Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2019 23:40 | Správy | Domáce správy

Poľskí učitelia sa nedohodli s vládou: Naďalej štrajkujú za vyšší plat

Poľská konzervatívna vláda a učiteľské odbory v utorok večer oznámili neúspech svojich rokovaní, ktoré mali ukončiť celoštátny štrajk zamestnancov školstva za vyššie mzdy.

Informovala o tom agentúra AFP. Do štrajku, ktorý sa začal v pondelok, sa v niektorých regiónoch zapojilo až 80 percent škôl. Vzhľadom na neúspech rokovaní s vládou "nie je dôvod očakávať ukončenie alebo obmedzenie štrajku," vysvetlil Podľa agentúry AFP Slawomir Wittkowicz z Fóra odborov.

Podpredsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová označila dnešné stretnutie s odborármi za "stratu času." Časovo neobmedzený štrajk sa začal v pondelok po tom, čo rokovania učiteľov s vládou o platoch v nedeľu zlyhali, keď dve veľké odborové organizácie posúdili ponuku vlády ako neuspokojivú. Čistý mesačný plat učiteľov v Poľsku sa pohybuje v rozmedzí 1800 až 3000 zlotých (420 až 700 eur). Podľa údajov poľského štatistického úradu vychádzala v krajine v roku 2018 priemerná čistá mesačná mzda na zhruba 870 eur.

Odborárski lídri Wittkowicz a Slawomir Broniarz, šéf Zväzu poľských učiteľov (ZNP), obvinili vládu, že v utorok na rokovaní nepredložila žiadne nové návrhy okrem dohody podpísanej s odbormi Solidarita, ktoré majú blízko ku konzervatívnej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS).

 

Solidarita súhlasila s vládnym návrhom zvýšiť mzdu učiteľov o 15 percent, ostatné odbory žiadajú dvojnásobné zvýšenie. Štrajk učiteľov môže ohroziť aj záverečné skúšky, ktoré sa na základných a stredných školách v Poľsku začínajú v stredu. Szydlová túto skutočnosť pripomenula aj na dnešnom rokovaní, pričom označila za nutné splniť časový harmonogram skúšok, ktoré sa začínajú v stredu ráno pre stredoškolákov a na budúci pondelok pre žiakov základných škôl. Predstavitelia vládnych úradov sa v utorok pokúšali túto situáciu riešiť, keď hľadali náhradníkov, ktorí by robili na skúškach dozor.

Učiteľský štrajk sa koná krátko po tom, čo konzervatívna vláda predstavila svoj balíček nových a štedrých sociálnych opatrení. Analytici i opozícia tento krok spájajú s májovými voľbami do Európskeho parlamentu a jesennými parlamentnými voľbami, ale aj s poklesom popularity PiS v dôsledku série škandálov.

PiS v rámci svojho sociálneho balíčka prisľúbila ešte viac zvýšiť prídavky na dieťa, s čím začala po svojom nástupe k moci koncom roku 2015. Okrem toho parlament ovládaný stranou PiS minulý piatok schválil - opozíciou kritizovaný - návrh, ktorý predpokladá, že poľskí seniori dostanú v máji jednorazový príspevok vo výške približne 200 eur. Strana PiS tiež prisľúbila nezdaňovať príjmy zamestnancov do 26 rokov a nižšiu daň z príjmu pre dôchodcov. PiS avizovala aj osobitné dotácie pre chovateľov hovädzieho dobytka a ošípaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia