojich blízkych, dal jej sebaistotu a zobral pýchu. Už si nemyslí, že všetko zvládne sama, bez pomoci druhých či univerza a s pokorou sa skláňa pred zákonmi prírody.

Ako často je povolené navštíviť kartárku?

Výklady na celý život sa robia len raz. Niektoré, napríklad Keltský kríž, jedenkrát ročne. Na drobné problémy, s ktorými každodenne zápasíme, sa dá pýtať kedykoľvek. Človek môže siahnuť po tarote aj vtedy, keď má pocit, že stráca pôdu pod nohami a potrebuje objektívny pohľad na vec. Univerzálna inteligencia tarotu mu pomôže všetko lepšie pochopiť. Nie je však dobre pýtať sa na tú istú vec neustále, lebo to svedčí o nepochopení problému.

Môže si človek vykladať karty aj sám?

Ak k nim pristupuje s úctou, otvoreným srdcom a je ochotný nad odpoveďami rozmýšľať, aj keď sa mu nepáčia, tak áno. Výklad však nikdy nebude objektívny. Človek doň vždy vloží vlastné ja, svoje emócie, skúsenosti a presvedčenia. Okrem toho hrozí nebezpečenstvo, že v ťažkej chvíli uvidí len negatívnu stránku symboliky kariet a upadne do omylu. Preto je lepšie navštíviť skúseného odborníka. Ani ja si nevykladám karty sama, tarotu položím otázku, len keď je to nevyhnutné. Radšej navštívim kolegyne, vďaka čomu získam iný pohľad na vec.

Neraz sa ľudia sťažujú, že im predpovede nevyšli... Prečo sa to stáva?

Každý z nás má možnosť vybrať si cestu, ktorou naplní svoj osud. Existujú však aj vyššie sily, ktoré ho prinútia k určitému typu rozhodnutí. Vtedy sa môže stať, že predpovede nevyjdú tak, ako boli povedané. Závisí od vykladača tarotu, či postrehol všetky indície a pochopil symboliku. Dobrý mág teda nevykladá budúcnosť, ale snaží sa nájsť základný problém vnútri človeka a pomáha mu pochopiť podstatu. Zmeniť uhol pohľadu na seba a svoj život.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa