Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2008 12:53 | Prominenti

Po ťažkej chorobe zomrel Michal Dočolomanský!

BRATISLAVA - Po ťažkej chorobe zomrel dnes herec Michal Dočolomanský.

Redakcii Čas.sk to potvrdil dobre informovaný zdroj z hercovho okolia.

Michal Dočolomanský zomrel dnes predpoludním na Klinike pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Michal Dočolomanský od januára bojoval s rakovinou pľúc. Dlhoročný člen Slovenského národného divadla (SND) naposledy vystupoval v hre Hamlet.

Hereckí kolegovia smútia za Michalom Dočolomanským

Známi slovenskí herci spomínajú na dnes zosnulého kolegu Michala Dočolomanského so smútkom v srdci.

"Poznali sme sa veľmi dlho, veľa sme spolu aj hrali, tak v divadle ako v televízii. Čo mám povedať... Mišo bol úžasný človek a obrovský talent. Keby žil v Hollywoode, má už niekoľko Oscarov. Neviem, či sa niekedy s touto stratou vyrovnám," povedala pre agentúru SITA Kamila Magálová. S Dočolomanským si zahrala aj v divadelnom predstavení Slečna Júlia, ktoré režisér Ľubomír Vajdička neskôr nakrútil ako televíznu divadelnú inscenáciu.

"Pre mňa je to šok," uviedol prekvapený Vajdička o smrti svojho hereckého kolegu.

"Je to herec, ktorý je nenahraditeľný. Ja viem, že sa hovorí, že všetci sú nahraditeľní, ale nie je to tak. Mišo bol predstaviteľ úžasných úloh. Bol to kultový herec, je mi za ním smutno," zdôraznila Zdena Studenková jedinečnosť herca, ktorého publikum pozná predovšetkým ako Jánošíka z muzikálu Na skle maľované.

Zastupujúci šéf činohry SND Juraj Slezáček pripomenul, že v poslednom období odišlo do hereckého neba veľa hereckých osobností. Po Vilme Jamnickej a Františkovi Zvaríkovi je teraz stratou pre herectvo Michal Dočolomanský.

"Je to jedna z najväčších strát pre slovenské divadlo, ako aj pre celé Slovensko. Keď si spomínam na spoluprácu s ním, je mi smutno," povedal Jozef Vajda, ktorý si spolu s ním zahral napríklad v televíznom filme Puto najsilnejšie (1990).

"Bol veľká československá hviezda. Bol známy tak na Slovensku, ako aj v Čechách," povedal o Dočolomanskom ČTK herec Maroš Kramár. Napriek tomu ostal podľa neho veľmi skromný. "Bol to môj dobrý kolega, kamarát, zažil som s ním veľa pekných chvíľ," dodal Kramár, ktorému mal Dočolomanský krstiť v júni hudobný album, ale pre chorobu napokon CD "požehnal" len na diaľku - telefonicky.

Slovami chvály nešetril ani humorista Milan Lasica. "Je to vzácny prípad, keď je niekto fešák a súčasné má komický talent," poznamenal Lasica. Dočolomanského poznal už od jeho hereckých začiatkov. "Bol jednoducho výnimočná osobnosť," zhrnul.

Zmysel pre humor a chuť do práce nestratil najznámejší slovenský Jánošík z predstavenia Na skle maľované ani napriek svojmu ochoreniu, spomínal zas dramaturg a režisér Martin Porubjak. "Ťažko k jeho úmrtiu niečo povedať. Poznal som ho ako praktického a veselého človeka. Bude nám chýbať," povedal ČTK. Herca a bývalého politika Milana Kňažka smutná informácia zaskočila. "Bol to skvelý človek, vynikajúci herec. Bude nám veľmi chýbať," povedal.

Oslovené osobnosti sa úplne nezhodli, či sa v terajšej mladej generácii hercov nájde taký, ktorý by mohol Dočolomanského aspoň sčasti nahradiť. Lasica je presvedčený, že súčasná divadelná a filmová scéna má talenty, ale aj vyzretejších hercov, ktorí majú výborné predpoklady priblížiť sa k "slovenskému Delonovi". Kramár je však presvedčený, že ak nič iné, tak práve Dočolomanského skromnosť jednoducho ostáva jedinečná.


