Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info
Odporučiť na Facebooku

Žalúdočné vredy

Žalúdočné vredy tam, kde je veľa žalúdočnej kyseliny, vred vznikne skôr.Autor: Shutterstock
22.11.2008, 08:00 | Na jeseň a na jar sa vždy viac začnú ozývať žalúdočné a dvanástnikové vredy. Mnohé z nás ani len netušia, že ich majú.

Vyrábame si vredy svojím životným štýlom?

Ľudia 21. storočia sú čoraz podráždenejší, náladovejší, prepracovanejší, ráno nám nechutí, bolí nás brucho. K tomu dlhodobý stres, strachy a úzkosti. Žijeme pod obrovským tlakom, a tak tieto varovné signály ignorujeme a hltáme tabletky proti bolesti. Kto má predispozíciu, môže si vredy „uhnať“ nadmerným užívaním analgetík už za niekoľko týždňov.

Prečo sa niekomu vytvorí vred a inému nie?

To je otázka, ktorú si kladú nielen tí, čo s ním majú trápenie, ale aj odborníci gastroenterológovia. V zásade platí, že tam, kde je veľa žalúdočnej kyseliny, skôr vznikne vred. V poslednom období sa za významný rizikový faktor považuje infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori. Dôležitú úlohu má však aj predispozícia, lebo túto populárnu baktériu má 60 až 80 percent populácie vo svojom žalúdku, no len asi desať percent z nich dostane vredy.

Žalúdočný vred spoznáte jednoznačne podľa

bolesti žalúdka, teda v oblasti pod hrudnou kosťou. Niekedy je ostrá a pálivá, inokedy je skôr tupá, presné miesto bolesti závisí od umiestnenia vredu. Často sa objavuje už po jedle a pridružuje sa aj známe pálenie záhy či dokonca nevoľnosti. Tí, čo majú vredy na žalúdku, majú hneď po najedení bolesti, a tak sa často stáva, že sa zo strachu boja jesť, strácajú hmotnosť, chradnú. Pacienti s vredom dvanástnika mávajú naopak bolesti v noci, nalačno. Sú to noční návštevníci chladničky. Už po pár hltoch potravy či dúškoch mlieka pociťujú úľavu.

Čo najčastejšie vedie k ich vzniku?

Je to vyššia tvorba žalúdočnej kyseliny, ktorú majú najmä muži. Rizikovým faktorom je nadmerné pitie alkoholu, čiernej kávy nalačno, fajčenie, nepravidelná, studená alebo príliš horúca strava. Zaujímavé je, že hrozí najčastejšie ľuďom s krvnou skupinou 0 a blond vlasmi.

Aké sú ešte príznaky?

Môže ísť pálenie v pažeráku, o bolesť v nadbrušku plus pocit návratu kyslého, horkého obsahu do pažeráka, časté napínanie na vracanie a vracanie, najmä ak je vo vývratkoch krv, pretrvávajúca bolesť brucha, môže to byť kolikovitá bolesť alebo stála bolesť.

253156Kedy treba navštíviť lekára?

Ak tieto vaše tráviace ťažkosti pretrvávajú dlhšie ako 10 dní, mali by ste zájsť k lekárovi. Ide aj o dlhotrvajúcu zápchu alebo hnačku, akúkoľvek nápadnú zmenu telesnej váhy, najmä nevysvetliteľné chudnutie, stratu chuti do jedla, celkovú slabosť spojenú s tráviacimi ťažkosťami plus zistenie akejkoľvek hrčky alebo na dotyk bolestivého miesta v bruchu, tiež nevysvetliteľný nadmerný rast obvodu brucha spojený najmä s opuchmi členkov.

Kedy už netreba čakať?

Ak sa bolesť stane trvalou, prípadne vyžaruje do chrbta, je to signál, že môže ísť o komplikáciu a treba vyhľadať lekára. Hlboký vred môže poškodiť cievu a pacient začne krvácať, vred môže dokonca stenu tráviacej rúry aj prederaviť. Dobrá správa je, že sa dá dobre liečiť.

Ako prebieha vyšetrenie?

Podrobná gastroenterologická anamnéza je veľmi dôležitá. Rozhovor s pacientom dokonca môže trvať dlhšie ako samotné fyzické vyšetrenie. Lekár sa pýta na všetko, čo jete a ako žijete, či dokonca na šéfa, lebo práve zlé stravovacie návyky, problémy v práci či rodine, k tomu nadmerné užívanie čiernej kávy, alkoholu a fajčenie môžu byť prvou a možno i jedinou príčinou tráviacich ťažkostí pacienta, čo si sám mnohokrát nechce pripustiť ani uvedomiť.

Ako lekár zistí, či mám vredy?

Laboratórne vyšetrenia spočívajú v odbere krvi, moču, bioptických vzoriek pri vyšetreniach tráviaceho traktu alebo iných špecializovaných odberoch napríklad žalúdkovej alebo dvanástnikovej šťavy. Až v prípade pozitívneho nálezu lekár naordinuje ultrazvukové, endoskopické, gastroskopické, rektoskopické, kolonoskopické či iné vyšetrenia.

