Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2008 20:52 | Správy | Domáce správy

Gašparovič podpísal zákon, ktorý umožní neplatiť za Tipos

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podpísal zmenu zákona, štátu umožní, aby zatiaľ nevyplatil Vítkovi miliardové odškodné v kauze Tiposu.

Novela Občianskeho súdneho poriadku posilňuje právomoci generálneho prokurátora pri podávaní mimoriadneho dovolania voči verdiktom súdov, čo sa týka aj rozsudku Najvyššieho súdu proti Tiposu.

Zmena v snemovni prešla len deň po tom, ako ju schválila vláda. Predlohu dnes podpísal aj prezident Ivan Gašparovič, účinnosť nadobudne po zverejnení v Zbierke zákonov.

Tipos medzičasom približne 490 miliónov korún (16,27 milióna eur) z celkových dvoch miliárd (66 miliónov eur) vyplatil. Opozícia pripísala zodpovednosť za prípad ministrovi financií Jánovi Počiatkovi a podala návrh na jeho odvolanie.

Tipos, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo financií, mal s pomocou štátu zaplatiť peniaze cyperskej firme českého realitného podnikateľa Radovana Vítka do konca mesiaca. Podľa ministerstva to predpokladá dohoda, ktorú Tipos s Vítkom uzavrel, aby sa vyhol ďalším súdom. Súdny spor Tiposu vznikol pre údajné zneužívanie know-how spoločnosti Športka, Tipos spor prehral na Najvyššom súde v auguste. Pohľadávku Športky voči Tiposu odkúpila práve Vítkova firma.

Novela Občianskeho súdneho poriadku posilňuje právomoci generálneho prokurátora pri podávaní mimoriadneho dovolania voči verdiktu súdov. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa médií mimoriadny opravný prostriedok v prípade Tiposu využije. Podľa dnes schváleného zákona nebude musieť svoj podnet hneď odôvodniť a zároveň sa na rozdiel od súčasnosti automaticky pozastaví vykonateľnosť súdneho rozhodnutia, ak o to požiada.

Rozhodnutie parlamentu však možno prišlo príliš neskoro a štát sa finančnej strate nemusí vyhnúť, povedal novinárom bývalý minister spravodlivosti a poslanec opozičného KDH Daniel Lipšic. "Otázka je, či dovolacie konanie má svoj význam, ak súdne rozhodnutie už bolo následne nahradené novým záväzkom vyplývajúcim zo zmluvy," povedal. Dohoda bola podľa skorších tvrdení Počiatka najlepšou možnosťou, ako uzavrieť prehratý súdny spor. Ak ju však v súčasnosti slovenská strana vypovedá, Vítkova firma môže žiadať jej naplnenie prostredníctvom súdov, poznamenal Lipšic.

Návrh novely zákona podľa očakávaní podporila aj opozícia a hlasovalo zaň všetkých 139 prítomných poslancov. Zástupcovia troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK však zároveň dnes podali návrh na odvolanie ministra Počiatka, ktorému okrem iného vyčítali, že sa nesnažil iniciovať voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu proti Tiposu mimoriadne dovolanie a namiesto toho bola uzavretá dohoda s Vítkom, v ktorej sa štát tejto možnosti zriekol. "Minister financií nedostatočne chránil občanov. Kauza dvoch miliárd korún, ktoré mali odísť zo Slovenska na Cyprus na ťarchu všetkých daňových poplatníkov, je tou poslednou kvapkou," povedal ČTK poslanec Július Brocka (KDH). Koalícia naopak v minulosti tvrdila, že dlhoročný spor Tiposu mala vyriešiť predchádzajúca vláda.

Opozícia však v parlamente nemá na odvolanie Počiatka dosť hlasov. Ministra sa opozičné strany snažili tento rok neúspešne zosadiť aj v júni pre podozrenia, že predčasne vyzradil informácie o zmene stredového kurzu koruny voči euru, na čom vraj mali zarobiť finančné skupiny. Počiatek podozrenia odmietol.

Pôvodne sa počítalo, že Tipos vyplatí z vlastných zdrojov pol miliardy Sk (16,6 milióna eur) a štát firme na uhradenie celého záväzku požičia zvyšných 1,5 miliardy korún (49,8 milióna eur). Tipos už podľa ministra napriek dnešnému hlasovaniu v parlamente časť zo svojich záväzkov vyplatil. "Uhradil zo svojich zdrojov odplatu 400 miliónov za know-how a uhradil súdne trovy," povedal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky