Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Sme v bezpečí v prípade katastrofy v jadrovej elektrárni Mochovce? Desivé výsledky cvičenia!

Sme v bezpečí v prípade katastrofy? Vláda v stredu na rokovaní prijala správu o cvičení krízového manažmentu INEX5 z decembra minulého roka.

Pri havarijnom cvičení sa testovalo, ako sú bezpečnostné zložky pripravené na mimoriadnu udalosť v dôsledku živelnej pohromy spojenej s haváriou jadrovej elektrárne v Mochovciach, ktorá vedie k závažnému úniku rádioaktívnych látok do okolia. Pri cvičení sa rátalo s tým, že by sa Nitrianskym krajom prehnala veterná smršť, ktorá by poškodila komunikačnú sieť aj infraštruktúru, a elektráreň by vyhlásila 1. stupeň pohotovosti. Kto si myslí, že je štát na takúto situáciu pripravený, je na veľkom omyle. Experti odhalili až 22 závažných nedostatkov!

Riešenie takej vážnej udalosti, ktorá môže ohroziť milióny ľudí nemáme úplne pod kontrolou. Z veľkého cvičenia vyplýva, že štát nemá dostatočné kapacity na zvládnutie jadrovej havárie v elektrárňach. „V každom kroku krízového manažmentu je problém. Či už s diagnostikou, systémami, ktoré majú varovať pred radiáciou alebo evakuáciou ľudí. Opakovane sa vyskytujú dosť jednoduché, ale závažné technické problémy,“ vysvetľuje bezpečnostný analytik Martin Dubéci. Podľa neho poctivá bezpečnostná politika nie je o veľkých gestách, ale o profesionálnom riadení a dostatku financií.

Navrhujú zlepšenie

Úrad jadrového dozoru, ktorý cvičenie jadrovej havárie spoluorganizoval tvrdí, že bol vypracovaný návrh opatrení na zlepšenie. „Navrhnuté opatrenia sa týkajú všetkých relevantných orgánov štátnej správy podieľajúcich sa na cvičení, preto je súbor opticky rozsiahly,“ uviedli. Zároveň sa bránia, že nie je možné konštatovať, že by orgány štátnej správy neboli schopné správne reagovať počas udalosti na jadrovom zariadení.

 

Ministerstvo vnútra tvrdí, že postupne dovybavia záchranné zložky potrebným materiálno-technickým vybavením. Vytvoria tiež jednotný informačný systém krízového riadenia. „V prípade, že by nepostačovali sily a prostriedky záchranných zložiek, Slovenská republika môže ako členský štát EÚ požiadať o pomoc,“ dodali z rezortu.

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

1. Chabá príprava na včasné varovanie o radiačných udalostiach

Úlohou systému varovania je včasné získavanie informácií o mimoriadnych radiačných udalostiach, ktoré môžu ohrozovať zdravie ľudí. Vybavenie zložiek radiačnej monitorovacej siete je nedostatočné. Chýbajú monitorovacie prístroje aj on-line prepojenia meracích systémov a meraných výstupov. V prípade nehody by nebolo možné ani operatívne rozhodovať o nápravných opatreniach.

2. Ochrana obyvateľstva pri jadrovej havárii by zlyhala

Okresné úrady nie sú schopné zabezpečiť plnú ochranu obyvateľstva. Polícia nemá dostatok mobilných zátarasov na uzatvorenie priestorov pred vstupom nepovolaných osôb. Problematické je aj zabezpečenie hygienickej očisty kontaminovaných osôb, nedostatky sú v dodávkach náhradných odevov, v zabezpečení uskladnenia a likvidácie kontaminovanej vody, v zabezpečení odvozu zranených osôb po radiačnej havárii či hospitalizácii ožiarených osôb.

3. Slabo vybavení záchranári

Zdravotníctvo je nedostatočne vybavené osobnými ochrannými pracovnými prostriedkami, osobnými dozimetrami, technikou na meranie povrchovej a priestorovej rádioaktivity či kontajnermi na rádioaktívny odpad. Nedostatočne vybavené sú aj Záchranná zdravotná služba a Slovenský Červený kríž.

4. Hazard so životmi záchranárov

Nedostatočné zabezpečenie ochrany záchranných zložiek a polície podieľajúcich sa na záchranných prácach jódovou profylaxiou, osobnými dozimetrami a ochrannými odevmi a ochrannými maskami pre prípad ohrozenia rádioaktívnymi látkami.

5. Neaktuálny Národný havarijný plán

Chýba aktualizovaný Plán protiradiačných opatrení na národnej úrovni. Posledná prijatá verzia je z roku 2001, ktorá sa nezakladá na kompetenciách orgánov štátnej správy či legislatívnych požiadavkách platných v súčasnosti.

6. Nedostatok náhradných zdrojov elektrickej energie

V prípade rozsiahleho výpadku elektrickej energie nemajú pracoviská krízových štábov okresných úradov, ministerstiev ani ďalších orgánov zabezpečené dostatočné náhradné zdroje elektrickej energie. Táto situácia sa nikdy plošne neriešila.

7. Nemáme plán pre komunikáciu s verejnosťou

Nie je spracovaný Národný plán pre jednoznačné informovanie verejnosti o prípadnej havárii na jadrovom zariadení alebo závažnej radiačnej udalosti. Nie sú stanovené úlohy informačného centra pri rôznych krízových situáciách, nielen radiačných.

8. O 24-hodinovej pohotovosti možno len snívať

Odbor ochrany zdravia pri žiarení Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ SR) nemá pracovníkov na platenú 24-hodinovú pohotovosť a nemá dostatočné technické prostriedky na komunikáciu, aby mohol zabezpečiť zástupcov v krízových štáboch.

Ďalšie odhalené nedostatky

9. Nedostatočné postupy štátu pri zavádzaní opatrení pre pohyb osôb a materiálu na území/z územia SR po jadrovej havárii v SR.

10. Je nutné zaviesť do plánov ochrany obyvateľstva príručky, ako sa vyrovnať so situáciou po jadrovej havárii.

11. Nie je spracovaný postup spätného informovania Úradu jadrového dozoru SR o opatreniach na ochranu obyvateľstva.

12. Prehodnotenie postupu okamžitého nariadenia užitia jódovej profylaxie - ktorá blokuje radiáciu v tele po zaznení sirén pri vyhlásení 3. stupňa.

13. Treba zvýšiť povedomie o postupoch pri ochrane ľudí v prípade jadrovej nehody zo strany štátu.

14. Nedostatočné postupy štátnych orgánov pri zavádzaní ochranných opatrení pri jadrovej havárii v zahraničí s možným ohrozením SR.

15. Chýbajú postupy na skladovanie, udržiavanie, distribúciu jódovej profylaxie za oblasťou ohrozenia.

16. V prípade radiačného ohrozenia z iných krajín sú orgány krízového riadenia vzájomne nedostatočne informované.

17. Pre celý havarijný manažment SR nie sú postupy dostatočne optimalizované.

18. Úprava zoznamu opatrení Národného systému reakcie na krízové situácie.

19. Nie je zabezpečené prednostné volanie medzi štátnymi orgánmi, ktoré majú zachraňovať životy.

20. Nedostatočné vybavenie štátu komunikačnými prostriedkami v prípade jadrovej havárie.

22. Nefunkčná radiačná monitorovacia sieť

 

Chýbajú nám technika, výcvik aj pravidlá

Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik

- Civilná ochrana na Slovensku je vo veľmi zlom stave. Národný krízový manažment potrebuje komplexne nastaviť nové pravidlá a adekvátne financovanie, pretože štátne zložky nemajú dostatočne zabezpečenú techniku, výcvik ani pravidlá. Obce a ďalší aktéri sú na tom ešte horšie. Predpokladám, že toto by malo byť súčasťou komplexnej stratégie bezpečnostného systému, lebo sa pri viacerých krízových stavoch ukázalo, že naše zložky nie sú pripravené, a mali sme len veľké šťastie, že sme doposiaľ nečelili nejakému väčšiemu teroristickému útoku či priemyselnej havárii.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!