Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2008 14:16 | Správy | Zaujímavosti

Ako správne odvzdušniť radiátor!

BRATISLAVA – Vonku teplota okolo 10 °C, na bytovom družstve vám hovoria, že teplárne už kúria, ale vy sa doma stále trasiete od zimy?

Možno je problém vo vašich radiátoroch. Skúste ich odvzdušniť, nie je to vôbec zložité. Nový Čas prináša presný postup ako dosiahnete, aby vo vašom byte bolo opäť príjemné teplo.

1. Príprava náradia

226663

Vezmite si nožnice a vystrihnite na plastovej fľaši otvor, ktorý prestrčíte cez ventil radiátora. „Takýto zlepšovák zabráni zastriekaniu steny a podlahy vodou pri odvzdušňovaní,“ hovorí Ing. Juraj Šmelík z Thermo-Eco-Engineering. Pred samotným odvzdušňovaním skontrolujte aj stav skrutkovača a na menšie nehody si vopred nachystajte handru.

2. Priloženie fľaše

226664

Nájdite ventil na radiátore. Ak je dobre dostupný, vezmite pripravenú plastovú fľašu a priložte ju otvorom k ventilu až na doraz, aby voda nemala šancu uniknúť mimo. V prípade, že ste vystrihli príliš malý otvor, použite opäť nožničky a zväčšte ho. Strihanie určite vždy trvá kratšie ako prípadné maľovanie steny.

3. Odvzdušňovanie

226665

„Pri odvzdušňovaní radiátora je potrebné sústrediť, nenechajte sa v tejto fáze sa ničím rozptyľovať a sledujte ventil,“ upozorňuje Juraj Šmelík. Zoberte do ruky skrutkovač s vhodnou veľkosťou a otvorte ventil na radiátore. Najprv by mal z ventilu unikať vzduch, potom vzduch s vodou a neskôr len voda. Ak voda netečie ani po dlhšom čase, uzavrite ventil. Nikdy ho nenechávajte otvorený bez kontroly, pretože si takto môžete vytopiť celý byt.

4. Uzavretie ventilu

226666

Pri odvzdušňovaní čakajte so skrutkovačom na ventile až do momentu, keď začne z radiátora unikať voda. Vtedy ventil zase uzavrite. V prípade, ak máte ventil, s ktorým sa ťažko manipuluje, zavolajte odborníka a dajte si ho vymeniť. Postup odvzdušňovania je dobré hneď na druhý deň zopakovať.

Pre skúsených: Odvzdušňovanie stúpačky
Napriek odvzdušneniu radiátora máte stále zimu? Skontrolujte stúpačku v bytovke. Manuálne zručný človek dokáže odvzdušňovanie stúpačky zvládnuť, nesmie však zabudnúť nechať uzáver otvorený, prípadne zatvorený. Inak hrozí riziko veľkého úniku vody! Ak si na takúto prácu netrúfate, radšej sa obráťte na odborníka.

Praktická rada: Na nedostupný ventil hadička
V prípade, že sa k ventilu na radiátore neviete dostať s vystrihnutou plastovou fľašou, použite na odvzdušňovanie hadičku. Stačí len priložiť jej začiatok k ventilu a koniec vložiť do pripraveného vedra, do ktorého voda z odvzdušňovania odtečie. Hadička by mala na ventile sedieť, ak nie je kontakt úplne tesný, chráňte stenu handrou.

KEDY JE V RADIÁTORE VZDUCH

  • Radiátor nekúri ani pri úplnom otvorení termostatického ventilu.
  • Kúri len malá časť radiátora, teplé sú len prvé články alebo pri panelových radiátoroch zvislý pás na strane radiátorového ventilu. Opačná strana radiátora je studená.
  • V radiátore počuť šumenie, žblnkotanie. Tento hluk sa potrubiami môže prenášať aj do okolitých nezavzdušnených radiátorov.

ČO AK RADIÁTOR STÁLE NEHREJE

  • Skontrolujte, či máte otvorený radiátorový ventil. Ak máte na radiátoroch spiatočkové uzávery, skontrolujte aj tie. Môžu v nich byť usadené nečistoty. Skúste ich opakovane niekoľkokrát otvoriť a zatvoriť.
  • Skontrolujte tiež, či máte otvorené stúpačkové uzávery a uzávery na domovej prípojke. Možno niekto robil v lete opravy a zabudol ich otvoriť.
  • Obráťte sa na správcu budovy a požiadajte obyvateľov na najvyššom podlaží, aby odvzdušnili všetky radiátory. Ak to nepomôže, musíte zavolať inštalatéra.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
Podľa dopravného analytika Cyklokoalícia neprediskutovala nápad s odbornou verejnosťou, ani nespravila osvetu.
Foto
Nová križovatka v Bratislave: Z 11 ostrovčekov sa vodičom krúti hlava! Čo na to analytik?
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí