Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2008 22:00

Poradňa: Pozor, cukor je skoro vo všetkých potravinách!

Aj napriek tomu, že ste prestali jesť cukríky, čokoládky a keksíky stále priberáte? My vám prinášame rady, čo s tým!
249832 Kto je Mgr. Antónia Mačingová?
Expertka na zdravú výživu, napísala dve knihy, ktoré vyšli pod názvami Zhubněte jednou provždy a Najedzte sa do štíhlosti. "V minulosti som sa často stretávala s otázkami zo strany žien, ale aj mužov, ktorí mali problémy s väčším množstvom tuku na tele. Pýtali sa, čo by mohli zjesť, aby sa nasýtili a nepribrali.
To ma motivovalo k zostaveniu takej skladby stravy, aby v priebehu 6 - 8 týždňov (nesľubujem zázraky za pár dní) ľudia pocítili a videli účinky. A verte mi, nikto, kto sa pre tento spôsob očistného stravovania rozhodol netrpel hladom," tvrdí Antónia Mačingová.

Sú sladkosti takým hrozným ničiteľom peknej postavy? Zdá sa mi, že ľudia, čo ich vylúčili zo svojho jedálnička sú na tom s postavou oveľa horšie ako človek čo si dopraje (samozrejme, nemám na mysli jedenie sladkého na kilá). Meriam 174 cm, vážim 60 kg a sladkostí sa vzdať neviem a ani nechcem, t.j. každý deň si dám aspoň jeden keksík alebo čokoládku. Chcem svoju postavu zlepšiť, preto cvičím 2 x do týždňa, a chcem sa opýtať, či je podľa Vás nutné vylúčiť sladkosti. Vaša čitateľka

Cukor sa nevyskytuje iba v keksíkoch, čokoládkach a cukríkoch. Cukor máte skoro v každej potrave (fruktóza v ovocí, laktóza v mliečnych výrobkoch, škrob v zemiakoch...). Ľudia, ktorí sa vzdali čokolád a keksíkov, ale neupravili si príjem aj ostatného cukru, priberajú. Takže je dôležité, aby zistili, kedy a v akom množstve prijímajú "skrytý" cukor. Predpokladám, že Vy ste ešte v tej mladšej vekovej kategórii a rôznymi diétami ste nestratili svalovú hmotu.

Nerobím žiaden šport aktívne, ale nemám problém ísť 70 km na bicykli, alebo na štvorhodinovú túru peši, v zime lyžujem a začala som aj bežkovať. Tieto aktivity však vykonávam len cez víkendy. Posledný rok som dosť pribrala a to dokonca v páse, ktorý som mala ako osa, mám totiž postavu typu hruška, čiže som za svoje problematické partie dosiaľ považovala stehná, zadok a boky. No ako tak vidím teraz je to aj brucho. Čo sa týka jedla absolútne nie som na sladké, veľmi ani mäso nemusím, takže som skôr na sacharidy, ale snažím sa jesť dosť zdravo .Takže si neviem vysvetliť prečo som tak pribrala. Nič zásadné som za posledný rok nezmenila. Poradili by ste mi ako sa mám stravovať pri sedavom zamestnaní a nepravidelnom pohybe? čitateľka Karin

Podľa toho, čo čítam, sa mi javíte ako krvná skupina A. V tomto prípade by som potrebovala nejaké konkrétnejšie informácie, aby som Vám vedela uspokojivo odpovedať. Ale nič nie je nemožné, ozvite sa mi, urobíme individuálnu konzultáciu. Ak by som mala odpovedať jednou vetou, problém vidím práve vo vysokom príjme sacharidov.

Mám 40 rokov, 2 deti vo veku 11 a 14 rokov, meriam 164 cm a vážim 82 kg. Mám sedavé zamestnanie, ale športujem. Už som vyskúšala rôzne diéty (delenú stravu, rôzne zaručené diéty, farmaceutické doplnky na schudnutie a pod.), ale vždy sa mi kilogramy vrátili naspäť. Chcela by som sa poradiť, ako sa mám stravovať a čo mám robiť, aby som schudla. Vo varení preferujem ryby, hydinové mäso - prsia, zeleninu, ovocie, večer nejem. Ďakujem. Vaša čitateľka

Problém vidím práve v tých rôznych diétach a potravinových doplnkoch, ktoré na prechodný čas telo odvodnia a zbavia svalovej hmoty. Ak telo nemá vyvážený jedálniček, vytvára si tukové bunky, aby si malo kam potrebné živiny, ak ich z času na čas do tela doplníte, uložiť. Častými diétami strácate hmotu, skladisko cukru (cukor sa vyskytuje skoro vo všetkých potravinách).

Antónia Mačingová

Svoje otázky môžete posielať na mailovú adresu poradna@cas.sk! Odpovede na nové otázky nájdete na Čas.sk vždy v sobotu ráno.


 

244656 V knihe " Zhubněte jednou provždy" od Antónie Mačingovej nájdete 28-dňový program stravovania - najúčinnejší program pri odkyslení organizmu, ktorý očistí vaše telo, doplní potrebné živiny a antioxidanty. Z uvedených receptov sa môžete najesť do úplného pocitu nasýtenia.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky