Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2016 11:54 | Správy | Politika

Transparenty a nekonečné prejavy v parlamente končia: Poslanci prelomili prezidentovo veto!

Transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmiznú z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR.

Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri budú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas. Prezident SR, predseda NR SR a premiér obmedzenia nedostanú. Šéf parlamentu navyše bude môcť iniciovať disciplinárne konanie voči "neposlušným" poslancom.

To sú zmeny v rokovacom poriadku parlamentu, ktoré v utorok opäť schválili poslanci NR SR 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta Andreja Kisku. Hlave štátu sa zmeny v rokovacom poriadku nepozdávajú. Prezident upozorňoval na ich možný zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. V zákone videl aj možný neprimeraný politický tlak vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Za novelu zákona dnes hlasovali prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

 

Nový rokovací poriadok ponecháva poslancom možnosť vystúpiť k jednému návrhu dvakrát. Hlásiť sa naďalej budú teda môcť aj písomne, aj ústne. Pôvodný návrh im mal jedno vystúpenie vziať. Novela zavádza zároveň časové limity. Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene klubu, dostanú 30 minút. Tí, čo budú rečniť za seba, budú mať po písomnom prihlásení 20 minút a po ústnom 10 minút. Časové obmedzenia dostali aj ministri, hoci v pôvodnom návrhu mali mať neobmedzený priestor. Po novom budú mať 20 minút na vystúpenie v rozprave k návrhu. Výnimku dostanú, ak budú čeliť odvolávaniu. Vtedy ich vystúpenie čas limitovať nebude. Neobmedzený priestor na vystúpenie bude mať prezident SR, predseda parlamentu, predseda vlády, predkladatelia návrhov zákonov a spravodajcovia. Do časových obmedzení pre poslancov sa nebude počítať čas potrebný na prednesenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu.

Rokovací poriadok zároveň zakazuje transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci tiež budú mať zákaz robiť fotky, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.

Rokovací poriadok upravuje aj spôsob, ako riešiť narúšanie schôdzí. Predsedajúci by mohol z rokovacej sály vykázať poslanca, ktorý zasadnutie ruší. Ak neodíde, predsedajúci by mohol prerušiť rokovanie. Nasledovalo by poslanecké grémium. Výtržnosti, provokácie, inzultácie, iné ohrozenia alebo násilie, ako aj zneužitie rokovania a zámerná obštrukcia by mali byť potrestané. Poslanec, ktorý narúša schôdzu, by mohol dostať niekoľkotisícovú pokutu.

Novela skončí na súde

Opozícia dá novelu na Ústavný súd SR. Je totiž podľa nej protiústavná a siaha na práva opozície. Avizuje aj podania na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ak bude siahané na práva poslancov. "Využijeme svoje právo a podnikneme kroky k tomu, aby sme podali podanie na Ústavný súd. Nemienime sa zmieriť s niečím takýmto nerozumným a zbytočným," reagoval na schválenie novely predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Novela podľa neho nie je rozumná ani spravodlivá a prinesie do pléna chaos. Šéfka klubu SaS Natália Blahová doplnila, že v prípade, ak bude siahané na práva poslancov v jednotlivých situáciách, "nebudeme váhať a budeme sa obracať aj na ESĽP".

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič zdôraznil, že poslancom nikto nemôže zobrať to, čo im dáva Ústava SR. "Budeme si brániť naše práva. Ústava stojí nad rokovacím poriadkom," uviedol Matovič, ktorý predpokladá, že Ústavný súd dá opozícii za pravdu a povie, že novela rokovacieho poriadku je protiústavná.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS kritizovala prelomenie veta prezidenta SR Andreja Kisku. "Vládna koalícia tak narušila rovnováhu medzi právom veľkých a menšiny," poznamenala s tým, že schválený rokovací poriadok je namierený proti opozícii. "Žiadnu slušnosť do parlamentu nevnesie, vnesie len chaos a reálne hrozí, že parlament bude viackrát paralyzovaný a nebude sa zaoberať zákonmi. Reálne hrozí, že sa budeme zamotávať a budeme sa zaberať len sami sebou," uviedla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!