Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2018 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Svet označuje stretnutie Trumpa s Kimom za historické, odborníci krútia hlavou: V tomto je háčik!

Rozšafné gestá a vzletné reči. Tak by sa dal zhrnúť výsledok historického samitu rozhádaných krajín USA pod vedením Donalda Trumpa (71) a Severnej Kórey pod vedením diktátora Kim Čong-una (35). Obaja lídri boli po niekoľkohodinovom rokovaní spokojní s dosiahnutým výsledkom.

K dlho očakávanému momentu prišlo v luxusnom rezorte na ostrove Sentosa v Singapure krátko po deviatej ráno. Na pozadí so striedajúcimi sa vlajkami USA a KĽDR si pred stovkami objektívov Trump s Kimom podali ruky na presne 12 sekúnd. Zmierenie rivalov, ktorí sa doteraz predbiehali v urážkach ako „raketový muž“ či „blázon“ má upokojiť napätú situáciu medzi dvoma jadrovými mocnosťami. Na záver stretnutia podpísali dokument, ktorý zahŕňa nastolenie nových vzťahov medzi USA a KĽDR. Hlavným bodom dohody je zničenie nukleárnych zbraní na Kórejskom polostrove. Šéf Bieleho domu verí, že KĽDR začne s ich likvidáciou veľmi skoro. Trump tiež povedal, že v budúcnosti chce navštíviť Pchjongčang a že vo vhodnú dobu pozve Kim Čong-una do Bieleho domu. Tieto cesty ale podmieňuje konkrétnymi krokmi zo strany KĽDR.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

S Kimom sa vraj rozprávali aj o porušovaní ľudských práv a väzňoch v pracovných táboroch, podľa Trumpa sa to v KĽDR zmení k lepšiemu. Kima označil za talentovaného, lebo sa moci ujal ako mladý človek a krajinu dokázal viesť. Prezident hovoril, že napriek obmedzenému času sa dobre spoznali. „Chceme napísať novú kapitolu medzi našimi krajinami,“ dodal Trump. Komentátori označujú dohodu za bezzubú, pretože nestanovuje časový rámec pre odzbrojovací proces a neuvádza konkrétne opatrenia. „Je to ešte menej, než väčšina skeptikov očakávala,“ uviedol analytik Robert Kelly. Sociológ Aidan Foster-Carter hovorí, že rámcová dohoda z roku 1994 bola konkrétnejšia ako terajšie vyhlásenie.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Výsledky samitu

 

1. USA pozastavia manévre s juhokórejskou armádou, ktoré považuje za provokáciu

2. úplné odstránienie nukleárnych zbraní z Kórejského polostrova

3. bezpečnostné záruky pre Kimov režim zo strany USA

4. obe krajiny sa zaväzujú vytvoriť nové vzťahy medzi svojimi národmi aj svetom s túžbou po mieri a prosperite

5. navrátenie pozostatkov vojakov stratených v akciách a vojnových zajatcov

Otvoriť galériu

Trump nechal Kima nahliadnuť do jeho supervybavenej limuzíny s názvom Beštia. Diktátor, ktorý je známy svojou slabosťou pre americkú kultúru a západný luxus, si ho prezeral s úsmevom. Trump si Cadillac One vozí na pracovné cesty a je vybavený kevlarovými pneumatikami či zásobou krvi s prezidentovou krvnou skupinou. Kim jazdí na opancierovanom Mercedese Benz S600, kde má zase aj mobilnú toaletu, aby tajné služby nezistili informácie o jeho zdravotnom stave.

Budú sa kontrolovať

Otvoriť galériu

- Pri podaní rúk sa prejavili ako dvaja dominantní politici, ktorí vedia, čo jeden od druhého môžu očakávať. Trump bol v prejavoch viac rozhodný, čím dával jasný odkaz zmeny, ochote vytvoriť väzby a že bude chcieť mať záležitosti pod kontrolou. Kim Čong-un sa prejavoval viac ustálene, sebaisto a prejavoval sa ochotou riešiť veci. Ich miera odstupu a prejavov hovorí, že sa budú mať pod dohľadom, čo sa týka ďalších krokov.

Kórejčania sa boja 

Otvoriť galériu

- Beriem to ako neskutočne veľký krok, azda sa niečo zmení k lepšiemu. Aj keď sa mi k tomu celému ťažko vyjadruje vzhľadom na konflikty, ktoré máme už roky so Severnou Kóreou. Vyjadrovať sa k tejto téme je ale z dôvodu politickej situácie veľmi ťažké, aj preto Kórejčania hovoria o politike veľmi málo, boja sa.

Mimoriadne špeciálne opatrenia

Otvoriť galériu

- Samit tu usporiadali, pretože v tejto časti Ázie je to krajina, ktorá predstavuje kontinuálnu stabilitu. Bolo tu akreditovaných 2 500 novinárov. Bezpečnosť bola na najvyššej úrovni. Stále tu lietali stíhačky, vedeli poskytnúť vojenské letisko, kam okrem Trumpovho lietadla doviezli jeho špeciálne vozidlo, ktoré obdivoval aj Kim. V Singapure je dovolená rýchlosť 90 km/hodinu, zrazu tu lietali limuzíny, ktoré mohli jazdiť na červenú koľko chceli.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: rg, mač, ČTK, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu