Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2019 11:54 | Správy | Domáce správy

Exminister Kažimír už je guvernérom Národnej banky: Kuriózna situácia s premiérom Pellegrinim

Exminister financií Peter Kažimír sa v pondelok oficiálne ujal funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska.

Do funkcie ho vymenoval s účinnosťou od 1. júna tohto roka prezident Andrej Kiska na návrh vlády a po schválení parlamentom. Kažimíra uviedol na nový post premiér Peter Pellegrini, podľa ktorého tento postup nie je v rozpore s nezávislým postavením centrálnej banky. Faktom však je, že Peter Kažimír je ešte stále členom strany Smer-SD, hoci tvrdí, že čoskoro sa to zmení. „Urobím tak v najbližších dňoch,“ odpovedal Kažimír na otázku, kedy sa vzdá členstva v strane.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Ani by som si nebol pomyslel, keď som v roku 2012 nastupoval k tebe, na základe tvojej ponuky, ako tvoj štátny tajomník ministerstva financií, že ťa jedného dňa, ako predseda vlády Slovenskej republiky, budem môcť uviesť do tejto naozaj dôležitej a významnej funkcie,“ povedal pri uvádzaní Kažimíra do funkcie premiér Peter Pellegrini s tým, že je rád, že po doterajšom guvernérovi Jozefovi Makúchovi bude mať Národná banka Slovenska ďalšieho odborne fundovaného guvernéra. Uvádzanie exministra financií do novej funkcie v nezávislej centrálnej banke ako problém nevníma. Pripomenul, že bez návrhu vlády by sa Peter Kažimír guvernérom nestal.

Podľa odchádzajúceho šéfa centrálnej banky Jozefa Makúcha Kažimír prichádza do funkcie v období, kedy Európska centrálna banka upúšťa od neštandardných opatrení, ktoré prijímala v predchádzajúcom období. Centrálna banka podľa jeho slov v uplynulých rokoch prijala veľmi veľa dôležitých opatrení v oblasti platobného styku, dohľadu aj ochrane spotrebiteľa a jeho vzdelávania. Momentálne centrálna banka pracuje intenzívne v oblasti inovatívnych nástrojov, fintechu a ďalších progresívnych opatrení. „Ale to už čaká na nového guvernéra pána Kažimíra. Sú to oblasti, ktoré on má rád, takže sa tam bude cítiť ako ryba vo vode,“ dodal Makúch.

Peter Kažimír potvrdil, že počas jeho pôsobenia sa sústredí aj na spomínané nové digitálne platobné platformy. „Ale na prvom mieste vždy bola a bude stabilita finančného sektora, zvyšovanie finančnej gramotnosti nášho obyvateľstva a samozrejme v neposlednom rade ochrana spotrebiteľa,“ tvrdí. Z centrálnej banky chce podľa vlastných slov spraviť inštitúciu atraktívnu pre domácich aj zahraničných expertov, venovať sa viac analytickej práci. „Chceme byť pevnou súčasťou toho, čo je základom rozhodovania o menovej politike Európskej centrálnej banky. To znamená, že nechceme byť iba pozorovateľmi a prijímateľmi týchto rozhodnutí,“ dodal nový guvernér.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu