Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2018 10:59 | Správy | Politika
Foto

Vojna o titul spisovateľa roka: Kto sa postavil proti mafiánskemu bossovi Černákovi?

Okolo mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka (51) je v poslednom čase rušno. Kontroverzie vyvolala jeho nominácia v kategórii Slovenský spisovateľ roka v ankete Panta Rhei Awards.

Známa sieť kníhkupectiev ho zaradila do užšieho zoznamu ľudí, ktorí môžu toto ocenenie získať. Po pár dňoch ho však z ničoho nič stiahli s tým, že sa voči nemu sťažovali spolunominovaní autori. Nový Čas oslovil viacerých z nich, mnohí, paradoxne, výhrady voči Černákovi nemala.

 

Černák už 20 rokov sedí za mrežami v Leopoldove a podľa polície figuruje v celkovo 32 vraždách. Pred pár rokmi začal s mužmi zákona spolupracovať a usvedčovať svojich komplicov. Černák sa však vo väzení venuje aj iným aktivitám a vydal knihu Prečo som prelomil mlčanie. V nej opisuje, čo sa dialo v 90. rokoch s tým, že jeho cieľom nie je zbavovať sa zodpovednosti za spáchané zlo, ale „skutočná pravda napísaná rukou toho, kto ju prežil“.

Otvoriť galériu

Kniha sa zaradila medzi bestsellery a vďaka vysokej predajnosti sa jej autor ocitol medzi TOP 15 nominovaných v kategórii Slovenský spisovateľ roka v Panta Rhei Awards. Sieť kníhkupectiev ho však po zverejnení jeho nominácie v priebehu pár dní vyhodila. „Stiahnutie nominácie bolo reakciou na nesúhlas iných nominovaných v danej kategórii, pretože ich názor je pre nás veľmi dôležitý. Pokiaľ by išlo o inú kategóriu a rovnaké okolnosti, určite by sme situáciu posúdili,“ uviedol marketingový riaditeľ Panta Rhei Lukáš Bonk s tým, že mená autorov, ktorí sa sťažovali nebudú konkretizovať.

Tvrdí však, že vzhľadom na právo slobody slova nevyberajú knihy, ktoré sa predávať môžu a ktoré nie. „Avšak, ak kniha svojím obsahom porušuje základné ľudské slobody a je oficiálne považovaná za neprístupnú - knihy, samozrejme, nepredá­vame,“ dodáva Bonk. Čo si o vyhodení Černáka myslia ostatní nominovaní autori?

 

Gustáv Murín (58), spisovateľ - PROTI

Prekáža mi to

Otvoriť galériu
Gustáv Murín
Zdroj: anc

Oceňujem pohotovosť vedenia Panta Rhei, že dalo do súladu označenie kategórie Slovenský spisovateľ roka. Držím palce kolegom, slovenským spisovateľom.

 

Jozef Banáš (69), expolitik a spisovateľ - ZA

Nemám s tým problém

Otvoriť galériu

Vôbec nemám problém s tým, že pán Černák napísal knihu. Len som si uvedomil, že ak to vyhrá, tak si predstavte, že riaditeľ Panta Rhei pôjde do Leopoldova odovzdávať titul Slovenský spisovateľ roka Černákovi, tak to by bolo čudné. Pre mňa pokojne nech tam ostane. Ja som im povedal, že oni by vyzerali hlúpo.

 

Marek Vagovič (43), novinár a spisovateľ - PROTI

Vyhodil by som viacerých

Otvoriť galériu

Černák je naozaj toxický autor, takže chápem, že organizátori ho napokon vyradili. No keby to bolo na mne, urobím ešte prísnejšiu selekciu medzi nominovanými. Rešpektujem pravidlá súťaže, no ukazuje sa, že predajnosť kníh ako jediné kritérium je chyba. Na to, aby niekto škodil slovenskej literatúre, nemusí byť viacnásobne odsúdený vrah.

 

Miro Jaroš (39), spevák - ZA

Jeho zaradenie chápem

Otvoriť galériu

O mojej nominácii ma informovalo vydavateľstvo Ikar aj Panta Rhei, no priznám sa, že som nevedel, kto ďalší je v užšom výbere. Viem len, že sa to určuje na základe predajnosti titulov. Ak je jeho kniha v sieti Panta Rhei jedna z najpredávanejších, chápem jeho zaradenie do nominácie. Rozhodli o tom ľudia, ktorí si knihu kúpili.

 

Peter Tóth, exsiskár - PROTI

Je to sériový vrah

Otvoriť galériu
Peter Tóth.
Zdroj: anc

Nominácia Mikuláša Černáka bola, samozrejme, absurdná, pretože nie je spisovateľ, ale sériový vrah. Navyše nie každý, komu vyjde kniha, je spisovateľ. Na nomináciu Černáka ma upozornil pán Gustáv Murín, ktorý zorganizoval čosi ako vzburu spisovateľov proti tejto absurdite. Jeho iniciatívu som privítal, lebo nominácia sériového vraha mi naozaj prekážala.

 

Boris Filan (68), textár a spisovateľ - ZA

Vypovedá to o ľuďoch

Otvoriť galériu
Archív
Zdroj: archív

Je taká doba, kde ľudia ako Kajínek či Černák majú právo uverejniť svoje knihy. To nie je vecou morálky alebo kvality, ale predajnosti. Ak tú knihu niekto vydal a predával, tak nemôžete ten tretí krok - nomináciu, zastaviť. Nominácia Černáka mi neprekážala. Nehodnotí sa jeho charakter, ale je to viac výpoveď o tých ľuďoch, čo to kupujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!