Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2020 12:47 | Správy | Domáce správy
Video

Tretí rozsudok v kauze pouličnej bitky bratov Paškovcov: Branislavovi priťažilo, že kopol ženu zozadu do hlavy

V kauze pouličnej bitky z novembra 2015 v centre Košíc Okresný súd Košice I v stredu uznal za vinnú trojicu bratov Branislava, Maroša a Martina Paškovcov z prečinu výtržníctva a prvých dvoch aj z prečinu ublíženia na zdraví.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Branislavovi Paškovi uložil podmienečný dvojročný trest, Marošovi Paškovi podmienečný polročný trest a Martinovi Paškovi peňažný trest vo výške 500 eur, zároveň im určil povinnosť náhrady škody štvorici poškodených. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátor sa odvolali na krajský súd.

Ide už o tretí rozsudok okresného súdu v tejto kauze, dvakrát ho zrušil odvolací krajský súd. Oproti predchádzajúcim dvom rozhodnutiam okresný súd uznal, že Branislav Paška spôsobil mladej žene ťažkú ujmu na zdraví, keď ju kopol do oblasti zadnej časti hlavy a krku, a zvýšil mu podmienečný trest zo šiestich mesiacov na dva roky so skúšobnou dobou vo výmere troch rokov.

"Súd uznal obžalovaného Branislava P. za vinného z prísnejšej právnej kvalifikácie, tzv. ťažkej ujmy na zdraví. Súd vychádzal, dá sa povedať, z právneho názoru vyššieho súdu," uviedol sudca v odôvodnení. Dané podmienečné tresty sú na dolnej hranici trestnej sadzby. Sudca v odôvodnení konštatoval, že prihliadol na to, že obžalovaní neboli dosiaľ súdne trestaní, ako aj na to, že fyzický útok najprv začal jeden z poškodených.

K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov vrátane dvoch žien došlo 22. novembra 2015 okolo 3.15 h pred pizzeriou na košickej Hlavnej ulici. Udalosť dokumentuje aj záznam z bezpečnostnej kamery. Pri fyzickom útoku bratov utrpela zranenie najmä mladá žena a jej priateľ. Po medializácii incidentu musel Martin Paška odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice, Branislav Paška prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša Pašku prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.

 

Obžalovaní sú synovci niekdajšieho predsedu Národnej rady SR, zosnulého Pavla Pašku. Všetci traja na pojednávaniach vyhlásili, že sa cítia nevinní, vypovedať pred súdom odmietli. Poškodená Zuzana Kováčová, ktorá pri útoku okrem iného utrpela podvrtnutie krčnej chrbtice, uviedla, že stále chodí k fyzioterapeutovi. Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic kriticky poukázal na to, že kauza sa ťahá už viac ako štyri roky. Tresty považuje za pomerne mierne, prístup obžalovaných označil za arogantný. "Tento prípad nebol podľa mojej mienky ani po skutkovej, ani po právnej stránke nijako zvlášť ťažký, najmä po tom, ako bol zadovážený obrazový záznam z miesta činu, ktorý dokumentoval priebeh naozaj zbabelého útoku obžalovaných na bezbranné útle ženy," povedal Lipšic novinárom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach