Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2016 23:00 | Správy | Domáce správy

Poslanci päť hodín rokovali o jednotnej parkovacej politike: Dospeli k takémuto návrhu!

O zavedení jednotnej parkovacej politike v Bratislave mestské zastupiteľstvo ani po vyše päťhodinovom rokovaní nerozhodlo.

Hlasovanie o tomto bode presunul bratislavský primátor Ivo Nesrovnal na štvrtok (8.12.) ráno. Z rokovania však vzišiel návrh, podľa ktorého by Bratislavčania za prvé auto nemali platiť parkovné a bezplatne by s prvým autom mali okrem Starého Mesta parkovať vo všetkých mestských častiach Bratislavy.

S reguláciou parkovania by mali Bratislavčana podľa šéfa mestskej dopravnej komisie Jozefa Uhlera rátať od druhého vozidla v domácnosti. "Pri druhom aute môže mestská časť určiť cenu od nula eur vyššie, myslím, že až do 500 eur. Väčšina mestských častí chce začať na spodnej hranici," priblížil. Druhé vozidlo bude mať podľa jeho slov v iných bratislavských mestských častiach parkovanie s 50-percentnou zľavou. Uhler tvrdí, že sa uvažuje nad dvojročnou lehotou, počas ktorej môžu byť ceny za rezidenčnú kartu na úrovni nula eur. "Abonenti budú spoplatnení podľa pôvodného návrhu od 100 do 500 eur na rok," povedal šéf dopravnej komisie.

Tento navrhovaný systém by mal podľa jeho slov postupne naučiť Bratislavčanov, že vlastniť viac ako jedno vozidlo je luxusom. "Taktiež by sa mal vyriešiť problém s autami, ktoré nie sú z Bratislavy," skonštatoval Uhler s tým, že je to zatiaľ čiastočná regulácia.

 

Primátor Nesrovnal viackrát spomenul, že jednotná parkovacia politika má v hlavnom meste konečne nastaviť jasné pravidlá, v parkovaní zvýhodniť Bratislavčanov a spraviť poriadok vo verejných priestranstvách. Deklaroval, že parkovací systém bude slobodný a mestské časti si budú môcť určiť, kedy a či sa doň zapoja. Taktiež si budú môcť stanoviť finálnu cenu parkovania a jednotlivé zóny státia. "Centrálna bude len strecha systému, ktorú bude spravovať mesto. Rovnako mesto zadefinuje minimálne aj maximálne poplatky a ceny za parkovanie a bude garantovať otvorenosť systému," vysvetlil primátor.

Na rokovaní poslancov upozornil, že ak sa teraz nepodarí schváliť nariadenie o parkovaní, do ďalších komunálnych volieb už takýto návrh podľa neho schválený byť nemusí. "Pretože bude klesať politická odvaha. Ďalšie tri až štyri roky je parkovanie pre Bratislavu nevyriešiteľné, bude iba chaos," povedal Nesrovnal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov