Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2008 08:00

14 spôsobov, ako schudnúť

Začali ste dodržiavať zdravú stravu, a predsa nechudnete? Vyskúšali ste rôzne diéty a ručička na váhe stojí na jednom mieste? Nevzdávajte sa! Poradíme vám, ako sa vymotať z bludného kruhu.

1. Nakupujte s chladnou hlavou.

Radšej sa nákupom vyhnite, ak máte prázdny žalúdok. Čo nekúpite, to nezjete. Pripravte si nákupný zoznam. Ak presne viete, čo potrebujete, bude pre vás oveľa jednoduchšie ignorovať sladkosti a zemiakové lupienky. Naplánujte si aj množstvá jednotlivých porcií a podľa toho prispôsobte nákup. Ak potrebujete mať „železnú zásobu“, predzásobte sa ryžou a cestovinami. Dlho vydržia a nedajú sa chrumkať pred televízorom.

2. Počítajte s krízou.

Stále by ste mali mať možnosť dať si niečo nízkoenergetické, napríklad očistenú mrkvu. Jedzte často, ale málo. Najlepšie po dvoch alebo troch hodinách, a to aj vtedy, keď práve nepociťujete hlad. Optimálne je jesť päťkrát až šesťkrát denne. Jedzte pravidelne v rovnaký čas. Pri jedle seďte pri stole a sústreďte sa len na jedlo. Porcie si dávajte na malé taniere. Keď si menší kúsok bieleho mäsa ozdobíte bohatou šalátovou prílohou, bude sa vám zdať, že máte veľkú porciu. diéta Premyslený a účinný boj s tukovými v Jedzte pomaly, kúsky poriadne prežúvajte aspoň desaťkrát. Kto hltá, zje dvojnásobné množstvo.

3. Po šiestej hodine sa snažte nejesť.

Alebo aspoň sa vyvarujte výdatných jedál. Nevypláca sa ani priveľká pauza medzi lebo metabolizmus sa prepne na „úsporný režim“ a spaľuje menej ako keď jeme častejšie. V každom prípade večer jedzte striedmo.

4. Veľa pite.

Hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd – a často je to pravda. Denne vypite 2 až 3 litre tekutín. Pozor však na sladké malinovky, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru. Dávajte prednosť obyčajnej vode, nesladeným čajom a minerálkam.

5. Jedzte viac vlákniny.

Každú porciu zapite minimálne tromi decilitrami vody. Pretože práve vtedy vláknina napučí, zaplní žalúdok a tým splní svoj účel. Vlákninu obsahujú rôzne cereálne tyčinky, müsli a väčšina toho, čo je označované ako racionálna výživa.

6. Rozlišujte dobré a zlé tuky.

Jedlá s nenasýtenými tukmi ako tuniak, makrela alebo losos zásobujú naše telo mastnými kyselinami, ktoré sú nevyhnutné na jeho správne fungovanie. Naopak, nasýtené tuky z rôznych salám, zákuskov alebo hranolčekov sa v organizme uložia a zabrzdia proces chudnutia.

2587967. Chudnite pomaly.

Predstavte si, že keby ste schudli len jeden kilogram za mesiac, budete za rok o dvanásť kilogramov ľahšie. Nie je to nádherná predstava? Na zhodenie jedného kilogramu mesačne nemusíte držať drastickú diétu, stačí zmeniť stravovacie a pohybové návyky.

8. Uprednostňujte potraviny z celozrnnej múky.

Pečivo z celozrnnej múky dodáva telu veľa vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. A práve vďaka vláknine pocit sýtosti vydrží dlhšie, než keď zjete biele pečivo. Avšak energetická hodnota je rovnaká ako u bieleho pečiva.

9. Jedzte viac ovocia a zeleniny.

Nezabúdajte aj na sušené marhule. Majú menej cukru, a teda aj kilojoulov, než napríklad sušené hrozienka či datle. Dodajú totiž telu dosť cukru, bez neho sme nervózne a ľahko podľahneme túžbe vyprázdniť chladničku.

10. Zvyšujte postupne telesnú aktivitu.

Pravidelný pohyb je ideálna cesta, ako spevniť postavu a zhodiť pár kíl. Vyberte si cvičenie, z ktorého máte radosť, a venujte sa mu aspoň trikrát do týždňa po polhodine. Účinné je plávanie, rýchla chôdza, bicykel či tanec.

11. Úprava hmotnosti nie je len matematika.

Vyžaduje rozhodnutie, motiváciu, zmenu myslenia a životného štýlu. Naučte sa jesť, aby ste žili, nie žiť, aby ste jedli.

12. Pozor na kilojouly!

Orientujte sa v tabuľkách energetických hodnôt jednotlivých potravín a jedál. Snažte sa, aby váš príjem nebol vyšší ako výdaj.

13. Veďte si denník.

Najlepším spôsobom ako preseknúť začarovaný kruh „nechudnutia“, je zapisovať si všetko, čo zjete. Budete sa diviť, čo všetko sa vám po pár týždňoch v zošite nazbiera. A vaše slabosti sa odhalia.

14. Dávajte si reálne ciele.

Svoje telo môžete vylepšiť, ale nie zmeniť od základu. Uvažujte o svojich úspechoch, nie o nedostatkoch. Vyhýbajte sa slovíčkam „vždy“ a „nikdy“.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka