Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2019 14:02 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Vojvodkyňa Kate poctila miestneho návrhára: Aha, čo si na seba obliekla v Pakistane

Britský princ William s manželkou Kate v pondelok zahájili päťdňovú návštevu Pakistanu, ktorý je súčasťou britského Spoločenstva národov.

Podľa hovorcu páru ide o jej zatiaľ najzložitejšiu zahraničnú cestu. V krajine, ktorá sa stále potýka s príležitostnými útokmi islamských radikálov, bolo na ochranu členov britskej kráľovskej rodiny nasadených viac ako 1000 pakistanských policajtov a príslušníkov polovojenských jednotiek, informoval v utorok denník The Daily Telegraph.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii
Detailný program návštevy nebol z bezpečnostných dôvodov zverejnený, podľa agentúry DPA by sa ale vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge mali v utorok po návšteve dievčenskej školy stretnúť s pakistanským premiérom Imran Chánom a prezidentom Arifom Alvim. V ďalších dňoch sa William a Kate vydajú z metropoly Islamabadu do východopákistánského mesta Láhaur, kde si prezrú mešitu zo 17. storočia a pevnosť. Pozrú sa aj do mesta Čitrál v malebnej podhorskej oblasti na severe Pakistanu, kde sa zamerajú na to, ako miestne komunity reagujú na klimatické zmeny.

Pakistan, ktorý má 210 miliónov obyvateľov, dostáva podľa denníka The Daily Telegraph od Británie vôbec najväčšiu humanitárnu pomoc, z ktorej značná časť ide na vzdelanie. William s Kate, ktorí sú veľkými propagátormi vzdelávanie dievčat, v utorok v metropole Islamabad navštívili dievčenskú školu. Podľa OSN väčšina pakistanských študentiek ukončí školskú dochádzku základnou školou. Iba 27 percent dievčat navštevuje strednú školu, zatiaľ čo u chlapcov je to 50 percent.

Radikáli z radov pakistanského hnutia Taliban nesúhlasia so vzdelávaním žien a v minulosti postrelili mladú aktivistku za právo dievčat na vzdelanie Malalu Júsufzaiovú, ktorá v roku 2014 získala Nobelovu cenu za mier. Aj v posledných rokoch boli pakistanské dievčenské školy opakovane ničené útokmi extrémistov.

Kate a William zasadli s deťmi priamo do lavice v triede, kde sa učí aj niekoľko chlapcov. Vojvodkyňa si pre túto príležitosť obliekla tradičný pakistanský odev od miestneho návrhára; vyšívanú tuniku doplnenú nohavicami vo farbe kráľovskej modrej. Tradičné oblečenie - tentoraz svetlo modré - mala na sebe Kate aj v pondelok, keď manželia pristáli neskoro večer miestneho času na leteckej základni v blízkosti hlavného mesta Pakistanu.

 

Poslednými členmi britskej kráľovskej rodiny, ktorí zavítali do Pakistanu, boli pred 12 rokmi následník trónu princ Charles s manželkou Camillou. Pri svojej ceste sa vtedy stretli s pozostalými zemetrasenia v pakistanskej časti Kašmíru. Britská kráľovná a Williamova zosnulá matka, princezná Diana, navštívili Pakistan v 90. rokoch, než túto juhoázijskej krajine pohltila vlna islamistického násilia.

Pakistan verí, že terajšia návšteva princa Williama a jeho ženy Kate bude dôkazom zlepšenej bezpečnostnej situácie po sérii vojenských operácií, pri ktorých bolo veľa bojovníkov fundamentalistického hnutia Taliban vyhnaných cez hranice do Afganistanu, napísal The Daily Telegraph. Množstvo násilných útokov v Pakistane počas posledného desaťročia významne kleslo a pakistanské úrady by rady krajinu prezentovali ako vhodnú turistickú destináciu.

Pakistan a Británia zdieľajú dlhú spoločnú históriu. Pakistan, rovnako ako India, vznikol rozpadom pôvodnej britskej kolónie v roku 1947. V druhej polovici 20. storočia emigrovalo do Británie mnoho Pakistancov, ktorí tam v súčasnosti tvoria druhú najpočetnejšiu etnickú menšinu po imigrantoch z Indie, uvádza DPA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob