Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2008 22:00 | Správy | Servis | Zdravie

Poradňa: Úbytok tuku je vždy rovnomerný!

Držíte diétu, cvičíte a stále chudnete len z miest, kde to nepotrebujete? Mgr. Antónia Mačingová má pre vás skvelý tip!
249832 Kto je Mgr. Antónia Mačingová?
Expertka na zdravú výživu, napísala dve knihy, ktoré vyšli pod názvami Zhubněte jednou provždy a Najedzte sa do štíhlosti. "V minulosti som sa často stretávala s otázkami zo strany žien, ale aj mužov, ktorí mali problémy s väčším množstvom tuku na tele. Pýtali sa, čo by mohli zjesť, aby sa nasýtili a nepribrali.
To ma motivovalo k zostaveniu takej skladby stravy, aby v priebehu 6 - 8 týždňov (nesľubujem zázraky za pár dní) ľudia pocítili a videli účinky. A verte mi, nikto, kto sa pre tento spôsob očistného stravovania rozhodol netrpel hladom," tvrdí Antónia Mačingová.

P.Mačingová rada by som vás požiadala o poradenstvo, ktorému sa venujete. Na internete som si prečítala vaše články, ktoré sú ohľadom chudnutia, kde sa snažíte poradiť čitateľkám, ktoré majú problému s hmotnosťou. Mám 42 rokov a pred dvoma rokmi som podstúpila operáciu vybratia všetkých ženských orgánov. Mám výšku 163 cm a váhu 64 kg. Nie je to až také hrozné. Skôr má trápi že, všetok ten tuk sa mi ukladá v oblasti okolo žalúdka. Z hľadiska tej operácie nemôžem a ani nechcem brať hormonálnu liečbu sa mi ten tuk ukladá tam kde je to najviac vidieť. Snažila som sa chudnúť 90-dňovou diétou, ale po 5 týždňoch som prestala lebo som schudla dosť a viac som nechcela. Ale ak som sa vrátila naspäť k normálnej strave kilá sa vrátili späť. Od operácie som pribrala 7 kíl. Verím, že mi budete vedieť poradiť ako ďalej, moja krvná skupina je B-. (Čitateľka Daniela)

Z môjho pohľadu nie je dôležité sústrediť sa na pomer B, S, T, v prijatej strave, nakoľko súčasné spracovanie produktov je založené na jeho chemickej úprave za prítomnosti rastových hormónov a rôznych emulgátorov.
Problém súčasného stravovania je ten, že obsahuje minimálne množstvo živín potrebných pre správny chod orgnizmu. Smutné je, že sa ženy vycvičili na obmedzoavnie množstva prijatého jedla (90 dňová rozlišovacia diéta) a na počítanie jeho kalórií. Tým obmedzili prirodzený prísun vitamínov a minerálov, a telo si ich postupne odčerpáva zo svojich zásob. Tak sa väčšina žien dopracuje k "podvýžive" a telo si začne vytvárať tukové rezervy, aby raz za čas, ak do organizmu nejaké živiny prídu, mali miesto, kam sa uložia. Ak však máte stravu s vysokým obsahom nutričnej hodnoty, telo nemá dôvod si vytvárať tukovú vrstvu.
Minerály súčasne znižujú prekyslenie organizmu, a tým sa odďaľuje starnutie, vypadávanie vlasov (tak časté pri redukčných diétach), vznik vrások, lámavosť nechtov a podobne.
Keďže sú dva typy ukladania tuku (jablko, hruška), ste pravdepodobne typ jablko, a v tomto prípade sa tuk viaže práve v brušnej časti.Moje stravovanie je zostavené tak, aby ste do seba dostali čo najviac týchto spomínaných živín, súčasne sa najedli do sýta a aj sa očistili od toxínov, čím sa zbavíte aj prebytočného tuku.

 

Dá sa nejakým spôsobom schudnúť aj z problematických partií alebo sa dá tuk z oblasti bokov, podbruška, okolia kolien a na zadku odbúrať len cvičením? (Čitateľka Eva)

Častokrát sa stretávam s touto otázkou. Mechanizmus odbúravania podkožného tuku je bohužiaľ taký, že úpravou stravy, alebo cvičením, dochádza k jeho úbytku rovnomerne. To znamená, že budete strácať tuk aj z partií, kde Vám to nevyhovuje. Môžete si ale cielene modelovať postavu tým spôsobom, že na partie, kde chcete zhodiť vyššie množstvo podkožného tuku zaradíte aerobné pohyby bez veľkej záťaže (speening bez záťaže v trvaní min. 40 minút) a na partie kde nechcete stratiť objem, zaradíte cvičenie s vyššou záťažou a malými opakovaniami (cvičenie s činkami vyššej hmotnosti v sérií 3x8). Týmto spôsobom spálite podkožný tuk v partiách bruška, stehien a zadočku a vytvarujete si ramená, čím vznikne vyvážený tvar postavy.



Chcela by som podstúpiť liposukciu a zaujímal by ma Váš názor na tento lekársky zákrok. Počula som, že po zákroku môže ostať koža ovisnutá. Je to pravda? (Čitateľka Eliška)

Ak nezmeníte spôsob stravovania a životného štýlu, výsledný efekt liposukcie je iba prechodný, a s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde po určitej dobe k deformovaniu postavy. Aj keď si dáte odstrániť tukové bunky napr. z oblasti stehien po čase, ak nezmeníte zaužívaný pôsob stravovania, sa tukom vyplnia tukové bunky v inej časti vášho tela. Takže dochádza k tomu, že ak pred liposukciou mala vaša postava tvar hrušky (tuk sa v tomto prípade usádza hlavne na bruchu, zadočku a stehnách), po liposukcii sa tvar vašej postavy zmení na jablko (tuk sa začne ukladať na bruchu, chrbte, ramenách). Všetko, čo je neprirodzené pre naše telo, môže mať aj životunebezpečné následky. Preto zvážte toto svoje rozhodnutie.

 

Antónia Mačingová


Svoje otázky môžete posielať na mailovú adresu poradna@cas.sk! Odpovede na nové otázky nájdete na Čas.sk každú sobotu.

244656 V knihe " Zhubněte jednou provždy" od Antónie Mačingovej nájdete 28-dňový program stravovania - najúčinnejší program pri odkyslení organizmu, ktorý očistí vaše telo, doplní potrebné živiny a antioxidanty. Z uvedených receptov sa môžete najesť do úplného pocitu nasýtenia.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené