Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.10.2008 00:00 | Správy | Domáce správy

Tabletka na chudnutie Acomplia: Prináša smrť!

BERLÍN/BRATISLAVA - „Odtučňovacia tabletka“ Acomplia sa už v Nemecku nesmie predávať!

Dôvod? Päť ľudí následkom depresií, ktoré sú spôsobené v dôsledku vedľajších účinkov lieku, si siahlo na život. Výrobca Sanofi - Aventis si už priznal chybu. Liek pritom pred dvoma rokmi spôsobil revolúciu v chudnutí. U nás tabletky stále dostanete na predpis. Pravdepodobne ich asi stiahnu. Tabletku na chudnutie Acomplia s liečivom rimonabant dostať v sieti lekární.

Pred dvomi rokmi považovali novú pilulku za senzáciu. Obsahuje totiž účinnú látku, ktorá pôsobí práve na časť mozgu regulujúcu chuť na jedlo. Spôsobí, že človek nie je až taký hladný ako bez užitia tabletky. Má však aj svoje vedľajšie účinky - problémy s činnosťou srdca, kožné reakcie, nevoľnosť - a najťažšie formy depresie. Práve tie zapríčinili smrť piatich pacientov! V Nemecku zaregistrovali štyri pokusy o samovraždu. V USA aj preto túto zázračnú pilulku vôbec nepovolili. U nás je dostupná len na predpis.

„Každý liek má svoje vedľajšie účinky, preto je na zvážení lekára, komu aký liek predpíše. Pred predpísaním Acomplie pacient vyplní dotazník, ktorý odhalí aj skryté prejavy depresie. Vtedy ho jednoducho nepredpíšem a zvolím liečbu iným liekom,“ upresňuje lekár Ivan Majerčák z Centra pre liečbu obezity v Košiciach. O možných psychických problémoch, ktoré tento liek môže spôsobiť, vie, no vo svojej praxi sa s nimi nestretol.

„Pri každom predpísaní medikamentu lekár zváži všetky indikácie a kontraindikácie a po nasadení lieku pacienta kontroluje. Navyše, s možnými nežiaducimi účinkami lieku pacienta oboznámim,“ dodáva Majerčák. Podľa neho by si mali všetci uvedomiť, že zázračná tabletka na schudnutie neexistuje, treba sa zveriť do rúk odborníkov a nie bezhlavo jesť „úplne zaručené“ pilulky na chudnutie.

Acomplia sa dostala do lekární v roku 2006, hoci už vtedy bolo jasné, že má množstvo vážnych vedľajších účinkov. „Riziká sú vyššie ako jej prednosti,“ priznal farbu francúzsky farmaceutický koncern Sanofi - Aventis. Tabletka je považovaná za produkt životného štýlu, predáva sa v 18 krajinách, niekde voľne, inde len na recept.

V rámci liečby obezity patrí k jedným z troch medikamentov, ktoré sa dnes používajú. V prvom rade je to liek na metabolický syndróm. Stojí približne 2 600 Sk (86,30 €), z čoho okolo 2 370 Sk (78,67 €) si platí pacient.

LIEK CHCE STIAHNUŤ AJ EMEA
Tabletka je nebezpečná aj podľa Európskej liekovej agentúry (EMEA), ktorá odporučila pozastavenie jej registrácie. Podľa Komisie pre humánne lieky (CHMP), ktorá pracuje pri EMEA, prínosy tabletky prevyšujú možné riziká, predovšetkým depresie. CHMP odporučila, aby lekári tabletky nepredpisovali. Na rade je teraz Európska komisia, ktorej rozhodnutie je záväzné v krajinách Európskej únie.

V NEMECKU HO ZAKÁZALI!
V Nemecku sa od piatka liek nesmie vôbec predávať. O už vydaných baleniach sa pacientom odporúča poradiť s lekárom. Na trh sa pritom tlačí jeho náhrada. Novým hitom sa má stať Tesofesin, ktorý má mať dvojnásobne silnejšie požadované účinky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!