Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2008 08:37 | Šport

VIDEO - VC Austrálie: Vyhral Hamilton!

MELBOURNE - Úvodné preteky nového ročníka majstrovského seriálu formuly 1 vyhral britský pilot Lewis Hamilton na McLarene Mercedes, ktorý 58 kôl na Veľkej cene Austrálie zvládol za 1:34:50,616 h.

Dvadsaťtriročný vicemajster sveta triumfoval spôsobom štart-cieľ a vyhral svoje piate preteky v kariére.

Na 2. mieste finišoval na okruhu v Melbourne Nemec Nick Heidfeld (BMW-Sauber), tretí skončil jeho krajan Nico Rosberg z Williamsu. Pre Rosberga to bolo vôbec prvé pódiové umiestnenie v kariére. Úradujúci šampión Kimi Räikkönen štyri kolá pred koncom musel ísť do boxov po tom, ako mu došlo palivo a napokon finišoval na nebodovanej 9. pozícii. Cieľovú rovinku v pretekoch s mimoriadnym nábojom uvidelo iba sedem z 22 jazdcov, prvý bod pri svojom debute v seriáli získal Francúz Sébastien Bourdais z tímu Toro Rosso. Až trikrát sa na trati objavilo safety car.

Po rušnom úvode poznamenanom kolíziou Fisichellu s Vettelom vyrazilo na trať bezpečnostné vozidlo, ktoré na chvíľu zmarilo manévrovacie chúťky pilotov. Hamilton sa na čele odpútal od stíhacieho balíka a svojmu priamemu prenasledovateľovi Kubicovi každým kolom nadeľoval sekundy. Brit, evidentne najrýchlejší zo všetkých na trati, si tak mohol dovoliť relatívne dlhšiu "palivovú" zastávku a z boxov sa vrátil na bývalú pozíciu.

Po súčte prvých vizít pretekárov u mechanikov prišlo k výmene poradia na 2. mieste. Na ňom Kubicu vystriedal Kovalainen a McLaren s duom na čele držal všetky tromfy vo vlastných rukách. Zozadu odvážne atakoval bodované pozície Räikkönen. V 18. kole sa Fínovi podarilo prebrzdiť Barrichella, po dobiedzaní v predošlých kolách ukázal Brazílčanovi chrbát a dostal sa na 6. miesto.

Rýchly monopost pripravili technici Ferrari aj jeho kolegovi Massovi. Toho pribrzdil náraz do bariér krátko po štarte pretekov, no dvadsať kôl mu stačilo k posunu na 11. miesto. Následne druhý jazdec v hierarchii talianskej stajne predbehol aj Coultharda, po tvrdom súboji v zákrute však na jeho agresívnu jazdu doplatil Škót rozbitým monopostom.

Dvojnásobnú smolu však malo Ferrari v 31. kole, ktoré sa prakticky stalo hrobárom jeho nádejí. Agresívny Räikkönen to "prepískol" pri predbiehaní Kovalainena, stratil ideálnu stopu a skončil v štrkovej zóne. Po krkolomnom návrate na trať musel ísť vymeniť pneumatiky a v štartovom poli sa výrazne prepadol. V tom čase už na rozpálenej vozovke v Albert Parku chýbal monopost jeho stajňového spolubojovníka Massu.

Neuveriteľný kúsok predviedol Barrichello, ktorý počas druhého tankovania strhol jedného z mechanikov so sebou. Unáhlene sa v predstihu vydal na trať a iba málo chýbalo k nešťastiu, keď mal v nádrži zacviknuté palivové čerpadlo. Za nerešpektovanie semaforu v boxoch ho následne traťoví komisári penalizovali desiatimi sekundami. V 44. kole predviedol ekvilibristický kúsok Glock, jeho Toyota po šmyku na rovine podskočila do vzduchu, predviedla hodiny a Nemec skončil v bariérach.

Hamilton naďalej neohrozene kráčal v ústrety víťazstvu, bez problémov zvládol aj druhé tankovanie a s rutinou ošľahaného borca si strážil vedúcu pozíciu. Medzitým vypadol Kubica, ktorý si po 2. mieste z kvalifikácie zaisto robil chúťky na body. V samom závere mal smolu Bourdais, ktorému zlyhal motor a zo 4. pozície sa skĺzol na siedmu. Čerešničkou na torte bol strhujúci súboj Alonsa s Kovalainenom. Fín najskôr dvojnásobného svetového šampióna predbehol, no Alonso mu to o chvíľu zrátal aj s úrokmi a finišoval na štvrtej priečke.



Výsledky VC Austrálie (58 kôl, 1 kolo = 5,303 km, spolu 307,574 km):
1. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren) 1:34:50,616 h, 2. Nick Heidfeld (Nem./BMW Sauber) + 5,478 s, 3. Nico Rosberg (Nem./Williams - Toyota) + 8,163, 4. Fernando Alonso (Šp./Renault) + 17,181, 5. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren) + 18,014, 6. Rubens Barrichello (Braz./Honda) + 52,453, 7. Kazuki Nakadžima (Jap./Williams - Toyota) + 1 kolo, 8. Sébastien Bourdais (Fr./Toro Rosso) + 3 kolá, 9. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) + 5 kôl.

nedokončili preteky:
Sebastian Vettel (Nem./Toro Rosso), Jenson Button (V. Brit./Honda), Anthony Davidson (V. Brit./Super Aguri), Giancarlo Fisichella (Tal./Force India), Mark Webber (Austr./Red Bull), Adrian Sutil (Nem./Force India), Jarno Trulli (Tal./Toyota), David Coulthard (Škót./Red Bull), Felipe Massa (Braz./Ferrari), Nelson Piquet jr. (Braz./Renault), Takuma Sato (Jap./Super Aguri), Timo Glock (Nem./Toyota), Robert Kubica (Poľ./BMW-Sauber)

Poradie jazdcov:
1. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren) 10 b., 2. Nick Heidfeld (Nem./BMW Sauber) 8, 3. Nico Rosberg (Nem./Williams) 6, 4. Fernando Alonso (Šp./Renault) 5, 5. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren) 4, 6. Rubens Barrichello (Braz./Honda) 3, 7. Kazuki Nakadžima (Jap./Williams) 2, 8. Sébastien Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1.

Poradie tímov o Pohár konštruktérov:
1. McLaren - Mercedes 14 b., 2. BMW Sauber 8, 3. Williams - Toyota 8, 4. Renault 5, 5. Honda 3, 6. Toro Rosso 1.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy