Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2008 08:00

Pôrod si môžete aj užiť!

Keď sa stretnú dve-tri kamarátky, rozhovor sa skôr či neskôr zvrtne na debatu okolo pôrodu. Málokedy je tento najintímnejší akt úplne podľa predstáv rodiacej ženy. A pritom pôrod môže byť naozaj zážitok, vraj dokonca podobný orgazmu.

Katarína: Materstvo je najkrajšia rola

Tak ako sa k dieťatku správame, keď je ešte v maternici, tak sa bude správať v dospelosti k sebe aj k svetu. To sú slová skúseného svetoznámeho prenatálneho psychológa a gynekológa Petra Freybergha.

Dieťa a jeho život preto treba vnímať už od počatia. Prvých sedem rokov života dokonca vraj rozhoduje o budúcnosti nás všetkých. Ak by sme to mali na mysli a takto vítali a sprevádzali svoje deti na tomto svete, možno by bolo menej neurotických, frustrovaných, zakomplexovaných ľudí na zemeguli.

Dieťa nás vníma od počatia. Už dlho pred pôrodom citlivo vníma svoje okolie a možno s ním komunikovať. „Materstvo je najväčšia a najkrajšia rola, akú som kedy zažila. Ženy si zaslúžia, aby sme na túto životnú rolu boli pripravené. Je to najväčší dar, ktorý môžeme dať sebe aj svojim deťom,“ hovorí Katarína Zatovičová, ktorú mnohí poznajú ako detskú hereckú hviezdu. Herectvu sa už nevenuje. Alebo vlastne venuje, ale celkom inak. Jej prednášky na tému prenatálna psychológia a materstvo sú takmer ako divadelné etudy. Katarína je totiž autorkou ojedinelého projektu pre budúce mamičky. Už desiaty rok v Prahe vedie A centrum, ktorého náplňou je vedomá a aktívna príprava na materstvo a rodičovstvo. Zostavila vlastný cvičebný program, ktorý obsahuje rôzne techniky východu aj západu, s budúcimi mamičkami v A centre cvičia, relaxujú, spievajú, tancujú, rozoberajú spolu s odborníkmi mamičkovské radosti i starosti, masírujú detičky aj dojčatá. Boli sme sa pozrieť na prvý slovenský deň s „Áčkom“, ktorý sa konal v bratislavskom ružinovskom dome kultúry. Prišli sem budúce mamičky aj s partnermi z celého Slovenska.

Deň s „Áčkom“: je to naozaj vzrušujúce

Katarína je počas niekoľkohodinového zážitkového seminára neustále v akcii, rozpráva, gestikuluje, chodí, kričí, šepká, predvádza úľavové pozície aj masáže a dôležité dotyky, jednoducho, nezaprie svoj neskrotný herecký temperament. Poradenstvo v oblasti prenatálnej psychológie berie ako svoju najdôležitejšiu divadelnú etudu. „Stretnutie, samozrejme, nenahrádza kvalitnú profylaxiu pred pôrodom, ide skôr o také naladenie sa na to, čo vás čaká. Netajím sa tým, že nie som odborníčka od fachu, otvorene priznávam, že som žena, ktorá ma svoje vlastné skúsenosti a chce sa o ne podeliť. Nič viac, nič menej,“ pripomína manželským párom, ktoré sedia v kruhu. Niektoré ženy majú už poriadne zaguľatené brušká a muži svorne tvrdia, že sú tu dobrovoľne.

Eva, ktorá prišla s manželom Lacom, je v deviatom mesiaci tehotenstva. Prišla aj preto, lebo svoje druhé dieťa by chcela porodiť inak.

Jarmila z Detvy čaká tretie dieťa, na prvé dva pôrody nemá dobré spomienky vinou nemocničného personálu, dokonca sa vážne pohráva s myšlienkou, že by chcela rodiť doma. „Mám pripravených viacero variantov, vyhliadla som si aj pôrodnú asistentku. Chcem si to konečne prežiť a užiť na dôverne známom mieste, kde by som tam bola ja, manžel, dieťa a dve ruky pôrodnej asistentky.“ Jej manžel Milan nie je zásadne proti, ale má z toho strach, zatiaľ je to otvorené.

Milan a Magda prišli až od Zlatých Moraviec, ich bábätko má len 14 týždňov, ale Magda chce mať už čo najviac informácií.

256331Nedajte si „ukradnúť“ dieťa

Eva z Bratislavy si spomína na svoj prvý pôrod: „Bol to klasický pôrod, dcérku mi dali na tri sekundy a potom ju vzali kamsi preč. Toto by som už nechcela zažiť.“ Prítomná pôrodná asistentka Jana aj Katarína vysvetľujú, že mamička má právo požiadať, aby dieťa dostala na dlhší čas, samozrejme, ak je bábätko v poriadku. Dieťa totiž možno vyšetriť, odmerať a odvážiť aj neskôr. Treba sa odhodlať a toto právo matky si dokázať aj presadiť.

Ak si mamička po pôrode hneď dieťatko priloží na telo, pomáha to rozbehnúť dôležitú hormonálnu činnosť. Tesne po pôrode má matka i dieťa dokonca najvyššiu hladinu oxytocínu, akú môžu v živote dosiahnuť. Tento hormón okrem podpory laktácie pomáha vytvoriť aj veľmi silnú citovú väzbu, ktorá bude matku i dieťa ďalej sprevádzať životom. „Od tejto väzby závisí, ako matka bude prežívať svoje materstvo a rodičovstvo, aký základ dostane dieťa, aby sa z neho raz stala spokojná, vyrovnaná bytosť, schopná riadiť a zvládať svoj život. A to je obrovský dôvod, prečo by sa nemali v tejto vrcholnej chvíli od seba matka a dieťa oddeľovať. Ak je dieťa v poriadku, nedajte si ho vziať, prvá hodina je veľmi dôležitá,“ radí Katarína. Eva váha, ale tvrdí, že sa o to pokúsi. Vo väčšine slovenských nemocníc je to dosiaľ neprekonateľný problém. Katarína však tvrdí, že ženy by si mali presadiť svoje práva, v Čechách sa to po rokoch už darí. Herečka Veronika Paulovičová, mamička dvojročného Kubka, ktorá slovenskému A centru pomáha, radí z vlastnej skúsenosti: „Ak máte k lekárovi dôveru, neváhajte ísť za ním, precestujte aj pol republiky, oplatí sa to.“

Ako urobiť z pôrodu zážitok?

Keď ženám odtečie plodová voda, väčšinou spanikária. Je to však úplne zbytočný stres. Ak voda nebola kalná, ženy majú ešte dosť času, kým prídu desať- či päťminútové kontrakcie. Práve v tejto chvíli sa môžu dobre najesť, dať si teplú sprchu aj urobiť niečo nevšedné. Spustiť hormón lásky. Ako? „Pred odchodom do pôrodnice si pustite hudbu, prípadne si zapáľte sviečky a navoďte atmosféru, aká bola vtedy, keď ste dieťatko tvorili. Tancujte. Hladkajte sa, masírujte, bozkávajte. Hojdajte sa spolu. Jemné, pravidelné hojdanie vyplavuje endorfíny. Skúsené pôrodné asistentky poznajú jedno veľké tajomstvo: podobná energia aj hormóny sprevádzajú dva dôležité procesy, ten, keď dieťa tvoríme, a ten, keď ho vypúšťame na svet. Tie isté hormóny, ktoré sa vyplavujú ľuďom pri sexuálnom akte, vplývajú na normálny priebeh pôrodu. Ide najmä o oxytocín, nazývaný aj hormón lásky. Práve preto je veľmi dobré naladiť sa na túto atmosféru tesne pred pôrodom,“ hovorí Katarína. Aj v pôrodnici sa ženy môžu hojdať, aby sa vyplavovali endorfíny, ktoré tlmia bolesti.

Počúvajte tlkot srdca

Zrazu je v sále úplná tma. Z magnetofónu znie tlkot srdca. Budúce mamičky aj oteckovia počúvajú, ako bubnuje srdiečko nenarodeného bábätka. Sú to zvuky, ktoré počuje dieťatko celé mesiace v brušku. Nalaďujú sa... Keď v sobotu večer odchádzali domov, žiadna zo žien nemala strach. Skôr naopak.

Čo je dobré vedieť o pôrode

◗ Každá mamička by mala prejsť kvalitnou prípravou na pôrod. Ak vie, čo má robiť, ako sa uvoľniť, dýchať, ako tlačiť, je jednoducho pripravená na ten krásny a ťažký okamih svojho života.

◗ Ideálne je začať predpôrodnú prípravu asi od 5. mesiaca. O príprave na pôrod sa ženy dozvedia od svojich gynekológov alebo na internete.

◗ Strach má každá žena, neexistuje pôrod bez istého pocitu strachu či úzkosti, je to najmä strach z neznáma, ale dôležité je, čo s ním urobíme, aký je silný.

◗ Ak strach nie je spracovaný, aj bolesť je väčšia, stiahne sa nám jemné svalstvo, telo nespolupracuje, žena sa napríklad prestane otvárať a pôrod je komplikovanejší.

◗ Každá žena má prah bolesti inde. Sú také, ktoré by bez analgézie, čiže zmiernenia vnímania bolesti, vôbec neporodili. Istý druh bolesti je vždy.

Dieťa mi zmenilo život

Prečo to robíte? Odpovedajú spoluzakladateľky A centra na Slovensku

Ivana Bánová: Vyše 15 rokov som sa pokúšala otehotnieť. V najťažších časoch mi pomohla opora iných žien s podobnými tehotenskými a materinskými skúsenosťami. Verím, že ženy si môžu navzájom pomôcť viac, ako si myslia. V štyridsiatke som úplne spontánne otehotnela a porodila dcérku Johanku. Dodnes sa neviem zmieriť s tým, ako mi lekárka po pôrode surovo vzala dieťa. A centrum by malo byť miestom hlbokých ženských stretnutí. Tieto pozitívne zážitky vplývajú aj na dieťatko už v prenatálnom období aj po narodení.

Elena Michálková: Pracovala som ako finančná manažérka, po narodení dcérky som úplne prehodnotila svoje životné priority a rozhodla som sa zmeniť aj svoje pracovné zameranie. Myslím, že materstvo a rodičovstvo sú úžasné dary, a ak sme dostatočne vnímaví, môžu nám pomôcť znova nájsť cestu k sebe samým.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu