Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2019 18:40 | Správy | Zahraničné správy

Preskúmali čierne skrinky z leteckých havárii v Etiópii a Indonézii: Tá podobnosť bila do očí

Preskúmali čierne skrinky z leteckých havárii v Etiópii a Indonézii.

Francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva (BEA) dnes potvrdil "jasné podobnosti" medzi leteckým nešťastím v Etiópii, pri ktorom predminulý týždeň zahynulo všetkých 157 ľudí na palube lietadla Boeing 737 MAX 8 spoločnosti Ethiopian Airlines, a havárií lietadla rovnakého typu indonézskych aeroliniek Lion Air vlani v októbri. Stalo sa tak potom, čo experti v Paríži preskúmali dáta z takzvaných čiernych skriniek etiópskeho boeingu.

"Počas overovania údajov z palubného zapisovača letových údajov vyšetrovatelia zistili jasné podobnosti medzi letmi Ethiopian Airlines 302 a Lion Air 610, ktoré budú predmetom ďalšieho skúmania," uviedol úrad v komuniké.

Potvrdil tak podľa agentúry AFP názory, ktoré o deň skôr vyjadrila etiópska ministerka dopravy Dagmawita Moges. Tá podľa denníka The Wall Street Journal v nedeľu povedala, že analýza dát z takzvaných čiernych skriniek Boeingu 737 MAX ukazuje "jasnú podobnosť" s haváriou lietadla toho istého typu indonézskej spoločnosti Lion Air vlani v októbri, pri ktorej zahynulo 189 ľudí.

 

Obe čierne skrinky boli tento týždeň poslané do Francúzska, pretože etiópske úrady nemajú potrebné kapacity na ich analýzu. Francúzsky úrad oznámil, že získané informácie odovzdal etiópskym vyšetrovateľom. Tí podľa ministerky Mogesovej vyhodnocujú dáta spolu s americkými vyšetrovateľmi.

Podľa zdroja agentúry Reuters bol pri oboch katastrofách veľmi podobný uhol nábehu medzi prúdom vzduchu a krídlom; tento uhol je zásadný pre vztlak. Vyšetrovanie katastrofy lietadla Lion Air sa podľa agentúry sústreďuje práve na odozvu palubného počítača lietadla na zrejme chybný snímač uhla nábehu. Predbežná správa o výsledkoch vyšetrovania má byť hotová do 30 dní.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) už v stredu uviedol, že informácie o nehode etiópskeho lietadla a určených dátach o trase jeho letu vykazovali určité podobnosti s haváriou lietadla spoločnosti Lion Air. Na základe týchto informácií mnohé krajiny v celom svete v priebehu týždňa vyhlásili zákaz prevádzkovať lietadlá Boeing 737 MAX.

Spoločnosť Boeing čelí podozreniu, že za obe tragické havárie počas necelého pol roka môžu chybné čidlá a chyba softvéru. Predbežná správa o príčine pádu lietadla Lion Air sa sústreďovala na údržbu, výcvik pilotov a správanie automatického systému lietadla pri poklese vztlaku pod krídlami. Konštatovala, že piloti mali problémy s udržaním kontroly nad strojom vo chvíli, keď automatický bezpečnostný systém opakovane poslal lietadlo do strmhlavého letu.

Boeing 737 MAX 8 etiópskej leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines havaroval v nedeľu 10. marca krátko po štarte z Addis Abeby. Na palube stroja, ktorý mal namierené do kenskej metropoly Nairobi, boli ľudia z 35 krajín, vrátane štyroch slovenských občanov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu