Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2018 06:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Foto

Dom seniorov v Bratislave viedli pochybní ľudia: Po razii polície skončili starčekovia na ulici!

Vážne podozrenia o správnom fungovaní domova pre seniorov! V stredu vtrhla polícia do zariadenia v centre Bratislavy, ktoré prehľadala a zaistila dôkazy.

Následne vyšetrovateľ obvinil dve osoby zo zločinu poškodenia zdravia. Zamestnanci domova vyzvali príbuzných, aby si prišli pre klientov, pretože ďalšie fungovanie zariadenia je neisté.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Zariadenie na svojej internetovej stránke sľubuje klientom profesionálnu odbornú starostlivosť. Fotografie moderne zariadeného interiéru nenaznačujú zanedbávanie starostlivosti. Lenže prvé zistenia polície svedčia o tom, že starostlivosť o seniorov bola neodborná!

„V zariadení pre seniorov a opatrovateľskej služby na Heydukovej ulici v Bratislave mali indikovať a podávať rôzne lieky a liečivá bez odbornej spôsobilosti. Ich konaním mohlo dôjsť k bezprostrednému ohrozeniu zdravia ošetrovaných, ich predávkovaniu, poddávkovanu, prípadne až k smrti. Policajti preto zariadenie prehľadali a zaistili väčšie množstvo liečiv a rôznych listinných dôkazov,“ uvádza sa v stanovisku polície, podľa ktorej na prípade pracovali niekoľko mesiacov. V cele policajného zaistenia skončili a neskôr boli obvinení Ivan B. (51) z okresu Pezinok a Vanessa P. (18) z okresu Malacky.

 

Keďže obvinení protiprávnym konaním ohrozili život a zdravie v súvislosti s chránenými osobami (seniormi), v prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov.

Krátko po razii zavládla v domove chaotická situácia. Príbuzným totiž oznámili, aby si svojich blízkych previezli na iné miesto. Získať však miesto v priebehu pár hodín je takmer nemožné. „BSK koordinuje premiestňovanie klientov, ktorí prejavili záujem. V tejto chvíli sa k prípadu až do jeho ukončenia nemôžeme vyjadriť,“ povedala nám hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Zamestnanci: Meškali peniaze aj strava

Do redakcie sa ozvalo viacero bývalých zamestnancov zariadenia pre seniorov, v ktorom sa uskutočnila policajná razia. „Stravu klienti nemali pravidelnú. Záležalo to na tom, koľko malo vedenie peňazí,“ tvrdí muž, ktorý mal strach zverejniť svoju identitu. Na meškajúce výplaty si sťažovali aj ďalší. Podľa ich slov mala byť obvinená Vanessa najskôr prijatá ako upratovačka. „Potom si vraj robila opatrovateľský kurz.“ Ani na odbornú či manažérsku spôsobilosť Ivana B. nemali veľa slov uznania.

Dcéra klientky: Prestavil sa ako doktor

Nový Čas sa skontaktoval aj s Katarínou (31), ktorá mala v zariadení umiestnenú svoju 61-ročnú mamu. Potvrdila nám, že platili 25 eur na deň, no náklady stále vzrastali. „Po novom sme si museli hradiť všetky inkontinenčné pomôcky, hygienické potreby a podobne.“ Vraví, že zmluvu podpisovala s  „doktorom“ Ivanom B. „Prezentoval sa, že ide na konzílium a ide si robiť ďalšiu atestáciu. Mama prišla s tým, že je doktor psychológie a  tvrdil, že si otvoril ambulanciu v Petržalke,“ dodala dcéra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Gabika Halmová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa