Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2008 13:47 | Správy | Peniaze

Fico sa nebojí dôsledkov finančnej krízy

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nepredpokladá, že sa svetová finančná kríza výraznejšie dotkne Slovenska.

"Máme šťastie, že na Slovensku nie je rozvinutý finančný a kapitálový trh“, vyhlásil v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy. Dodal, že domáci bankový sektor je v poriadku a finančná kríza by ním nemala zatriasť, podobne, ako sa to stalo v prípade akciových trhov. Podľa predsedu vlády zatiaľ nie je dôvod meniť výhľady hospodárskeho rastu Slovenska. Prípadný mierny pokles výkonnosti ekonomiky pri dnešnom vysokom raste nepovažuje za problém.

Pomôcť sa chystá aj vláda, ktorá v roku 2009 "naleje“ do hospodárstva veľké množstvo peňazí prostredníctvom budovania diaľnic. Premiér ohlásil, že pôjde o projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP), ktoré považuje za "výborný“ spôsob financovania chýbajúcej infraštruktúry. Zmenšiť dopady globálnej krízy by mal aj pokračujúci tlak vlády na energetické monopoly. Fico zopakoval hrozbu vyvlastnenia pre energetické firmy, ktoré nebudú rešpektovať kúpyschopnosť obyvateľstva. Poukázal pritom na to, že zásahy do trhu uskutočňujú teraz aj krajiny s dlhou tradíciou trhovej ekonomiky. “Praskla bublina, že slobodný a ničím neregulovaný trh všetko vyrieši,“ vyhlásil. Premiér poukázal na to, že aktívne pôsobenie štátu v ekonomike je dnes štandardnou politikou, ktorú požadujú aj medzinárodné finančné inštitúcie.

Premiér v relácii potvrdil otvorenie druhého dôchodkového piliera minimálne na šesť mesiacov. "Nech ľudia majú možnosť rozhodnúť sa, ako zareagujú na finančnú krízu“. Prístup vlády označil za "férový“. "Nikomu nič neberieme, nikomu nič neprikazujeme,“ zdôraznil. Vláda naďalej ponechá súčasné parametre piliera pre tých, ktorí oň naďalej budú mať záujem. Prekáža mu však, že správcovské spoločnosti si pohodlne žijú z peňazí ľudí napriek tomu, že sú v strate. "Niekto si nabalil bruchá a peniaze, ktoré mali byť zhodnocované, sú znehodnocované,“ vyhlásil Fico. Upozornil, že všetky dôchodkové fondy sú medziročne v strate. Premiér je naďalej presvedčený, že Slovensko nemuselo zavádzať druhý pilier, aby zvládlo riziká demografickej krízy. Vyše dvadsať miliárd korún, ktoré v súčasnosti odčerpá druhý pilier, mohlo byť podľa neho efektívnejšie použitých na financovanie rozvoja krajiny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!