Herec, spevák a tanečník Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v mestečku Niedzica, ktoré v tom čase patrilo vtedajšiemu Slovenskému štátu. Po druhej svetovej vojne, keď Niedzica padla do Poľska, sa rodina presťahovala na Slovensko a detstvo strávil Michal Dočolomanský vo Svätom Jure. Tam mu učaroval svet javiska ochotníckeho divadla. Ako 13-ročný vo Svätom Jure dostal svoju prvú divadelnú úlohu v rozprávke Hansa Christiana Andersena Snehovná kráľovná. S ochotníckym divadlom vo Svätom Jure sa rozlúčil úlohou v hre Geľo Sebechlebský.

V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V tom istom roku sa stal členom činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde hral už aj ako študent VŠMU.

Na prvej činohernej scéne medzi výraznými osobnosťami slovenského divadelníctva v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch sa Michal Dočolomanský, vďaka svojmu talentu a cieľavedomej usilovnej práci, zaradil medzi slovenské herecké veličiny.

Patril medzi najúspešnejších a najčastejšie obsadzovaných slovenských hercov. Stvárnil veľké množstvo divadelných postáv. Ako výrazný dynamický herec prejavil všestranný talent pri uvádzaní vážnych charakterových rolí i portrétov komických typov. Nezabudnuteľné sú jeho postavy v Ibsenovej dráme Peer Gynt, v komédii Brooklynská noc, v muzikále Neila Simona Pozor na Leona a v mnohých ďalších.

V roku 1974 ho režisér Karok Zachar obsadil do úlohy Jánošíka v slávnom muzikále Ernesta Brylla a Katerzyny Gärtnerovej Na skle maľované. Od premiéry muzikálu v roku 1974 absolvoval nepretržite niekoľko sto predstavení.

V roku 1962 debutoval menšou úlohou vo filmovej veselohre Výlet po Dunaji. Slovenský a český film mu poskytol veľa významných hereckých príležitostí, najmä v postavách mladých atraktívnych a romantických mužov. Stvárňoval aj zložitejšie charakterové roly, napríklad Tvár v okne (1963), Medená veža (1970), Červené víno (1972), Hriech Kataríny Padychovej (1973), Skrytý prameň (1973), Horúčka (1975), Stratená dolina (1976), Adéla ještě nevečeřela (1977), Noční jazdci (1981), Tajomstvo hradu v Karpatoch (1981), Tisícročná včela (1983), Mŕtvi učia živých (1983), Cena odvahy (1986), Právo na minulosť (1989), Súkromné životy (1990).

Bohaté herecké príležitosti sa mu naskytli v televíznych filmoch Tri gaštanové kone (1966), Generácia (1969), Medený gombík (1970), Zypa Cupák (1976), Sváko Ragan (1976), Jedenáste prikázanie (1977), Štrnásť výstrelov (1981).

Z pesničiek, ktoré naspieval, si mnohí určite pamätajú úvodnú pieseň z večerníčkového seriálu pre deti Macko uško. Známe sú okrem iných aj piesne Mama, ľúbim Ťa, Smoliar, Za rána za rosy a Zbohom buď, lipová lyžka. Posledná je z legendárneho seriálu Na skle maľované.

Dostal príležitosť zahrať si na Malej scéne SND jednu z úloh v komornej hre Johna Murrella Posledné leto Sarah Bernhardtovej, ktorej premiéra bola v januári 2004. Od januára 2006 účinkoval v jednom z najznámejších titulov broadwayských muzikálov všetkých čias Hello, Dolly! Na doskách SND dostal úlohu ducha Hamletovho otca, ktorého smrť máta hlavnú postavu.

