Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2008 14:00 | Prominenti

Rasťo Žitný: Pripravený na rehabilitáciu!

BRATISLAVA - Rasťo Žitný, ktorý po nehode už stojí na vlastných nohách, sa pripravuje na sťahovanie!

Rasťa Žitného (31), ktorého Nový Čas nafotil, ako mesiac po nehode stojí na vlastných nohách a dokonca chodí s pomocou špeciálnej opory, čakajú onedlho rehabilitácie v špeciálnom zariadení v Kováčovej. Podľa informácií Nového Času sa pritom zvažuje alternatíva, že na ďalšiu fázu liečby sa nebude trmácať sanitkou ako obyčajní pacienti. Žitného môžu previezť aj vrtuľníkom leteckej záchrannej služby, v ktorom jedna minúta stojí zdravotnú poisťovňu 2 000 korún..

Do 196 km vzdialeného Národného rehabilitačného centra Kováčová pri Zvolene trvá cesta autom zhruba dve hodiny. No keďže aj nemocnica na Kramároch, kde je Žitný momentálne hospitalizovaný, aj centrum v Kováčovej sú vybavené heliportmi, podľa informácií Nového Času zodpovední zvažujú prevoz vrtuľníkom leteckej záchrannej služby.

„Cesta vrtuľníkom z Bratislavy do Kováčovej trvá zhruba 40 minút,“ prezradil Novému Času odborník z leteckej záchrannej služby. A hoci podľa jeho slov prevoz pacienta letecky stanovuje podľa individuálnej diagnózy lekár, vrtuľníky leteckej záchrannej služby zasahujú najmä v urgentných prípadoch, pri infarktoch, dopravných nehodách, pri pádoch či nehodách vo vzdialených lokalitách a ťažko prístupnom teréne, keď pacientovi nezostáva toľko času, aby mohol čakať na sanitku. Vrtuľníky sa síce používajú aj na transport pacientov z nemocnice do špecializovaného zdravotníckeho zariadenia, no vo väčšine prípadov ide o pacientov, ktorí sú v kritickom stave, prípadne majú poruchy kardiovaskulárneho systému, ťažké poranenia ako úrazy chrbtice alebo rozsiahle popáleniny.

Rasťo Žitný však zjavne nespadá ani do jednej z týchto kategórií. Pritom náklady na výjazd vrtuľníka sú oveľa vyššie ako na výjazd sanitky. Jedna letová minúta stojí asi 2 000 korún. To znamená, že Žitného prevoz by stál poisťovňu asi 80-tisíc korún! Zdá sa, že lekári, ktorým trvalo 25 dní, kým Žitného doslova postavili na nohy, mu plánujú aj naďalej poskytovať najvyšší komfort. Napokon aj samotné rehabilitácie, ktoré ho v najbližších dňoch čakajú, budú finančne náročné.

„Rehabilitácia bude v tomto prípade dlhodobá a môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Musí sa klásť dôraz na to, aby sa jazvy znova neotvorili. Potom sa začne s komplexnou rehabilitáciou a môže byť potrebná aj neurostimulácia, ak mal Rasťo Žitný na ruke poškodené nervy,“ objasnil Novému Času lekár z bratislavskej nemocnice.

Práve stav hojenia jaziev a zlomenín je v prípade pacientov po podobných úrazoch rozhodujúci na stanovenie definitívneho času aj formy prevozu z nemocnice do rehabilitačného centra.

203298

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka