Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2019 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Otvorenie nového e-shopu rozdelilo slovenské celebrity: Kto sa zapredal? Ostré slová Vinczeovej a Heribanovej

Svet doslova zahlcujú tony lacného oblečenia, ktoré neustále chrlí odevný priemysel.

Alarmujúce znečistenie vody v Číne, ktorá je najväčším producentom odevov, či hrozné pracovné podmienky ľudí prinútili viaceré celebrity dať stopku nákupnej horúčke. Ako sa zdá, ekologické správanie, ktorým sa snažia prezentovať niektoré známe tváre zo Slovenska, nekorešponduje príliš s realitou.

Fotogaléria
21
fotiek v galérii

Viaceré z nich totiž neváhali propagovať novootvorený e-shop, za čo si od svojich kolegov vyslúžili poriadnu kritiku. Ako nám odevný priemysel ničí životné prostredie a čo môžeme pre zlepšenie situácie urobiť aj my? Podľa Svetovej obchodnej banky až 20 % priemyselného znečistenia vody v Číne pochádza z farbenia alebo úpravy textilu. Prieskum hovorí, že vo vode sa nachádza približne 72 toxických chemikálií, z nich 30 nemožno z vody odstrániť vôbec.

 

Textilný priemysel je druhým najväčším znečisťovateľom životného prostredia. „Predpokladá sa, že z vyrobeného oblečenia sa predá len 30 percent,“ vysvetlila Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky s tým, že problémom je najmä to, že len zlomok oblečenie sa recykluje. „U nás sa posiela do second handov, alebo sa likviduje v spaľovni, alebo na skládke. Mohlo by sa aj recyklovať, ale na Slovensku sa recykluje len asi 10 percent textilu,“ uzavrela Maleš a dodala, že dobrým príkladom by nám mohlo byť Francúzsko, kde sa nepredané oblečenie musí dávať na charitu.

Rozhádané celebrity

Na Slovensku sa ekologickým spôsobom života prezentuje množstvo celebrít. Mnohé známe tváre napríklad vymenili plastové tašky za textilné a dokonca dali zbohom bezbrehému nakupovaniu oblečenia. V podobnom duchu sa na sociálnej sieti pred tromi dňami vyjadrila aj redaktorka Markízy Veronika Cifrová Ostrihoňová. „Budem mesiac nosiť iba 12 kúskov z môjho šatníka. A nebudem nezmyselne nakupovať,“ napísala manželka známeho moderátora Sajfu.

Otvoriť galériu

Tieto slová jej však nebránili pred pár dňami sa zúčastniť na otvorení nového e-shopu s oblečením, kde pred reklamnými banermi pózovali aj Andrea Verešová, Rytmus či Dominika Cibulková. V kuloároch sa hovorí, že mnohí si nechali za propagovanie značky poriadne zaplatiť. „Peniaze sa zrejme odmietajú ťažko a ako sa ukázalo, skoro každý má svoju cenu,“ napísala na margo kolegov Babsy Heribanová.

 

Otvoriť galériu

- S manželom sa k tomuto nebudeme vyjadrovať.

 

Otvoriť galériu
Zuzana Vačková
Zdroj: Tibor Géci

- Je to na každého vlastnom zvážení, či potrebuje oblečenie alebo nie. A či si ho kupuje v kamennom obchode alebo na internete. Ja si myslím, že to, že som to podporila svojou prítomnosťou, neznamená, že tým znečisťujem planétu.

 

Otvoriť galériu
Mirka Luberdová
Zdroj: Tibor Géci

- Snažím sa žiť ekologickejšie, ale v rámci svojich možností a vedomostí a v rámci toho, čo riešim a nedá sa to naraz. Je pravda, že využívam e-shopy veľa rokov a nemala som čas chodiť do obchodov, a neprišlo mi na tom nič zlé. Určite máte pravdu, a keď si celý svet povie, poďme žiť ekologicky, tak budem prvá, ktorá začne dodržiavať stanovené pravidlá.

 

Otvoriť galériu
Martin Šmahel
Zdroj: Tibor Géci

- Nemám informácie, ako je na tom svet so znečisťovaním odevmi. Ale ak ľudia budú kupovať a budú vyhadzovať a bude toho stále viac a viac, tak z toho vzniká odpad a nie z toho, že nejaký internetový obchod predáva oblečenie. Ak sa nebudeme správať k oblečeniu tak, že kúpime radšej kvalitné veci, aby sme nemuseli potom kupovať každú sezónu nové, tak obchodov bude vznikať aj tisíc ročne.

Miriam Kalisová (33), moderátorka

Otvoriť galériu

- Každý jeden človek by mal zvážiť, koľko oblečenia si kúpi, ako dlho ho bude využívať a čo s oblečením urobí, ak ho už nepotrebuje. Ja moje už nepotrebné oblečenie posúvam na charitu. Osobne nemám problém si tú istú vec obliecť na spoločenské podujatie aj viackrát. Práve preto som aj na tento event prišla sčasti oblečená tak ako minulý rok na DOD v Markíze. Pretože kúpiť si niečo, čo si dám na seba len raz, lebo už ma v tom „videli“, nie je môj štýl a verím, že nás je s týmto presvedčením viac.

Otvoriť galériu
Babsy Heribanová
Zdroj: Tibor Géci

- Na akcii som sa neobjavila, pretože by som nerada podporila len další nový e-shop, ktorý ignoruje celosvetovú tému textilného odpadu a udržateľnosti v módnom priemysle. Nebudem hodnotiť účasť hostí, pretože mi to neprináleží. Myslím si, že niektorí influenceri majú veľkú silu ovplyvňovať mladých ľudí a mali by rozmýšľať aj nad tým, aký dopad môže mať spolupráca s istými značkami.

 

Otvoriť galériu
Adela Vinczeová
Zdroj: anc

- Každý má slobodu sa spájať, s čím chce. Neviem ani, či som bola na akciu pozvaná, ale aj keby som bola, asi by som nešla, lebo podobné podujatia nie sú úplne v mojom záujme.

Zdenka Záhumenská (33), manželka šéfkuchára Martina Záhumenského

Otvoriť galériu
Martin a Zdenka sú opäť spolu.
Zdroj: Instagram/martinzahumensky

- Bravo About You. Marketingové nástroje máte zmáknuté a presne
poznáte svojho klienta. Za (veľmi) veľa peňazí, (veľmi) málo muziky.
Celý cirkus okolo About You je smiešny. A naše ovečky „celebrity“ sa
tam všetky dali nahnať a fotia sa s cukrovou vatou a 100% úprimnými úsmevmi. A vtedy príde moment, kedy si klikneš, za akú dobrú vec sa takto spojili... a to praobyčajný e-shop s handrami.

ZHRABNÚŤ MOHLI DESAŤTISÍCE

Simona Bubánová, marketingová expertka

Známe tváre nerobili reklamu pre nový e-shop určite zadarmo. „Odmeňovanie pri takýchto veciach je individuálne. Niekto za to mal len tričko, ale v prípade celebrít, ktoré propagovali takýto projekt, značku svojou tvárou, môžeme hovoriť aj o desaťtisícoch eur.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?