V januári 2004 získal najviac hlasov a udelili mu 1. cenu v kategórii herec v diváckej ankete OTO 2003. Aktivity známeho herca však presahovali rámec divadla. V marci 2004 prevzal umelecké gestorstvo nad prvou Súkromnou strednou umeleckou školou filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky na Slovensku. Na obrazovke STV uvádzal reláciu Ranč, v TV Markíza účinkoval v relácii Inkognito a v roku 2004 moderoval súťaž Páli vám to? na JOJ-ke.

Objavoval sa na mnohých kultúrnych podujatiach. V decembri 2006 si napríklad zaspieval s kapelou Ivana Táslera IMT Smile na jej koncerte v bratislavskom SND.

Prezident SR udelil 1. septembra 2007 Michalovi Dočolomanskému Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy o rozvoj kultúry a divadelného umenia a v tom istom roku mu udelili cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

Najznámejšia pesnička z predstavenia Na skle maľované - Zbohom buď Lipová lyžka

Michal Dočolomanský naspieval hit Ľúbim ťa

Michal Dočolomanský vo filme "Adéla ještě nevečeřela"

Michal Dočolomanský vo filme "Tajemství hradu v Karpatech"

Michal Dočolomanský prepožičal hlas jednej z najznámejších večerníčkových postáv Mackovi Uškovi

 

Ocenenia Michala Dočolomanského:
2007
: 31. augusta bol ocenený Radom Ľudovíta Štúra I. triedy - za mimoriadne zásluhy v oblasti politiky, rozvoja Slovenska a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena v zahraničí
2007
: cena Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

Tvorba:
2002:
Perníková veža .... Jakubov otec
1999-1990:
Horská služba (1998) (TV)
Corpus Delicti (1991) .... Chlad
Súkromné životy (1990) .... herec
1989-1980:
Strašidlá z veže (1987) .... Vilda
Cena odvahy (1986) .... Daňo Záruba
Mŕtvi učia živých (1983) .... Emil Oršula
Tisícročná včela (1983) .... Valent
Plavčík a Vratko (1981) .... kráľ Svetoslav
Tajemství hradu v Karpatech (1981) .... hrabě Teleke z Tölökö
Noční jazdci (1981) .... Marek Oban
1979-1970:
Sneh pod nohami (1978) .... Kováč
Pustý dvor (1978) (CR) .... Peter
Adéla ještě nevečeřela (1977) .... Nick Carter / Matějka
Červené víno I., II. (1976) (TV) .... Rochus
Stratená dolina (1976) .... Mišo
Hriech Kataríny Padychovej (1973) .... Štefan
Dny zrady I., II. (1973) .... Šverma
Zajtra bude neskoro (1972) .... Brauniss
Medený gombík (1970) (TV) .... Gonzáles
Medená veža (1970) .... lékař
1969-1960:
Bašta (1969) (TV) .... Pavol, Pálfi Petrö Ferenc, Pavol Petráš
Kolonie Lanfieri (1969) .... mladý Dribb
Dialóg 20-40-60 (1968) .... 3 - muž I.
Tri gaštanové kone (1966) (TV)
Každý týždeň sedem dní (1964) .... Štefan
Tvář v okně (1964) .... Haruštiak
Výlet po Dunaji (1962) .... Miško

dabing:
Tajomstvo alchymistu Storitza (1991) .... Henrych Vidal
1989-1980:
Pan Kaňka ve vesmíru II. - Mise Voltana (1988) .... Velký Elektronik
Pán Machul'a vo Vesmíre - Agneškin únos (1988) .... Velký Elektronik
Pan Kaňka ve vesmíru I. - únos Anežky (1988) .... Velký Elektronik
1979-1970:
Súkromná vojna (1977) .... Rub
Advokátka (1977) .... Javorský
Krátky život (1976) .... Emír
Tetované časom (1975) .... agronom

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví
KĽDR počas cvičenia, na ktoré dohliadal Kim Čong-un.
Foto
Desivé správy z KĽDR: Prípravy na jadrový protiútok?! Prejde vám mráz po chrbte, čo sa tam deje
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?