Žalúdočné vredy: Ako im predchádzať

Recepty zo špajzy

Namiesto antibiotík brokolicu
Viete, že brokolica je účinnejšia v boji proti baktérii spôsobujúcej žalúdočné vredy (Helicobacter pylori) ako moderné antibiotiká? Testy na myšiach dokázali aj preventívny význam konzumácie brokolice proti rakovine žalúdka, ktorá je druhou najčastejšou rakovinou na svete.

KAPUSTA JE VŠELIEK

Už starí Rimania považovali kapustu za účinný všeliek, lebo jej listy hoja žalúdočné vredy, uľahčujú trávenie, pôsobia proti bolesti zubov a priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene. Čerstvá hlávka má mimoriadne vysoký obsah vitamínu C, asi 45 miligramov na 100 gramov hmoty, v kvasenej kapuste sa jeho obsah znižuje na 50 percent. Vláknina, ktorá zasa rýchlo prechádza zažívacím traktom, spolu s účinnými olejmi kapustových listov je prírodnou prevenciou proti vzniku rakoviny čriev a navyše prirodzenou cestou odvádza jedy z tela.

→ Ľudia, ktorí jedia kapustu aspoň raz týždenne, majú len 30-percentné riziko vzniku rakoviny v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia kapustu zriedkavo. Doslova balzamom na žalúdočné vredy je šťava zo surovej kapusty.

POLIEVKA S RUŽIČKOVÝM KELOM

Očistite zemiaky a pokrájajte ich na kocky. Opražte ich v hrnci na troche oleja. Pridajte nadrobno pokrájaný strúčik cesnaku. Prilejte zeleninový vývar a pomiešajte. Pridajte očistený ružičkový kel s trochou tymianu a varte približne 15 minút. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Ružičkový kel obsahuje okrem vitamínov a minerálnych látok aj veľa balastných látok a sekundárnych rastlinných olejov. Tie podporujú obranyschopnosť nášho organizmu a pomáhajú predchádzať tvorbe žalúdočných vredov.

Bylinky, ktoré upokoja žalúdok

Veľmi dobré účinky na žalúdok má slez maurský. Pri zápaloch žalúdočnej sliznice sa používa list a kvet ako čajovina v kombinácii s kvetom rumančeka, ktorý pôsobí hojivo, s listom ibiša lekárskeho a vňaťou mäty piepornej. Mentol z mäty piepornej pôsobí chladivo na nervové zakončenia, čím znecitlivie bolestivé miesta v žalúdku. Na vnútorné použitie sa odporúča urobiť macerát z týchto drog zastudena, t. j. 1 čajovú lyžičku drogy preliať 2 dl studenej vody a nechať vylúhovať 30 minút. Hotový macerát treba piť 3- až 4-krát denne.

Čomu sa treba vyhýbať, ak máme vredy?

→ Vyhýbajte sa jedeniu ostrých korenistých jedál.
→ Nepite nikdy kofeínové nápoje na prázdny žalúdok.
→ Nefajčite a nepite žiaden alkohol.
→ Vzdajte sa sýtených nápojov.
→ Káva bez kofeínu vyvoláva rovnakú produkciu žalúdočnej kyseliny ako obyčajná káva.
→ Ak pijete kávu, obmedzte pitie na jednu šálku denne.

POZOR NA LIEKY

Ak musíte užívať lieky, poraďte sa o tom s lekárom. Ak užívate napríklad na srdce a cievy lieky s kyselinou acetylsalicylovou (aspiríny), je dobré vybrať si ich v tzv. enterosolventnej forme, ktorá poskytuje ochranu proti vzniku vredov. Tá prejde žalúdkom nezmenená a rozpadne sa v čreve.

dnes 10:55 Správy Analytici o dosahoch ekonomickej krízy v Rusku: Pád rubľa sa môže skončiť vojnou!

Ďalšie polienko do ohňa? Celý svet upiera pohľad na Rusko, ktoré je na pokraji krachu.

Analytici o dosahoch ekonomickej krízy v Rusku: Pád rubľa sa môže skončiť vojnou!
Matúš z Farmy má na jedného z finalistov jasný názor: Drsné slová na adresu Tibora!

Na úkor Rezu Giviliho poslali vypadnutí farmári do semifinále Matúša Lengvarského.

Cristiano, bacha! Kto sa to skláňa k prsiam tvojej sexi Iriny?

Keď niekto objímal krásnu modelku Irinu Shayk (28), tak to bol hviezdny portugalský futbalista Cristiano Ronaldo (29).

NAJNOVŠIE Z RUBRIKY
Náhla smrť Števka († 14): Po zabodnutí špendlíka školák nečakane zomrel

Dvaja žiaci v okrese Nitra zasunuli do guľôčkového pera špendlík, ktorý sa nešťastne zapichol do chrbta spolužiaka Štefana. Chlapec na tretí deň zomrel! 

Vdova v Novom Meste nad Váhom zobrala prezervatív: Rozosmeje vás, čo povedala policajtovi!

Vdova (72) v obchode šuchla prezervatív do tašky a "vyrobila" tak kuriózny prípad. Čo povedala policajtovi, keď ju chytili s nezaplateným tovarom, vás rozosmeje.

LIVE: Putin hádže vinu na Západ

Ruská hlava štátu bilancuje končiaci rok 2014. Pod ekonomickú situáciu v krajine sa podľa nej podpisujú vonkajšie faktory.