Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vdova po popravenom mafiánovi Holubovi: Nemilosrdný odkaz Černákovi!

Mikuláša Černáka (49) začína dobiehať jeho temná minulosť. Za múrmi väznice v Leopoldove, kde si odpykáva doživotie, prežíva krušné chvíle.

Bossa slovenského podsvetia, ktorý dnes oslavuje meniny, odsúdili v júni takmer za 20 rokov starú vraždu Róberta Holuba († 28), považovaného za šéfa košického podsvetia. Černák sa k nej priznal. Vdova Mária Holubová (43) teraz od neho žiada odškodné 250 000 € pre seba a svojho syna. Do väzenia mu poslala výzvu, aby uhradil škody, ktoré spôsobil najbližšej rodine.

 

Podľa prokuratúry Černák naplánoval vraždu Holuba v septembri 1997 spolu so šéfom skupiny sýkorovcov Róbertom Lališom. Cieľom bolo dosadiť do čela podsvetia na východnom Slovensku Černákovho spojenca Karola Kolárika. Toho zavraždili v roku 1999.

Holuba dostali na tretí pokus

Prvý pokus o vraždu Holuba sa uskutočnil na benzínovej pumpe v Košiciach 22. septembra. Na Holuba strieľal Jozef Roháč, nepodarilo sa mu ho však zasiahnuť. Následne Černák pozval 24. septembra Holuba na stretnutie do bratislavského hotela Danube. Zamaskovaný Roháč tu Holuba streľbou ťažko zranil a usmrtil Holubovho ochrankára Štefana Fabiána. Holuba umiestnili v bratislavskej Nemocnici L. Dérera, kde ho na tretí pokus piateho októbra Roháč usmrtil streľbou zo strechy do jeho nemocničnej izby. Vypálil doňho samopalom 24 rán, štyri priamo do hlavy.

Černákovi hrozí súdom

Vdova Mária Holubová žiada teraz od Černáka 175 000 eur ako náhradu a pre svojho syna, ktorý mal v čase otcovej vraždy šesť rokov, 75 000 eur. „Mne a môjmu synovi ste totiž vaším konaním spolu so svojimi kumpánmi zásadným spôsobom zmenili život, keď sme boli doslova nútení utiecť zo Slovenska do Nemecka a začať nový život bez akýchkoľvek reálnych prostriedkov, možností a predovšetkým výhľadu do budúcnosti,“ píše Černákovi vdova po zavraždenom Holubovi. „V prípade, ak neobdržím z vašej strany akúkoľvek reakciu, budem nútená obrátiť sa so svojimi nárokmi na príslušný súd. Dúfam, že si uvedomujete svoju vinu a máte záujem uľahčiť spôsobené trápenie mne a môjmu synovi, tak ako ste to už opakovane aj verejne deklarovali,“ adresuje Mária Holubová vrahovi Černákovi.

O Holubovi († 28) písal v knihe

Otvoriť galériu

Mikuláš Černák venoval Róbertovi Holubovi aj niekoľko strán vo svojej knihe s názvom Prečo som prelomil mlčanie. „ ...začal svoju kariéru ako drobný zlodejíček panelákových pivníc, v ktorých kradol všetko od kompótov, klobások so slaninou až po oblečenie.“ Černák v knihe tvrdí, že aj keď sa už Holub vypracoval na mafiána, bol zbabelec, ktorý sa kryl donášaním na iných. „Nedodržiaval žiadne tzv. nepísané pravidlá a osudnou sa mu stala aj vražda nevinného čašníka - brata Alojza Kromku (Lojzo Čistič, pozn. red.). Toho zabil Holub len preto, že nevedel dostať Alojza, ktorého podozrieval z pokusu o vraždu svojej osoby 22. 9. 1997 na benzínovej čerpacej stanici v Košiciach. Po tejto vražde Jána Kromku, Alojzovho brata, sme museli urýchliť likvidáciu Róberta Holuba, lebo povedal, že kým nedostane samotného Alojza, vyvraždí mu postupne celú rodinu vrátane rodičov. Nad Holubom bol aj tak rozsudok smrti v podsvetí vyriek­nutý.“

Advokát: Je to takmer bez šance

Advokát Marek Benedik

Otvoriť galériu

Podľa advokáta by bola vdova Holubová zrejme úspešná, keby sa so svojimi nárokmi obrátila na súd. Ak je však Mikuláš Černák nemajetný, k peniazom sa len tak ľahko nedostane. „Ona na súde s najväčšou pravdepodobnosťou dosiahne rozsudok vo svoj prospech, ale jeho vymáhateľnosť bude podľa všetkého prakticky asi žiadna, keď on nemá žiadny majetok. Neviem, či má nejaké príjmy, alebo nemá, jednoducho to závisí od toho, aký je bonitný. Ak nemá majetok, vdova nedostane nič,“ povedal advokát Marek Benedik.

O odškodné požiadala aj vdova po Čongrádym

O odškodné požiadala aj Linda (41), vdova po niekdajšom šéfovi bratislavského podsvetia Petrovi Čongrádym († 36). Pred súdom žiadala náhradu škody za pohreb, lízingy, psychickú ujmu a poškodenie mena. „Môj syn je v škole očierňovaný ako syn mafiána,“ vyhlásila pred súdom Linda. Za syna žiada náhradu 200 000 €, peniaze bude chcieť aj pre seba, konkrétnu sumu však nepovedala. Čongiho v roku 2004 popravili samopalom pred jeho obľúbenou pizzeriou v Petržalke. Objednávateľmi mali byť podľa obžaloby Ivica Tolič, ktorý je už mŕtvy, a Sergej Miňajlenko. Strelcami boli Vladimír Smetana a Peter Kopera, ktorí sa k činu priznali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Mário Kaprálik

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné