Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2008 08:00

Teplá voda nie je pre mňa samozrejmosť

Daniela Petrášová (39) už štyri roky pomáha chudobným v Keni zvládať neľahké podmienky, v akých žijú. Naučilo ju to byť vďačnou za každý jeden deň.

Bratislavčanka Daniela snívala o práci v Afrike už od sedemnástich. Tínedžerskú túžbu si splnila pred štyrmi rokmi, keď odišla ako rozvojová pracovníčka do hlavného mesta Kene, Nairobi.

Boj proti mýtom

Už pred deviatimi rokmi, keď sa prvýkrát ocitla v Keni, zamilovala sa do tejto farebnej krajiny. „Prvé chvíle v Nairobi boli okamihmi hlbokého šťastia. Uvedomila som si, že som naozaj tu, a splnila sa mi moja dávna túžba!“ Premenlivá krajina s horami, plážami a púšťami ju očarila svojou pestrosťou. „Keňa je veľmi pestrá aj kultúrou. Žije tu 42 etnických skupín, ktoré si dodnes zachovali svoje tradičné zvyky,“ hovorí. Druhýkrát prišla do tejto východoafrickej krajiny o päť rokov neskôr, keď ju sem vyslala rakúska organizácia, pre ktorú pracuje. Zo začiatku si musela na všeličo zvykať a prekonávať predsudky, ktoré si Európania o Keni vytvorili. „O Nairobi sa hovorí, že je to ‚nai-robbery‘, teda mesto, kde vás na každom kroku môžu okradnúť. Preto som sa v prvých týždňoch pobytu snažila byť večer doma. Až neskôr som zistila, že ulice sú plné ľudí, aj keď sa zotmie, a vôbec to nie je tak, že by za každým rohom číhal zlodej alebo vrah. Skrátka si len treba dať väčší pozor,“ vysvetľuje Daniela.

Musela si zvyknúť na to, že podobne ako iní belosi v Nairobi vytŕča z davu a neprestajne sa nachádza v centre pozornosti. „Snažila som sa naučiť základné frázy vo swahilčine, aby ľudia vedeli, že nie som turistka, ale v Keni žijem a pracujem. Ľudia v mojom okolí ma už poznajú a chránia ma, pretože si vážia moju prácu.“ Hoci v Nairobi sú aj krásne upravené časti pre bohatých, Daniela býva v štvrti strednej triedy v dome so spoločnou bránou a všetci jej susedia sú rodení Keňania. Mala šťastie nielen na ľudí, ale vyhli sa jej aj zdravotné ťažkosti, ktorých sa mnohí obávajú.

Žijú naplno!

Napriek šťastiu, že si splnila dávnu túžbu byť v Afrike, zo začiatku sa bála, ako na ňu zapôsobí extrémna chudoba, s ktorou bude dennodenne v rámci svojej práce prichádzať do kontaktu. Potom však zistila, že obrázky Afriky ako miesta vojen, chorôb a hladu, ktoré sa objavujú na stránkach novín a v televízii, sa od skutočnosti líšia. „Ľudia tu vôbec nie sú nešťastní a nenariekajú celé dni. Napriek chudobe a biednym podmienkam sú to ľudia ako my. Túžia normálne žiť, mať medzi sebou dobré vzťahy, túžia mať prácu, poslať deti do školy, chcú sa pekne obliekať, starať sa o seba a upravovať si svoje domy, aj keď sú maličké. Keňania si cenia zmysel pre humor a na svet pozerajú optimisticky. Hovoria, že aj keď je dnes zle, zajtra bude lepšie. Majú veľkú úctu k životu a snažia sa prežívať naplno každý okamih,“ vysvetľuje Daniela.

