Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2008 11:32 | Správy | Zahraničné správy

VIDEO - Vlakové nešťastie v Česku: 7 mŕtvych, 67 zranených!

STUDÉNKA – Sedem mŕtvych a 67 zranených si podľa oficiálnych údajov vyžiadala dnešná nehoda vlaku EuroCity v Studénce.  

Vlaky smerujúce na Slovensko budú kvôli nešťastiu meškať>>

Slovák bojuje o život, amputovali mu nohu >>

Čítajte o krízovom centre, ktoré čaká v Prahe cestujúcich>>

Strojvodca z EuroCity: Už nikdy nenastúpim do vlaku!>>

Pre ČTK to povedal hovorca moravsko-sliezskej záchrannej služby Lukáš Humpl. Medzi obeťami na mieste bolo päť žien a jeden muž. Muž pravdepodobne zomrel mimo vlaku. Siedmy človek zomrel v nemocnici. Zranení boli rozvezení do desiatich nemocníc. Pôvodné odhady hovorili o desiatich mŕtvych a stovke zranených. Šéf moravsko-sliezkych hasičov Zdeněk Nytra povedal, že záchranári už vyslobodili všetkých cestujúcich, ktorí nehodu prežili. Momentálne už opäť prechádzajú celou súpravou, aby mali istotu, že vo vlaku nikto živý neostal. „S telami ľudí, ktorí zahynuli, sme zatiaľ nehýbali,“ uviedol Nytra.

Po ich vyslobodzovaní príde na rad ťažká technika, ktorá vlaky roztrhne. Záchranári so psami tiež prehľadávajú okolie miesta nešťastia. Nehoda sa stala okolo 10:30. Vlak EuroCity Comenius z Krakova do Prahy okolo 10:30 narazil v Studénce do spadnutej časti mostovej konštrukcie. Podľa Železničnej inšpekcie išiel vlak vo dobe nešťastia rýchlosťou okolo 140 kilometrov za hodinu. Vykoľajila lokomotíva a šesť osobných vagónov.

„Strojvodca vypovedal, že pri prejazde stanicou rýchlosťou približne 135 km/h si všimol, že mostná konštrukcia pred ním začala padať, použil záchrannú brzdu a schoval sa v strojovni. Za šesť sekúnd došlo k nárazu pri rýchlosti cca. 120 km/h,“ povedal pre ČTK Jan Kučera, námestník generálneho inšpektora Železničnej inšpekcie. Podľa neho vyšetrovanie nehody sa iba začalo a na stanovenie presnej príčiny je ešte skoro. Napriek tomu s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vina na strane strojvodcu, uviedol Kučera.

Vlak bol plný ľudí, mierili na pražský koncert britskej metalovej kapely Iron Maiden. Pre rodiny ľudí, ktorí cestovali vo vlaku je zriadená krízová linka. Na číslach +420 974 723 201 a +420 974 723 202 sa môžu dozvedieť podrobnosti o stavu svojich blízkych, prípadne kam boli prevezení.

Za nešťastie môže firma, ktorá most stavala

Za dnešné vlakové nešťastie, pri ktorom zomrelo sedem ľudí a 67 sa zranilo, môže podľa Českých dráh stavebná firma, ktorá most stavala. O stavebných prácach totiž podľa železnice nikoho neinformovala. Za normálnych okolností by tu bola obmedzená rýchlosť, povedal ČTK hovorca Českých dráh Jiří Kubala.

Podľa Jana Komárka, riaditeľa Správy železničnej dopravnej cesty, stavebníci nemali na stavbe vôbec byť. "Dnes sa na stavbe nič robiť nemalo, v minulosti bol vždy vyžiadaný dozor, prijali sa potrebné opatrenia, ako napríklad obmedzenie rýchlosti alebo výluka,“ povedal ČTK Komárek.

Cestný most, ktorý viedol cez železničnú trať opravoval moravsko-sliezsky kraj, ktorý je aj jeho vlastníkom. Podľa internetových stránok mesta Studénka sa rekonštrukcia začala 16. apríla a skončiť mala v polovici októbra.

Hovorkyňa moravsko-sliezskeho kraja Barbora Odstričilíková povedala, že kraj je ale iba jeho investorom. Dodávateľom je spoločnosť ODS – Dopravní stavby Ostrava. „Vo veci je zainteresovaný aj subdodávateľ, ale ja teraz nemám dostatok informácií, aby som sa vyjadril, aké je presné zavinenie,“ povedal z miesta nehody generálny riaditeľ spoločnosti Tomáš Vítek. Prácu na moste vykonávala podľa neho firma Bögl & Krýsl. „Nemali sme žiadne informácie o tom, že by oprava mosta mohla akokoľvek ovplyvniť či ohroziť vlakovú dopravu,“ povedal Radek Joklík z tlačového oddelenia Českých dráh.

Prevádzka na trati sa zastavila

Nehoda zastavila prevádzku na hlavnej železničnej trati z Přerova do Ostravy. Podľa Joklíka nie je možné odhadnúť, ako dlho bude trať uzatvorená. Zatiaľ budú vlaky na Slovensko odklonené cez Horní Lideč a spoje do Poľska cez Valašské Meziříčí. „Každopádne musia cestujúci rátať s obrovskými meškaniami,“ povedal Joklík. Vlaky do Ostravy budú končiť pred miestom nehody, zatiaľ nie je celkom jasné v ktorej stanici. Cestujúci sa budú musieť do cieľovej stanice dopraviť náhradnými autobusmi. Poslúžia aj ľuďom, ktorí idú po trase nehody z Ostravy.

Namiesto svadby len krv a plač

Medzi účastníkmi nehody bola aj pani Krejčí v Karvinej. S dcérou a matkou cestovali na svadbu do Olomouc. Hrozný zážitok opísala pre Blesk.cz: „Sedeli sme hneď v prvom vagóne. Ten most spadol a lokomotíva do neho narazila. Vlak odmrštilo späť a náš vagón sa roztrhal na dve časti. Videli sme zakliesnených ľudí, krv a počuli nárek,“ zverila sa pani Krejčí. V živote vraj nič tak hrozné nezažila. Ona a jej rodina sú v neuveriteľnom šoku.

Medzi prvými pomáhala aj praktická lekárka

Jedna z prvých pomáhala aj praktická lekárka z neďalekého zdravotného strediska Jaromíra Fabiánová. Na otrasný obraz do konca života nezabudne, povedala na mieste nešťastia pre ČTK. „V ordinácii som počula strašný náraz. Z okna som nič nevidela, ale nedalo mi to, tak som sa šla pozrieť. Naskytol sa mi pohľad, na ktorý už do smrti nezabudnem,“ povedala.

Okamžite sa vrátila späť na stredisko, kde začala organizovať kolegov a prvú pomoc. „Vzali sme obväzy, ďalší zdravotnícky materiál. Pomáhali nám rehabilitačné sestry. Bežali sme späť a začali poskytovať prvú pomoc. Až potom začali prichádzať prvé sanitky,“ uviedla.

Záchranné práce v plnom prúde

Na mieste sú desiatky hasičov, zdravotníkov aj policajtov. „Zasahujú záchranky z Novojičínska, Opavska, Ostravy, posádky súkromných sanitných služieb. Povolaní sú lekári, ktorí prichádzajú v civile. Záchranné práce sú v plnom prúde. Čísla zranených osôb a mŕtvych sa ale ešte pravdepodobne budú meniť,“ povedal na mieste nešťastia Humpl.

Na mieste je aj vrtuľník leteckej záchranne služby z Ostravy. Pacienti sú rozvážaní do nemocníc, najťažšie prípady do Fakultnej nemocnice Ostrava, pacientov tiež prijíma nemocnica v Novom Jičíne. Jej hovorkyňa povedala, že sú pripravení na prijatie zranených, zatiaľ čakajú, ako im budú pacienti zasielaní. Hovorca Fakultnej nemocnice Ostrava Tomáš Oborný povedal, že prevzali od záchranárov štyroch pacientov s veľmi ťažkými zraneniami a ďalších zranených.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Ostrave potrebuje pre zranených doplniť zásoby krvi. Tamojšiemu krvnému centru sa síce rýchlo míňali zásoby skupiny O mínus a A mínus, ale darci zareagovali rýchlo a tak už krvnému centrum krv nechýba, ČTK hovorca nemocnice Tomáš Oborný.

Vedúca dispečingu olomouckej leteckej záchrannej služby Eva Gajová pre ČTK povedala, že na miesto vyslali jeden vrtuľník a dve posádky vo dvoch vozidlách. Vrtuľníkom dopraví všetkých vážne zranených do Fakultnej nemocnice Olomouc a dve posádky prevezú ľahšie zranených na chirurgickú ambulanciu Nemocnice Hranice.

Hovorca Fakultnej nemocnice Olomouc Egon Havrlant ČTK povedal, že už prijali jedného pacienta s mnohopočetnými zlomeninami, ktorý bol dopravený vrtuľníkom a okamžite prevezený na operačnú sálu. „Uvoľnili sme kapacity operačných sál, pretože pacientov bude zrejme viac,“ povedal Havrlant. Odhaduje, že vrtuľníkom by ich mohlo byť celkovo do nemocnice prepravených asi 20, údaj je však zatiaľ len priebežný. Takisto vo Vítkovickej nemocnici sú pripravené tímy lekárov na operačných sálach a tiež na oddeleniach ARO a JIS. „Zatiaľ sme neprijali žiadneho raneného pacienta,“ povedal ČTK hovorca Tomáš Želazko.

Na mieste sú záchranné zložky vrátane predsedu bezpečnostnej rady kraja hejtman Evžena Tošenovský, ktorý ihneď zvolal bezpečnostnú radu a krízový štáb kraja. „Vzhľadom k náročnosti situácie bude verejnosť informovaná priebežne prostredníctvom tlačovej hovorkyne kraja a tlačového hovorcu Hasičského záchranného zboru moravsko-sliezkeho kraja,“ povedala pre ČTK Jolana Filipová z tlačového oddelenia hejtmanstva.

Starosta Studénky Ladislav Honusek bol na mieste nešťastia medzi prvými, ktorí pomáhali vyslobodzovať zranených, ošetrovať ich a organizovať záchranné práce. „Zavolal mi jeden občan, že sa tu niečo stalo. Na pocity sa ma nepýtajte, sú hrozné,“ povedal pre ČTK starosta, ktorý je stále na mieste.

Zdroj: Blesk.cz, ČTK


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?