Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2008 06:00 | Správy | Zaujímavosti

Delenie majetku po darovaní

Keď sa manželia rozhodli postaviť dom na pozemku, ktorý patril svokrovcom, všetko vyzeralo v poriadku. Odrazu ho darovali manželovi. Čitateľka zo Zvolena nevie, na čom vlastne je, pretože jej manželstvo sa rozpadá.

Anna má hlavu v smútku. Keď sa s manželom zobrali, nemali takmer nič okrem svojej lásky. Ako roky išli, niečo si nahonobili. Zrazu prišla ponuka od manželových rodičov, aby si na pozemku, ktorý vlastnili a stál len tak naverímboha, postavili dom. Neváhali ani minútu a dali sa do stavania.

Všetko im išlo pekne od ruky

„Zohnali sme si projekt aj všetko potrebné a stavba sa mohla začať. Mali sme aj šťastie na stavebníkov, naozaj sme sa tešili, kedy sa konečne nasťahujeme,“ spomína pani Anka. „Lenže nejaký ten čas to trvalo a doma sa prihodilo niečo nečakané. Manžel sa nápadne zmenil, prestávali sme si rozumieť. Keď prišiel čas na sťahovanie, napadlo mi, či to vôbec má význam. Ale zaťala som zuby a dúfala, že nám nové krásne prostredie prinesie do života pokoj a porozumenie.“

Nestalo sa tak...

„Dnes už je mi jasné, že spolu dlho nebudeme. Deti nám odrástli a vyleteli z hniezda. V dome sme zostali sami,“ hovorí nešťastná čitateľka. „Nedávno som však manželovi vo veciach našla darovaciu zmluvu. Stojí tam, že mu jeho rodičia pred niekoľkými mesiacmi darovali pozemok, na ktorom stojí dom. Čo sa stane, keď sa budeme rozvádzať? Ako to bude s delením majetku, ak by náhodou zomrel? Poraďte mi, prosím,“ s nádejou zakončuje nešťastná Zvolenčanka.

ČO NA TO ODBORNÍK?

 

Mgr. Róbert Dobrovodský, LL.M., právnik

Jedným z viacerých právnych následkov uzatvorenia manželstva je skutočnosť, že medzi manželmi vzniká zo zákona obmedzené majetkové spoločenstvo, ktoré sa nazýva bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len BSM). Ktoré z vecí a práv patria do BSM, upravuje zákon. Ide o tie veci a práva, ktoré manželia alebo jeden z nich nadobudli za trvania manželstva, okrem výnimiek, ktoré presne vymedzuje zákon. Masa BSM sa tvorí a mení počas celej existencie manželstva. BSM väčšinou trvá dovtedy, kým trvá manželstvo.

Obyčajne zaniká smrťou jedného z manželov

BSM zaniká aj právoplatnosťou rozsudku o rozvode manželstva. Ďalšími možnosťami zániku manželstva (a následne aj BSM) je vyhlásenie jedného z manželov za mŕtveho a vyhlásenie manželstva za neplatné. Vo výnimočných prípadoch môže zaniknúť aj počas trvania manželstva, ale len v dôsledku súdneho rozhodnutia, pričom následky zániku sú rovnaké ako v prípade zániku BSM v už spomínaných spôsoboch zániku manželstva a BSM.

Medzi tieto následky patrí:
1. nadobúdanie do BSM sa zastaví,
2. manželom vznikne povinnosť usporiadať masu majetku v BSM v stave ku dňu jeho zániku.

Čo všetko tam patrí?

Do BSM teda patria všetky veci a príjmy manželov získané a vyplatené za trvania manželstva s výnimkou vecí a peňazí získaných darom, dedením, príjmov vyplatených ako bolestné alebo náhrada za sťažené spoločenské uplatnenie. Keď rozsudok o rozvode manželstva nadobudne právoplatnosť, tvorba BSM sa zastaví a každý z manželov začne nadobúdať veci a majetok do svojho výlučného vlastníctva. Samozrejme, to sa vzťahuje len na veci, ku ktorým vznikne vlastnícke právo po momente právoplatnosti rozsudku o rozvode.

V našom prípade však pozemok bol darovaný manželovi jeho rodičmi. To znamená, že tento pozemok nebol predmetom BSM. Všeobecne platí, že ak mal poručiteľ v čase svojej smrti s pozostalým manželom majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve, usporiada sa tento majetok v konaní o dedičstve. To znamená, že do dedičstva sa dostane len časť (napríklad polovica) zo spoločného majetku. Následne sa v dedičskom konaní rozhodne o naložení so zostávajúcou polovicou.

V akom pomere dedia pozostalí?

Podľa zákona v prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. To znamená, že pozostalá manželka nadobudne pozemok z titulu dedenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!