Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2016 10:37 | Správy | Domáce správy

Kauza Cervanová opäť ožila: Tvrdé slová matky zavraždenej medičky!

Knihu Kauza Cervanová II. uviedli do života v pondelok v bratislavskom vysokoškolskom Unique clube v Mlynskej doline.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Prezentácia knižnej novinky venovanej najznámejšiemu slovenskému kriminálnemu prípadu sa opäť odohrala na mieste, kde sa 9. júla 1976 začal prípad brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej. Publikácia s podtitulom Ako bola odhalená najväčšia mediálna manipulácia je pokračovaním napínavého príbehu "o vrahoch a ich morálnych spolupáchateľoch" z pera bývalého novinára a spravodajského dôstojníka Petra Tótha. "Kauza Cervanová je pre mňa v prvom rade kriminálny prípad a otriasajúci ľudský príbeh, ale na druhej strane je to aj príbeh, ako sme desaťročia klamaní, podvádzaní médiami," uviedol autor titulu, ktorý podľa neho odhaľuje najväčšiu mediálnu manipuláciu v našich novodobých dejinách. Predstavuje jej hlavných aktérov, ktorí podvádzajú verejnosť tým, že vydávajú vrahov za obete.

Otvoriť galériu

"Dvojka je predovšetkým právna bodka za kauzou Cervanová a bodka za mediálnou manipuláciou," podčiarkol Tóth s tým, že pokračovanie jeho dokumentárneho rozprávania podáva informácie o tom, akým spôsobom sa vrahom podarilo dostať na slobodu po roku 1990, keď zneužili svoj vplyv na federálnu generálnu prokuratúru a Najvyšší súd. "Celý súdny proces sa zopakoval obnovou hlavného pojednávania, ktoré sa veľmi dlho naťahovalo z rôznych dôvodov, je tam plno detailov, ktoré to popisujú," poznamenal k publikácii. Tá popisuje odvolací a dovolací proces, konania pred Ústavným súdom i Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý o kauze s konečnou platnosťou rozhodol v roku 2014. "Veľmi detailne rozoberám, ako sa začala mediálna manipulácia v časopise Zmena a potom vyvrcholila vo Večere pod lampou Štefana Hríba a filmom Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa. Myslím si, že sa mi celkom presvedčivo podarilo dokázať, v čom spočíva manipulácia v prospech vrahov."

Otvoriť galériu

Aj v dvojke Kauzy Cervanová bol autorovým konzultantom sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment. "Analyzovali všetky dostupné zdroje prípadu, prešli kompletný spis, absolvovali množstvo rozhovorov s ľuďmi, ktorí nejakým spôsobom sú spojení s prípadom či ako svedkovia, vyšetrovatelia, súdni lekári, znalci, sudcovia a iní. Ich závery sú nespochybniteľné, sú podopreté dôkazmi a celou dokumentáciou," uviedla Nataša Ďuričová, riaditeľka vydavateľstva Dixit, ktoré publikáciu prináša na trh. "Pred 40 rokmi sa stal hrdelný zločin, ktorý má pomenovaných a čiastočne aj potrestaných vinníkov, ale zároveň už 26 rokov sa deje zločin manipulácie s pravdou a verejnou mienkou, ktorý doteraz nebol pomenovaný ani potrestaný," vyhlásila vydavateľka a na margo novej knihy o najväčšej súdnej kauze minulého storočia dodala: "Pokúsili sme sa ňou dať veci na pravú mieru, pomenovať, pokiaľ má novinár právo na vlastný názor a postoj a odkiaľ je jeho povinnosťou zabudnúť na sympatie alebo antipatie a informovať verejnosť vecne na základe problematiky a faktov. Médiá majú obrovskú moc a nemôže nás nechať chladnými, že s touto mocou sa nespája žiadna zodpovednosť."

 

Otvoriť galériu

Predseda senátu NS SR Kliment povedal, že odsúdení vrahovia by neboli nikdy predčasne prepustení z väzenia, nebyť niektorých osôb z advokátskeho prostredia, ktoré sa po Novembri 1989 dočasne dostali na vrcholné pozície v bývalej federálnej justícii a na prokuratúre. "Tým zase mediálne asistovali začínajúce novinárky zo zaniknuvšieho týždenníka Zmena, ktoré ako prvé nekriticky prezentovali obhajobnú argumentáciu vrahov. Na tejto vlne sa niesli ďalšie mediálne prezentácie, ktoré viedli k nespočetným mediálnym útokom vo vzťahu k orgánom činným v trestnom konaní vrátane konajúcich súdov," vysvetlil hlavný dôvod objektívnych a subjektívnych prieťahov. "Niektorí sudcovia tento mediálny tlak zvládli a niektorí nie."

Na slávnostnom uvedení knihy nechýbala matka zavraždenej študentky Margaréta Cervanová. "Som úplne unesená, že boli ľudia, ktorí sa ujali tejto veľmi vážnej veci, mňa to veľmi duševne podporilo. Prežiť takú hrôzu a odísť len tak, to by bolo niečo hrozné, ale teraz som naozaj spokojná. Veľmi ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli." A aké slová by dnes adresovala Ľudkiným vrahom? "Nenávisť necítim vôbec, ale za mojím dieťaťom každý Boží deň slzy roním. To, čo oni urobili, je hanba na ich rodičov, hanba na hanbu pre celý svet. Čo som musela prežívať, to si nikto nevie predstaviť, ja to neľutujem, ale som rada, že som už v takomto veku."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!