Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2008 08:41 | Správy | Zahraničné správy

VIDEO - Vlakové nešťastie: Kto je vlastne zodpovedný?!

STUDÉNKA – Názory na to, kto bol v prípade včerajšej tragickej nehody zodpovedný za pád mosta, sa rôznia.

Čítajte o podrobnejších správach z miesta nehody>>

Za včerajšie vlakové nešťastie v Studénke, pri ktorom zomrelo 7 ľudí a desiatky je zranených, môže podľa Českých dráh stavebná firma, ktorá opravovala most. Práve rozostavaná mostná konštrukcia spadla pred prichádzajúci vlak. Firma o stavebných prácach podľa Českých dráh nikoho neinformovala. Za normálnych okolností by tu bola obmedzená rýchlosť, povedal pre ČTK hovorca Českých dráh Jiří Kubala.

3D animácia nehody vlaku EuroCity Comenius

209235

Takisto podľa riaditeľa Správy železničnej dopravnej cesty sa včera na stavbe nemalo nič robiť. Riaditeľ dodávateľskej firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava Tomáš Vítek na mieste povedal novinárom, že opravu mosta ako subdodávku pre jeho spoločnosť zabezpečovala firma Bögl & Krýsl. Uviedol tiež, že sa včera na stavbe nepracovalo. To tvrdí podľa serveru iHned aj majiteľ subdodávateľskej spoločnosti Bögl & Krýsl Josef Krýsl. „V dobe, kedy sa to stalo, tam žiadne naše práce neprebiehali.“

Podľa večerného vyhlásenia ODS-Dopravní stavby Ostrava sa oceľová konštrukcia do koľajiska zrútila počas prípravných prác. „Šlo o nevyhnutné prípravné práce, ktoré predchádzajú manipulácii s mostnou konštrukciou,“ povedal hovorca Dan Šabík. Dodal, že samotná manipulácia s konštrukciou bola naplánovaná na včerajší večer. „Teraz sa snažíme zistiť, akú úlohu mohlo zohrať zlyhanie ľudského faktoru, akú vada materiálu a akú zlyhanie stavebnej techniky,“ povedal s tým, že všetky predpísané ohlasovacie povinnosti smerom k železničným orgánom spoločnosť pri stavbe dodržala.

Takisto podľa Jana Komárka, riaditeľa Správy železničnej dopravnej cesty, včera nemala stavebníci na stavbe vôbec byť. „Dnes sa na stavbe nič robiť nemala, v minulosti bol vždy žiadaný dozor, prijali sa potrebné opatrenia, ako napríklad obmedzenie rýchlosti alebo výluka,“ povedal pre ČTK Komárek. Podľa vyjadrenia hasičov sa na svabe mostu dva dni nič nedialo, robotníci sa údajne pred niekoľkými dňami pokúsili konštrukciu natiahnuť cez koľajisko, čo sa im ale nepodarilo a stavenisko teda opustili.

Profesor Jiří Studnička zo stavegnej fakulty ČVUT považuje nehodu za mimoriadnu udalosť, ktorú označil za anomáliu. „Všeobecne sa takéto nehody pri konštrukciách mostov nestávajú,“ povedal pre ČTK. Priamo k nehode v Studénke sa však nevyjadril s tým, že mu chýbajú presné informácie. Majiteľom a investorom rekonštrukcie mostu, ktorý bol v zlom technickom stave je moravsko-sliezsky kraj. Most je súčasťou cesty druhej triedy, ktorá vedie neďaleko stanice v Studénke.

Podľa prvotnej reakcie spoločnosti ODS-Dopravní stavby sa konštrukcia zrútila, keď sa pripravovalo jej zasunutie. Podľa prvých zistení by príčinou uvoľnenia mohla byť porucha na zariadení (lisoch). Presné príčiny sú zatiaľ ale stále predmetom vyšetrovania.

České dráhy zrejme oznámia, kedy sa obnoví prevádzka na trati

České dráhy dnes pravdepodobne oznámia, kedy by mohla byť obnovená prevádzka na hlavnej železničnej trati z Ostravy do Přerova. Technici na odstraňovanie trosiek pracovali celú noc. Z trate bolo nutné odstrániť takmer 90 ton vážiacu lokomotívu, dva veľmi poškodené vagóny a ďalšie dva vykoľajené vozy. Je tiež potrebné odstrániť veľkú mostnú konštrukciu, ktorá sa zrútila tesne pred prichádzajúci vlak.

V nasledujúcich dňoch budú České dráhy odkláňať medzinárodné vlaky na inú trať, pre cestujúcich na vnútroštátnych linkách je zo stanice Suchdol nad Odrou do Ostravy zaistená náhradná autobusová doprava.

Vlak narazil do mostu v 90 kilometrovej rýchlosti

Inšpektori Železničnej inšpekcie sa už dostali k informáciám, ktoré tesne pred tragickou nehodou zaznamenali prístroje havarovaného vlaku. Súprava do zrútenáho mosta narazila v rýchlosti 90 km/h. Strojvodca začal brzdiť 452 metrov pred miestom nehody a v tom okamihu išiel 133 km/h. Pre ČTK to povedal námestník generálneho inšpektora Železničnej inšpekcie Jan Kučera. Podľa dostupných informácií strojvodca neporušil žiadny predpis. Na mieste bolo možné ísť rýchlosťou do 140 km/h. V súvislosti s opravou mosta tam neplatilo nijaké obmedzenie.

„Železničná inšpekcia dala krátko pred 20:00 súhlas k odstráneniu následkov nehody. Posledné slovo bude mať ale polícia, ktorá zatiaľ chce mostnú konštrukciu ponechať na mieste kvôli prehliadkam. Likvidácia zničneých železničných vozov ale môže začať,“ dodal Kučera. Celková škoda sa pohybuje okolo 136 miliónov českých korún (171 miliónov slovenských korún, 5,6 miliónov €). Na medzinárodnom vlaku EuroCity je to asi 120 miliónov českých korún (150 miliónov slovenských korún, takmer 5 miliónov €), na zničenom odstavenom nákladnom vlaku, ktorý trosky havarovaného rýchlika zničili približne 6 miliónov českých korún (7, 5 miliónov slovenských korún, 250-tisíc €)a okolo 10 miliónov českých korún (12,5 miliónov slovenských korún, 412-tisíc €) by mala stáť oprava koľají.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje