Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2008 10:00 | Prominenti

Dočolomanský: Nechcel vidieť slzy

BRATISLAVA - Netúžil po tradičnej hereckej spomienke a čestných strážach pri katafalku.

Hereckí kolegovia Michala Dočolomanského († 66) splnili jeho posledné prianie. Na roky v divadle či pri filme si zaspomínali bez jeho prítomnosti. Hercova rakva v divadle chýba- la. Jedno Dočkovo želanie však zostalo ne- splnené - pri poslednej rozlúčke s hereckou legendou nikto nedokázal zadržať slzy.

Michal Dočolomanský bol optimistom od prírody. Tak si na neho spomína aj režisér Juraj Jakubisko: „Miška som poznal veľmi dobre. Bol to šťastný človek, plný talentu a vtipu. Keď som sa dočítal, že vedel, koľko má dní... Mnoho ľudí by sa zrútilo a oddalo alkoholu, alebo nešťastiu a plaču. Ale on si vedel ten život zariadiť a dokonca tou rozlúčkou s nami nám nechcel spôsobiť bolesť.“

Režisérove slová doplnila jeho manželka Deana Horváthová: „Miško mal úžasnú vlastnosť - vedel vás potešiť v ťažkej chvíli aj proti vašej vôli. Vedel zľahčiť vaše bolesti tým, že sa s optimizmom díval na svet a ťahal vás za rukáv do toho optimizmu.“ Činoherná sála novej budovy Slovenského národného divadla bola v utorok napoludnie zaplnená takmer do posledného miesta.

Hold hereckej legende Michalovi Dočolomanskému prišlo vzdať takmer 640 ľudí. Okrem Dočkových fanúšikov a obdivovateľov sa jeho pamiatke prišli pokloniť herci aj politici. „Do divadla chodia už niekoľko dní kondolencie, jedna dokonca prišla mailom z Bolívie. Podobne poslali mail aj členovia leteckého klubu, ktorí sa s pánom Dočolomanským v minulosti stretli. Rešpektovali sme jeho poslednú vôľu a urobili sme len pietne spomínanie hereckých kolegov,“ povedala pre Nový Čas hovorkyňa SND Zuzana Golianová.

Pietna spomienka na Michala Dočolomanského trvala vyše hodiny. Počas nej si na herca so slzami v očiach, ale aj úsmevne zaspomínali jeho kolegovia. Ako prvý sa ujal slova jeho nadriadený Juraj Slezáček, ktorý je poverený vedením Činohry SND. Spolu s Dočolomanským sa delil o hereckú šatňu neuveriteľných 44 rokov. Opísal, ako odmietol akceptovať hercovu výpoveď, ktorú mu pred svojou smrťou položil na stôl.

„Bol to neuveriteľný poctivec a čestný chlap. V máji alebo v júni prišiel za mnou a dal mi písomnú žiadosť o rozviazanie pracovného pomeru. Bolo mu trápne, že si nedokáže plnohodnotne plniť svoje povinnosti v divadle a nezaslúžene brať plat.“ Slezáček žiadosť roztrhal so slovami: „Pokiaľ tu budem ja, Mišo Dočolomanský bude členom Činohry SND. Nevyšlo to. Ja som tu a on nie.“

Dočko trval na svojom a žiadosť poslal znova, kde už však bolo priložené prianie, ako sa s ním po jeho skone majú rozlúčiť kolegovia. „Dva dni po jeho smrti som s nalomeným vnútrom a so zlomeným prstom na ruke na jeho žiadosť napísal: ,Beriem na vedomie.‘ A jeho prianie plníme. Nechcel byť na ťarchu,“ uzavrel Slezáček.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?