Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2016 12:00 | Správy | Politika
Video

Ďalšia rana pre vrcholových politikov: Blíži sa koniec Európskej únie?

Nastávajú ťažké časy?! Rok 2016 bude pre Európsku úniu a eurozónu, zdá sa, zlomový. Doteraz pokojné politické a ekonomické vody rozbúril už júnový brexit aj následná voľba Donalda Trumpa (70) za amerického prezidenta.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Najnovšie sa vrcholoví politici budú musieť vyrovnať s ďalšou ranou. Zatiaľ čo Rakúšania počas víkendových volieb zvolili proeurópskeho prezidenta Alexandra Van Der Bellena (71), Taliani prišli o svojho dlhoročného premiéra Mattea Renziho (41). Práve temperamentní južania svojím rozhodnutím uštedrili pravý hák európskemu spoločenstvu. Euro spadlo na niekoľkoročné minimum a čoraz častejšie sa skloňuje koniec eurozóny, ako ju poznáme.

Poriadne turbulencie spôsobilo nenápadné talianske referendum o ústavných zmenách. Na prvý pohľad nie veľmi významná udalosť zatriasla Európou. Tamojší premiér Matteo Renzi totiž oznámil, že na čele krajiny končí, a Taliani budú musieť zorganizovať predčasné voľby. Problémom je, že medzi nasilnejších politických hráčov patria v tretej najväčšej ekonomike Európskej únie populisti, ktorí odmietajú Európsku úniu aj eurozónu. Nasledujúce voľby tak podľa odborníkov ovládnu práve oni. „Majú establišmentu a dobrých Európanov plné zuby. Tak veľmi, že odmietli dobré zmeny. Taliani si zvolia Beppeho Grilla (šéf populistického Hnutia päť hviezd) a ten už sľúbil referendum o vystúpení z eurozóny,“ vyhlásil europoslanec Richard Sulík. Výsledky referenda tak znamenajú novú ranu pre Európsku úniu, ktorá sa snaží pekonať niekoľko kríz.

Otvoriť galériu

Euro na minime

 

Počas pár hodín sa euro ocitlo na niekoľkoročnom minime, dokonca kleslo viac ako pri brexite, ktorý už pred pol rokom naštiepil dôveru v európsky projekt. Južania tak ihneď schladili nádeje eurooptimistov, ktoré sa vynorili po zvolení nového rakúskeho prezidenta Van der Bellena. Pro­európsky naladený politik totiž porazil radikála a extrémistu Norberta Hofera, ktorý taktiež presadzoval obmedzenie právomocí EÚ či migrácie.

Otvoriť galériu

Politický analytik Eduard Chmelár si myslí, že toto rozhodnutie našich susedov nemení nič na tom, že pravicoví populisti sa v Európe posilňujú. „Taliansko bude mať vplyv na to, čo sa deje, a je to súčasť trendu, ktorý neveští pre Európu nič dobré. Rakúsky prezident nemá výkonné právomoci, čiže nerozumiem tej nálade, ktorá zavládla po jeho zvolení,“ tvrdí Chmelár. Zároveň dodáva, že o tom, kam bude smerovať európsky projekt, rozhodnú nasledujúce voľby v Nemecku a vo Francúzsku. „Sme len o tieto rozhodnutia voličov vzdialení od zásadných zmien. Ak sa to nepodarí zvrátiť, tak sa obávam rozpadu Európskej únie,“ dodáva.

Otvoriť galériu

Eurozóna je politický experiment

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky

Otvoriť galériu
Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.
Zdroj: reuters, čtk, tasr

Ak by sme vnímali, len rakúske prezidentské voľby, tak reakcia by tam nebola žiadna, lebo ide iba o prezidenta, ktorý nemá exekutívne právomoci. Celá reakcia trhov je na talianske referendum. Nenastala však prehnaná panika. Vnímajú to ako stratenú príležitosť a nie ako krok ku kríze. Talianska ústava pritom zabraňuje vyhlasovaniu referend o medzinárodných zmluvách, čo by bolo aj vystúpenie z eurozóny. Mohli by ho však obísť. Pre budúcnosť eurozóny sa z krátkodobého hľadiska zatiaľ nič nemení. Po talianskych parlamentných voľbách sa to môže otočiť. Problémom Talianska je ekonomický rast, nízka konkurencie schopnosť, vysoká miera zadĺženia, pomalosť prijímania štrukturálnych reforiem a rast antisystémových strán. Kým sa tieto problémy nevyriešia, budú existovať riziká nad budúcnosťou eurozóny. Architektúra eurozóny je nastavená pomerne krehko, bol to politický experiment a na jeho ekonomické prínosy či výhody sa nedbalo. Bezprostredné rizikov rozpadu eurozóny zatiaľ nevidím.

Rakúsky optimizmus

Otvoriť galériu

  • na čelo krajiny sa dostal proeurópsky naladený politik Alexander Van der Bellen, ktorý porazil extrémistu
  • podľa analytikov sa časť ľudí obracia voči krajne pravicovému populizmu a jednoduchým riešeniam ako sú stopka pre migrantov či odchod z Európskej únie

Tovar dovezený z Ameriky bude drahší

Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne

Otvoriť galériu

Oslabenie eura oproti americkému doláru môže pomôcť exportujúcim podnikom na Slovensku aj celkovo v eurozóne, keďže ich výrobky by mali pre zahraničné trhy mimo eurozóny zlacnieť. Naopak, tovar dovezený z krajín mimo eurozóny bude pre Slovákov drahší, keďže za jedno euro dostaneme v prepočte na americké doláre menej. Väčšina slovenského zahraničného obchodu je však so štátmi EÚ, z toho výrazná časť so štátmi eurozóny, čo obmedzuje pozitívny vplyv slabého eura pre Slovensko. Pre turistov cestujúcich do USA je však slabšie euro negatívnom.

Čo všetko hrozí po talianskom referende

Otvoriť galériu

  • výrazný pád eura a zdraženie dovoleniek mimo eurozónu, či dovoz tovarov na Slovensko
  • koniec eurozóny ako ju poznáme
  • trieštenie Európskej únie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?