Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2018 10:00 | Správy | Politika

Špehoval bývalý novinár Kuciaka pre Kočnera?! Peter Tóth prehovoril

Možný posun v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice? Polícia zrejme má po Zoltánovi Andruskóovi ďalšieho svedka. Mal by ním byť bývalý novinár a agent SIS Peter Tóth, ktorý sa vyšetrovateľom údajne priznal, že pre svojho kamaráta Kočnera sledoval niektorých novinárov, medzi nimi aj Kuciaka!

Ten to však poprel. Už Najvyšší súd, ktorý rozhodoval o protiväzobnej sťažnosti obvinených v prípade úkladnej vraždy novinára, uviedol, že „profil zavraždeného novinára vypracoval zrejme profesionál, novinár alebo súkromný policajt“. Podľa zdrojov Denníka N to mohol byť Kočnerov dobrý priateľ Peter Tóth. Bývalý tajný sa policajtom údajne priznal, že za tisíce eur sledoval novinárov niektorých médií, prevažne tých, ktorí šliapali Kočnerovi na otlaky.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Okrem Kuciaka nimi boli napríklad reportér Aktualít Marek Vagovič, reportér SME Adam Valček, šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb či redaktorka Denníka N Monika Tódová. Zo sledovania mal Tóth vyhotovovať fotografie, videá či analýzy. Tóth sa podľa zdrojov denníka prihlásil na polícii sám v októbri, niekoľko dní po zásahu špeciálneho komanda voči Tomášovi Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi, Zoltánovi Andruskóovi a Alene Zsuzsovej.

Podozrivé je, že podľa uznesenia Špecializovaného trestného súdu prišla údajná objednávateľka Zsuzsová na jedno zo stretnutí s Andruskóom vybavená USB-čkom, obsahujúcim videá a fotografie Kuciakovho pohybu.

 

Prečo na ponuku prikývol?

Kočner Tótha oslovil približne pred rokom a pol a potrebu sledovania novinárov vysvetľoval tým, že chystá diskreditačnú kampaň. Tóth vraj policajtom povedal, že tesne po februárovej vražde Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa Kočnera pýtal, či s ňou má niečo spoločné, čo mal kontroverzný podnikateľ rázne poprieť.

Tvrdenie Tóthovi na niekoľko mesiacov stačilo, na políciu bývalého SIS-kára priviedlo až zatknutie Zsuzsovej, s ktorou ho Kočner v minulosti nútil komunikovať z kuriózneho dôvodu - kvôli vešteniu. Keď podnikateľa zatkli pre podozrenia z falšovania miliónových zmeniek Markízy, mal z basy často volať Tóthovi, ktorý mu od Zsuzsovej tlmočil slová veštkyne o jeho budúcnosti.

Motívom vypovedať mohla byť snaha Tótha vyhnúť sa trestu za sledovanie zavraždenej osoby. O potvrdenie informácií sme požiadali aj Úrad špeciálnej prokuratúry. „Informácie budú médiám poskytnuté, keď to bude možné, aby nebolo sťažené alebo zmarené vyšetrovanie,“ uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Tóth všetko popiera

O stanovisko sme požiadali aj exsiskára, ktorý zverejnené informácie rezolútne odmieta. „Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a podpisom v ňom určite nie je," uviedol pre Nový Čas Tóth, pričom pre Denník N to nepoprel a povedal, že sa k tomu nebude vyjadrovať.

Je to odporné

Štefan Hríb, šéfredaktor časopisu .Týždeň

Otvoriť galériu

Sledovanie novinárov je odporné, ale zvykli sme si už za Mečiara. Lenže Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou boli zavraždení. Oni a vyšetrovanie ich vraždy si zaslúži absolútnu pozornosť.

Rozmýšľal som, či ma sledujú

Adam Valček, redaktor denníka SME 

Je to zarážajúce. Marián Kočner mi v minulosti adresoval zastrašujúci e-mail, ktorý obsahoval informácie súkromného charakteru, ktoré nemohol mať iba z verejne dostupných informácií. V danej veci prebieha policajné vyšetrovanie. Z toho dôvodu som teda uvažoval aj o možnosti, že Kočner novinárov sleduje, ale konkrétne informácie som dodnes nemal.

Som znechutená

Monika Tódová, redaktorka Denníka N

Otvoriť galériu

Som znechutená z toho, kam sú niektoré osoby pri páchaní ekonomickej kriminality a získavaní čoraz väčšieho majetku schopné zájsť. Obzvlášť odporné je, že sa na sledovaní novinárov podieľal náš bývalý kolega Tóth, ktorý bojoval proti mečiarizmu a ktorý ani po vražde Janka Kuciaka nebol schopný to oznámiť polícii, ale urobil to, až keď jemu samému hrozilo v tejto veci stíhanie.

Žoldnier slúžil mafii

Marek Vagovič, šéf tímu Aktuality.sk

Otvoriť galériu

Považoval som ho za nájomného žoldniera, ktorý je za peniaze ochotný slúžiť aj mafii. Verím, že tak ako Kočner bude raz za svoje činy pykať aj Tóth. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