Pracovný deň v Keni

Daniela v Nairobi najprv pracovala ako technická poradkyňa a rozvojová pracovníčka pre slovenské a rakúske projekty pôsobiace priamo v Nairobi a po roku sa stala riaditeľkou celého centra. Funguje ako sprostredkovateľka medzi darcami a príjemcami pomoci. „Venujeme sa ľuďom, ktorí žijú na okraji spoločnosti, teda obyvateľom chudobných štvrtí, takzvaných slamov. Vo veľmi maličkých domčekoch z vlnitého plechu, v jednej miestnosti trikrát dva metre, žije rodina s piatimi, šiestimi, neraz aj desiatimi deťmi. Ich domy nemajú vodu, záchod ani elektrinu. Je to jedna miestnosť, ktorá slúži na všetko. Je to spálňa, kuchyňa, učebňa v jednom. Cez projekty sa usilujeme poskytnúť týmto ľuďom šancu a pretrhnúť začarovaný kruh chudoby. Podporujeme výstavbu nových škôl, prevádzku vzdelávacích centier, kde sa z mladých ľudí stávajú kuchári, krajčírky či kaderníčky a po ukončení výučby sa môžu zamestnať a dokážu sa postarať o seba i svojich mladších súrodencov. Prevádzkujeme viaceré centrá, čo sa venujú dievčatám i chlapcom, ktorí sa z rôznych dôvodov ocitli na ulici. Od minulého roka tiež podporujeme centrum pre deti a mladých závislých od drog či krízové centrum pre ženy. Projekty prinášajú novú nádej tým, ktorým slúžia. Všetky pravidelne sledujem, aby som videla, ako sa im darí a čo môžeme spoločne zlepšiť,“ opisuje svoju prácu Daniela.

Možnosť pôsobiť v Keni si nesmierne váži. „Takmer každý deň prežívam tichú vnútornú radosť, keď vidím, ako sa aj vďaka pomoci zo Slovenska menia životy detí a mladých. Keď počujem, že deťom, ktoré ešte donedávna žobrali na ulici, sa v škole darí, keď stretnem mladého muža, v ktorého už nikto neveril, na ceste do práce alebo keď sa na mňa usmeje žena, ktorá sa živí výrobou košíkov, napĺňa ma to vždy novou silou.“

Ďalšie plány

Daniele v januári končí štvorročná zmluva na prácu v Keni. Na Slovensko sa však ešte nevráti, rada by zostala v Nairobi ešte pol roka, aby postupne odovzdala svoje skúsenosti novým kenským kolegom. Až potom sa chce vrátiť, aby bola opäť pri svojej rodine, ktorú počas uplynulých štyroch rokov videla len raz ročne počas dovolenky. Uvažuje o tom, že si rozšíri vzdelanie v oblasti psychológie, ktorú študovala, rada by sa však tiež ďalej venovala rozvojovej práci a zužitkovala skúsenosti, ktoré v Keni získala.

„Zistila som, že keď človek príde do rozvinutej krajiny, je veľmi ľahké zabudnúť, že sú na svete ľudia, ktorí sú na tom veľmi zle. Človeka zvádza uzavrieť sa pred bolesťou iných do svojho mikrosveta a rozmýšľať len nad bežnými vecami – aký si kúpiť nábytok, s kým sa stretnúť, kam ísť na večeru či na dovolenku. Ostať otvoreným voči potrebám druhým, najmä ak sú od nás fyzicky vzdialení, vždy vyžaduje učitú námahu. Uvedomujem si, že som v živote dostala veľa – mám rodinu, ktorá ma miluje, mala som možnosť študovať a robím prácu, ktorá ma baví. Toto je základ, z ktorého môžem stále čerpať. Keňa ma zmenila. Nie je pre mňa samozrejmé, že z kohútika tečie teplá voda a funguje záchod, že môžem prejsť cez ulicu bez toho, aby som rozmýšľala, ako zareagujem na prosiace deti, o ktorých viem, že budú večer hladné. O to viac som vďačná za to, čo mám.“

Hoci si niektorí ľudia myslia, že Daniela žije zmysluplnejším životom ako oni pre to, čo robí, ona je zase presvedčená, že každý z nás si môže napĺňať život zmyslom, kde práve je. „Myslím si, že stačí, aby sme prijali naše životné podmienky a to, čo robíme, robili naplno. Nemusíme ísť do Kene, aby sme pochopili, že sa môžeme deliť o to, čo sme v živote dostali. Stačí, aby sme nežili myšlienkami mimo reality, ale vnímali každý okamih, ináč nám niečo podstatné môže uniknúť,“ uzatvára svoje rozprávanie statočná Daniela.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!