„Krvná skupina je kľúčom, ktorý odomyká dvere tajomstiev zdravia a dlhého žitia. Určuje náchylnosť na choroby, fungovanie metabolizmu aj zvládanie stresu. Je spoľahlivým vodidlom, čo by sme mali alebo nemali jesť, alebo ako cvičiť,“ tvrdí Peter J. D´Adamo, lekár z Greenwich v americkom štáte Connecticut a tvorca metódy stravovania podľa krvných skupín.
Vo vedeckom skúmaní aj v praxi nadviazal na poznatky svojho otca, ktorý od 60. rokov minulého storočia pôsobil v rade významných európskych kúpeľov. Snažil sa zistiť, prečo niektorým pacientom prísna diétna strava prospieva, a iným, naopak, priťažuje. Týchto ľudí nič podstatné nespájalo – teda až na krvné skupiny.
Odkaz dávnych predkov
Podľa doktora D´Adama každá krvná skupina obsahuje genetickú informáciu o spôsobe stravovania minulých generácií. Keď sa ľudia v dávnej histórii presídľovali, boli nútení prispôsobovať sa novým podmienkam, začali konzumovať iné suroviny, čo viedlo k zmenám procesu v tráviacom trakte a imunitnom systéme. A jedným z dôsledkov bol aj rozvoj krvných skupín.
Neustále na stráži
Hlavnou úlohou obranyschopnosti človeka je, aby rozlíšila látky vlastné telu, ktoré sú prospešné a využiteľné, a cudzorodé, ktoré musia byť zničené. Pokiaľ okrem baktérií, vírusov a jedov vyhodnotí isté zložky potravy ako škodlivé, zdravotné ťažkosti sú len otázkou času. Jedným z určujúcich činiteľov pri rozpoznávaní „vítaných a nevítaných hostí“ je práve špecifické zloženie krvi. Ponúka sa tu logický predpoklad – ak si doprajete jedlá zodpovedajúce vašej krvnej skupine, vaša imunita sa nevzbúri a vaše telo bude prekypovať zdravím.
Prínos stravovania podľa krvných skupín
● posilnenie imunitného systému
● odolnosť proti civilizačným chorobám
● optimálne fungovanie tráviaceho traktu
● odbúravanie tukových buniek, redukcia hmotnosti
● prísun energie bunkám a celému organizmu
Krvná skupina 0
Bez mäsa ani krok
S najväčšou pravdepodobnosťou kolovala v žilách praľudí na území Afriky asi pred 40 000 rokmi. Živili sa hlavne mäsom a pri hľadaní nových lovísk postupne osídlili celú planétu. Populácia s krvnou skupinou 0 je teda základná a prevažuje dodnes.
Sklony k obezite
Ľudia s „nulkou“ mávajú odolný zažívací trakt a sú prispôsobení dobre tráviť mäso. V kombinácii s obilninami a strukovinami sa ich metabolizmus spomaľuje, takže ľahko a rýchlo naberajú na váhe. Riziko obezity u tejto skupiny ešte zvyšuje znížená funkcia štítnej žľazy. Ďalej bývajú náchylní na zápalové ochorenia.
Pevné nervy
Obyčajne sú plní energie, vytrvalí, optimisticky založení a majú vodcovské schopnosti. Bývajú odolnejší proti stresu, pokiaľ na nich však stres doľahne, spoľahlivo sa ho zbavia pohybom. Ideálna je intenzívna fyzická záťaž, ako sú aerobik, beh, plávanie, lyžovanie či jazda na bicykli.
Tomuto sa vyhýbajte:
● bravčové mäso, hus, údený losos, kaviár, mlieko a mliečne výrobky
● výrobky z pšeničnej múky a kukurice, ovsené vločky
● šošovica, fazuľa, zemiaky, karfiol, ružičkový kel, olivy
● orechy, kešu, kokos, arašidy, mak, avokádo
● jablčný mušt, kola, destiláty, čierna káva
Čo hrdlo ráči:
● hovädzie, teľacie, baranie, jahňacie a kuracie mäso, zverina, pečienka, srdce, morské ryby
● figy, slivky, brokolica, špenát, kapusta, kaleráb, paprika, vlašské orechy, tekvicové semienka
● ľanový, repkový a olivový olej
● minerálne vody, šípkový, mätový a púpavový čaj
Krvná skupina A
Zamerané na zrná
Vznikla mutáciou zo skupiny 0 približne pred 25 000 rokmi v Ázii a na Strednom východe. Postupne sa rozšírila do západnej Európy, preto je dodnes najviac zastúpená Západoeurópanmi. Hlavným zdrojom obživy prapôvodných obyvateľov bolo pestovanie obilia, takže sa ich útroby prispôsobili vstrebávaniu kultúrnych plodín a strácali schopnosť tráviť mäso.
Odolnosť proti nákazám
V súvislosti s infekciami, ktoré sa v rastúcej populácii začali šíriť, sa u jedincov s „áčkom“ vytvárali špecifické protilátky. Ľahko preto vzdorujú vírusom a baktériám. Pokiaľ sú obozretní v konzumácii mäsa, s metabolizmom nemajú ťažkosti, ale sú vystavení vyššiemu riziku ochorenia srdca, pečene, žlčníka a cukrovky 1. typu.
