Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.03.2019 11:05 | Správy | Domáce správy

Pacienti hodnotili úroveň nemocníc na Slovensku: Vybrali si tie najlepšie

Pacienti sú s úrovňou slovenských nemocníc za posledných päť rokov spokojní najviac.

Vyplýva to z hodnotenia viac ako 7200 poistencov súkromnej zdravotnej poisťovne (ZP) Dôvera. O výsledkoch informoval na tlačovej konferencii vo štvrtok jej generálny riaditeľ Martin Kultan.

Priemerne pacienti ohodnotili spokojnosť s tzv. hotelovými službami, prístupom zdravotníckeho personálu a jeho komunikáciu počas hospitalizácie známkou 1,64. Žiaden z oslovených pacientov nehodnotil odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy. „Subjektívna spokojnosť sa zisťuje všade na svete a je jedným z dôležitých ukazovateľov, ktorý berieme do úvahy aj pri rokovaniach s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o platobných podmienkach,“ povedal Kultan.

Najkritickejší boli pacienti voči spokojnosti s tzv. hotelovými službami, teda s jedlom, ubytovaním a upratovaním. Z pohľadu pacienta najlepšie za fakultné nemocnice obstála Ústredná vojenská nemocnica Slovenského národného povstania (SNP) v Ružomberku, naopak najhoršie dopadla Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). V rámci všeobecných nemocníc najlepšie skončila Nemocnica svätého Michala v Bratislave, najhoršie sa umiestnila Nemocnica v Leviciach.

 

Najpozitívnejšie špecializované zdravotnícke zariadenie je podľa pacientov Národný ústav srdcových chorôb (NÚSCH) – Detské kardiocentrum. Najmenej boli pacienti v tejto kategórii spokojní s Psychiatrickou nemocnicou Philippa Pinela, Psychiatrická nemocnica Veľké Zálužie.

Najhoršie hodnotenia v rámci ostatných zariadení malo zariadenie Vitalita Lehnice, najlepšie hodnoteným v kategórii ostatné zariadenia skončil Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Dolný Smokovec. Prísnejšie v hodnotení boli pacientky – ženy, ktoré v rámci minulého roka v hodnotení dávali známku 1,65.

Najkritickejší hodnotitelia sa pohybovali vo veku do 17 rokov, kde za nich hodnotenia vypĺňali rodičia detí, najmä matky, s priemernou známkou 1,85. Najmenej kritickí boli pacienti vo veku od 41 rokov vyššie. V rámci krajov sú s úrovňou nemocníc najspokojnejší obyvatelia Bratislavského a Žilinského kraja s priemernou známkou 1,58. Najmenej spokojní boli obyvatelia Trenčianskeho kraja s priemernou známkou 1,77.

Pacienti hodnotili oddelenia ako kardiológia, otorinolaryngológia (ORL), medicína drogovo závislých, pneumológia a ftizeológia, fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia, ortopédia, oddelenie dlhodobo chorých, chirurgia, urológia, psychiatria, vnútorné lekárstvo, úrazová chirurgia, neurológia, gynekológia a pôrodníctvo a pediatria.

So zdravotnou starostlivosťou, s lekármi a so sestrami boli najviac pacienti spokojní v NÚSCH v Detskom kardiocentre, najmenej vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Ilave. S ubytovaním, stravou a upratovaním boli spokojní najväčšmi na ORL v Humennom, najmenej v Nemocnici v Leviciach. Zdravotnícky personál a zlepšenie zdravotného stavu po prepustení vnímali pacienti v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, najmenej vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti