To je v týchto dňoch motiváciou všetkých, ktorí prechádzajú trhoviskami alebo sa zastavujú pri krajniciach ciest. Prezerajú ponúkaný tovar, znalecky hodnotia cenu, farbu a veľkosť. S uhorkami je to na Slovensku ako s futbalom - každý im rozumie, každý má „svoj“ recept a takmer každý ich zavára! A Nový Čas dodáva: Oplatí sa to!
Že sú Slováci národom pestovateľov a záhradkárov - o tom niet pochýb. A zaváranie je takmer národnou tradíciou a vecou rodinnej cti. I tu sa však veci menia. Kým staršie gazdinky stále zavárajú v hliníkových hrncoch s teplomerom, mladšie ženy si už kupujú špeciálne zaváracie hrnce.
Ako sa kedysi zaváralo
... ešte nedávno sa zaváralo v elektrických práčkach. Jednoducho sa pustil program len na vyvárku, práčka vodu zohriala a sterilizácia sa rozbehla.
... taktiež zaváranie v rúre na plechu s vodou je vyslovene naším vylepšením
... uhorky sa pred nakladaním vyprali na krátky úsporný program v práčke, aby sa nemuseli čistiť ručne.
Za koľko
Nie ste náruživí pestovatelia a napriek tomu chcete zavariť pár pohárov uhoriek? Na trhovisku v Košiciach dostanete kilogram uhoriek za 30 korún (0,99 €) a v Bratislave na trhovisku Miletičova za 25 korún (0,81 €). Uhorky sa však dajú kúpiť aj lacnejšie. Celkom 42 Sk (1,40 €) za nálev (na jeden pohár miniete 4,20 Sk za nálev). K tomu budete potrebovať 5 kg uhoriek, za ktoré v Bratislave dáte 125 Sk (4,15 €). Na jeden pohár je cena uhoriek 12,50 Sk - 0,41 €. Pohár 0,7 l doma zavarených uhoriek vás tak vyjde na necelých 17 korún (0,56 €). Za desať pohárov tak dáte 170 korún (5,64 €).
Už vo štvrtok špeciálna príloha!
Nájdete v nej 20 rád a tipov na rýchle a jednoduché zaváranie uhoriek.