Zmeny sú vítané
Ľudia s krvnou skupinou A sú rozvážni, precízni a ľahko sa prispôsobujú novým životným podmienkam. Majú geneticky zakódovanú disciplinovanosť a rešpektujú druhých. Patria medzi citlivejšie povahy, čo mnohokrát vedie k tomu, že potláčajú emócie. K vnútornému upokojeniu a telesnej pohode poslúžia relaxačné cvičenia, joga alebo strečing.
Tomuto sa vyhýbajte:
● ľubovoľné mäso a mastné výrobky, dary mora, kravské mlieko
● výrobky zo pšeničnej múky, fazule, müsli
● pistácie, banány, papája, melón, mango, kapusta, zemiaky, paprika, čierne olivy, huby, paradajky
● pivo, limonády, destiláty, čierny čaj
Čo hrdlo ráči:
● sladkovodné a morské ryby
● sója, pohánka, výrobky zo žitnej, ovsenej a ryžovej múky
● broskyne, čučoriedky, čerešne, hrozienka, artičoky, mrkva, čakanka
● olivový olej, sójová omáčka, horčica
● zelený, zázvorový čaj, červené víno
Krvná skupina B
Univerzálni stravníci
Pre klimatické zmeny sa zhruba pred 15 000 rokmi ľudia z teplejších oblastí presídľovali do severných teritórií a ohlasom na to sa stala táto krvná skupina, ktorá sa vyvinula v oblasti súčasného Pakistanu a Indie. Stala sa charakteristickou pre obyvateľov stepí, vďaka kočovným Mongolom prenikla do celej Ázie a je najrozšírenejšou medzi populáciou východnej Európy. Pokiaľ patríte medzi „béčkarov“, máte šťastie, pretože vyvážený jedálny lístok je dosť spoľahlivou prevenciou chorôb. Napriek tomu k častým neduhom patria kožné ťažkosti, chronická únava, nespavosť alebo poruchy pamäti.
V mene harmónie
Typickou črtou je tvorivý prístup k životu, rovnako aj schopnosť radovať sa z maličkostí a vcítiť sa do problémov druhých. Obvykle panuje vzácna vyrovnanosť z fyzickej stránky a duševná túžba po harmonických vzťahoch býva korunovaná úspechom. Na starosti platia rekreačné športy, v ktorých nejde o výkonnosť, napríklad chôdza, jazda na bicykli, plávanie, ale aj stolný tenis.
Tomuto sa vyhýbajte:
● bravčové a hydinové mäso, dary mora
● výrobky zo pšeničnej múky, kukurica, pohánka, sezamové semienka, orechy, mak
● granátové jablká, avokádo, artičoky, paradajky, mango, olivy
● repkový, slnečnicový a sezamový olej, čierne korenie, želatína
● paradajková šťava, kola, limonády, destiláty
Čo hrdlo ráči:
● baranie, jahňacie a králičie mäso, zverina, morské ryby, mlieko a kyslé mliečne výrobky
● proso, ovsené vločky, sója, strukoviny – okrem šošovice
● ananás, banány, hroznové víno, papája, sladké zemiaky, kapusta, paprika, červená repa, olivový olej, čili
● zelený, ženšenový čaj
Krvná skupina AB
Spojenie dvoch typov
Táto skupina je pomerne vzácna a vyskytuje sa približne u 5 percent populácie. Keď zhruba pred 1 000 rokmi skupiny dobyvateľov z východu dobývali európske územia, došlo k zmiešaniu obyvateľov a tým aj krvných skupín A a B. V tejto krvnej skupine došlo k splynutiu charakteristických znakov imunity, niektoré sa posilňujú, iné si odporujú, ale celkovo má väčšiu schopnosť vytvárať protilátky proti mikróbom.
Slabinou je žalúdok
Žalúdočné šťavy „ábéčok“ vykazujú nižšiu kyslosť, čo neuľahčuje trávenie a vedie k nevoľnostiam a poruchám tohto orgánu. Náchylnosť na ochorenia preberá od skupín A aj B s tým, že mnohokrát dochádza k nevypočítateľným reťazovým reakciám a v dôsledku toho aj k rozvoju alergií.
Vytancovať sa z lásky
Ľudia tejto skupiny bývajú plní vnútorných rozporov a potrebujú mať pocit nenahraditeľnosti. Prahnú po vedomostiach a prestížnych postoch, ale zodpovednosť im nie je vlastná. Sú ústretoví, ale povrchní. Ľahko sa zamilujú, čo im vydrží, pokiaľ sa partner správa podľa ich predstáv. Na sklamanie zabudnú pri pohybe, vhodné je korčuľovanie, turistika a tanec.
Tomuto sa vyhýbajte:
● teľacie a hovädzie mäso, zverina, smotana
● pohánka, kukurica, všetky semená, kokos
● banány, pomaranče, mango, reďkovky, artičoky
● slnečnicový a sezamový olej
● čierny čaj, destiláty, kola
Čo hrdlo ráči:
● králik, morka, baranie a jahňacie mäso, morské
● proso, ryža, sója, strukoviny, výrobky z ovsenej a žitnej múky
● grapefruit, ananás, kivi, jedlé gaštany, zeler, uhorky, zemiaky, karfiol
● olivový olej, karí, sójová pasta
● káva, zelený a lopúchový čaj